Gündem
10 Eki 2024 08:19 Son Güncelleme: 10 Eki 2024 08:23

İşte 'sosyal belediyecilik': Kreşin aylığı 17 bin 500 TL oldu!

Bodrum Belediyesi’nin çalışan kadınlara, dar gelirli ailelere destek olmak için açtığı kreşlerin aylık ücretleri dudak uçuklattı. 2025 yılı Ocak ayı itibarıyla belediyenin kreşlerinin aylığı 17 bin 500 liraya çıktı. Aileler ‘Halkın yanında olan belediye bu mu?’ diyerek karara tepki gösterdiler.

MedyaRadar’ın haberine göre, Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci, 31 Mart seçimlerinde bulunduğu vaatler çalışan kadınları sevindirmişti. Mandalinci, ‘Kadınların istihdamını artırmak istiyoruz. Ailelerine ekonomik destek sağlamaları için 11 mahallemize kreşler açacağız’ vaadi seçimden sonra hayata geçti. Şu anda iki mahallede açılan anaokulunun fiyatları ise asgari ücretle yarışıyor…

ANLAYIŞINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER!

Bodrum Belediyesi’nin kreşlerinin geçtiğimiz yıl aylığı 5 bin lira olan aylık fiyatı, eylül ayında neredeyse yüzde yüz zamla 9 bin 500’e çıktı. Belediye, tepki gelmeyince ailelere ‘Anlayışınız için teşekkür ederiz’ diye bir e-mail atıp, 2025 Ocak ayı itibarıyla fiyatların 17 bin 500’e çıktığını açıkladı. Belediyeden ailelere gönderilen postada şu ifadelere yer verildi:

“Dünyada ve ülkemizde yaşanan yüksek enflasyonun hayatlarımıza olumsuz etkilerini yaşamadan, faaliyetlerimizi sürdürebilmek adına yönetimin aldığı son karar ile 2024-2025 eğitim öğretim yılı öğrenci kayıt ücretlerimiz Ocak ayı itibari ile KDV dahil 17 bin 500 TL olarak belirlenmiştir. Bodrum Belediyesi olarak gelecek güzel günlere yine birlikte adım atacağız. Anlayışınız için teşekkür ederiz.”

AİLELER İSYAN ETTİ!

Bodrum Belediyesi’nin anaokulu aylık fiyatlarını 17 bin 500’e çıkarılmasına tepkiler çığ gibi yükseldi. Esra Koştan isimli bir veli, ‘’Daha çocuklarımızın alışma dönemi yeni bitmişken akşam bu mesajı aldık. Amaç eğitim vermek mi kar elde etmek mi? Kar elde edecekseniz ne diye belediye adı altına bu okulları açtınız? Hani halkın yanında olan belediye, hani çalışacak olan annelerin yanında olan belediye?’’ sözleriyle zamlara tepki gösterdi. Hamza Mamak isimli bir diğer veli ise, ‘’Benim çocuğum kreşe başladığında üç yaşındaydı. Şimdi dört yaşında oldu. Kayıt yaptırdığımızda 1900 liraydı. Okula başlamadan 3700 liraya çıktı. Sonradan 4500 oldu. Tam alıştık derken bu defa 9500’e yükseldi. İki ay bu rakamı ödedikten sonra 17500’e çıktı. Nasıl bir sistem nasıl bir zam artışı böyle? Bu kreşlerin yapılmasının amacı dar gelirli ailelere, çalışan annelere destek olmak içindi’’ diye tepkisini dile getirdi.

İBB’NİN 2500, KADIKÖY’ÜN 4 BİN LİRA…

İBB’nin bir çok ilçede bulunan kreşlerinin aylık fiyatları Temmuz ayına kadar 1200 TL’ydi. Temmuz ayında yapılan meclis oturumunda , Çocuk Hizmetleri Şube Müdürlüğünün teklifi ile "Yuvamız İstanbul" çatısı altındaki İBB kreşlerinde uygulanan fiyat teklifleri görüşüldü. Mali Hizmetler Dairesi Gelirler Şube Müdürlüğünün revize ücret tarifesi teklifine komisyon tarafından da olumlu görüş bildirildi. Revize edilen 2024 yılı ücret teklifine göre 1200 lira olan fiyat 2 bin 500 liraya yükseltildi. Karar meclisten oy birliği ile geçti.oturumunda bu rakam 2500’e çıkarıldı. İstanbul’un en elit ilçelerinden olan Kadıköy Belediyesi’nde de rakamlar İBB’nin kreşlerine yakın. Kadıköy Belediyesi’ne ait olan Bahriye Üçok Anaokulu’nun aylık ücreti 4000 lira.

MASRAFLARI BODRUM BELEDİYESİ KARŞILAYACAK!

Kreşleri asgari ücretle dengeleyen Bodrum Belediyesi, 3 milyarı aşan borcu olmasına karşın 10-13 Ekim tarihinde 81 CHP il başkanını Bodrum’da ağırlayacak. CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in de katılacağı konaklama ve diğer masrafların tamamı Bodrum Belediyesi tarafından karşılanacağı öğrenildi. İl başkanları geceliği 5 bin TL olan Azka Otelde konaklayacaklar.