Gündem
27 Eyl 2024 19:15 Son Güncelleme: 27 Eyl 2024 20:04

İşte Eric Adams'a rüşvet vermekle suçlanan 5 Türk: The New York Times duyurdu

ABD'de New York Belediye Başkanı Eric Adams'ın bağış adı altında rüşvet alıp Türkevi'ne ruhsat verdiği iddia edildi. Adams'ın hakkında açılan soruşturma ismi paylaşılan Türkler belli oldu.

ABD'de basının 170 yıl sonra ilk diye haberleştirip New York Belediye Başkanı Eric Adams'a federal soruşturma açıldığını duyurdu.

Daha önceki New York Belediye Başkanlarına soruşturma açılsa da 200 yıla yakın vakitte ilk kez federal soruşturma açıldı.

ABD'de federal soruşturmanın kritik öneme sahip olmasının nedeni de milli güvenliği ilgilendiren durumlarda açılıyor olması.

Eric Adams'a açılan soruşturmanın tam ortasında da Türkiye var. İddiaya göre Adams, seçim dönemindeki bağış kampanyasında Türk yetkililerden yüksek miktarda bağış aldı.

Adams'ın yabancı bir ülkeden bağış alması nedeniyle durum rüşvet ve yolsuzluğun yanında milli güvenlik sorunu olarak da görüldü.

Adams'ın ayrıca Türk Hava Yolları'ndan on binlerce dolarlık ücretsiz uçuş yaptığı ve İstanbul Boğazı'ndaki Four Seasons isimli ultra lüks otelde sevgilisi ile de tatil yaptığı söylendi.

Günlerden beri ABD'de konuşulan soruşturmada ismi kamuoyu ile paylaşılan bazı Türkler belli oldu.

HÜRRİYET YAZARI SAYINER

İddianamede, "marka danışmanı, influencer ve gazeteci" olarak kendini tanımlayan, Hürriyet yazarı Arda Sayıner de yer alıyor.

İddiaya göre; Sayıner, Adams'ın Kasım 2021'de New York belediye başkanı seçilmesinin ertesi günü bir başka iş insanına telefon açtı.

Sayıner'in, “Ankara'ya gidip büyüklerimizle bunu ülke için nasıl avantaja dönüştürebileceğimizi konuşacağım” ifadelerini kullandığı söylendi.

Adams, Brooklyn ilçe başkanlığının ilk yılında dört ay içinde iki kez Türkiye'ye gitti.. İddianameye göre ikinci gezi, ünlülerle bağlantıları olan Arda Sayıner tarafından ayarlandı.

BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ KURUCUSU ENVER YÜCEL

Bahçeşehir Üniversitesi'nin kurucuları arasında yer alan Enver Yücel. Adams'tan Yücel'in New York'ta açmaya çalıştığı Mentora International isimli sözleşmeli okula destek istediği ileri sürüldü. Yücel aynı zamanda Washington D.C.'de Bay Atlantic Üniversitesi kurucularından.

ESKİ THY YETKİLİSİ ÖCAL

Adams'ın yardımcısı ile eski THY Müdürü Cenk Öcal'ın sık sık iletişime geçtiği öğrenildi. İddialara göre, Adams'a verilen binlerce dolarlık ücretsiz THY biletini Öcal ayarlardı. Ayrıca Adams'ın sevgilisi ile Boğaz kenarındaki ultra lüks oteldeki 'ücretsiz' tatilini de Öcal tavsiyesi ile elde etti.

KSK İNŞAAT SAHİBİ ERDEN ARKAN

7 Mayıs 2021'de, KSK İnşaat sahibi Erden Arkan tarafından düzenlenen bir bağış toplama etkinliğinde Adams'ın belediye başkanlığı kampanyası için 84 bağışçıdan toplam 69.720 dolar bağış toplandı.

SABANCI VE ÇETİNDOĞAN

İddianamede, "zengin bir Türk iş kadınına ait otelde Adams'ın birkaç kez ücretsiz veya son derece düşük fiyatlarla konakladığı ve 2021 seçim kampanyası için bağış organizasyonunun düzenlendiği" belirtiliyor.

Buna göre, Adams, Temmuz ve Ağustos 2017'deki İstanbul seyahatlerinde, St. Regis isimli lüks otelde, bir akrabası ve bir tanıdığı ile birlikte, önemli bir indirimden yararlandı.

Adams'ın otelin Bentley süitinde kaldığı belirtilirken, iddianamede bu odanın fotoğraflarına da yer verildi. Nişantaşı'nda bulunan otel, Demet Sabancı ve Cengiz Çetindoğan çiftine ait.

ETİKETLER
#adams #thy #rüşvet