Tiraj
05 Oca 2010 17:19 Son Güncelleme: 19 Kas 2018 14:02

İŞTE 2009'A DAMGASINI VURAN OLAY, KİŞİ VE KURUMLAR!..

Türkiye ve dünya, bu yıl hangi gelişmelere tanıklık etti? Ülkemizde, siyasetten ekonomiye, magazinden spora yıl boyunca neler yaşandı, konuşuldu, yazıldı?

Medya Takip Merkezi (MTM), 1700´ü aşkın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitesinde yayımlanan her haberi tek tek ve titizlikle incelemesi sonucunda elde ettiği ve her yılın sonunda kamuoyu ile paylaştığı "yılın medya raporu"nun sonuçlarını açıkladı.

2009 YILINDA EN ÇOK KONUŞULANLAR
En çok konuşulan konu
Ekonomik kriz
En çok bahsi geçen siyasi
Recep Tayip Erdoğan
En çok bahsi geçen siyasi parti
AKP
En çok konuşulan ülke
Amerika
En çok haber olan ünlü
Hadise
En çok haber olan spor kulübü
Fenerbahçe
En medyatik futbolcu
Arda Turan
En medyatik teknik direktör
Mustafa Denizli
En medyatik kulüp yöneticisi
Aziz Yıldırım
* MTM'nin 2009 yılında, 1700'ü aşkın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitesinde yaptığı medya takip sonuçlarından derlenmiştir.
MTM´nin medya raporuna göre, 2009 yılının en çok konuşulan konusu, tüm dünyayı etkisi altına alan global ekonomik kriz oldu. Yıl boyunca 253 bin 458 habere konu olan ekonomik kriz, pek çok firmanın kapanması, işsizliğin artması ve yaşam kalitesinin düşmesiyle, etkisini ülkemizde de yoğun olarak hissettirdi. Kriz, televizyon ekranlarında, 2 bin 453 saat yer buldu.
Yılın en önemli gündem maddeleri arasında, ikinci sırada, Avrupa Birliği ile ilgili gelişmeler yer aldı. Avrupa Birliği, medyada toplam 240 bin 399 habere konu oldu.
2009 yılında Türkiye gündemini en çok meşgul eden konulardan üçüncüsü ise Ergenekon davası´ydı. Bitmeyen sansasyonları ve birbiri ardı sıra gelen dalgaları ile büyük tepkiler ve tartışmalara neden olan dava, 197 bin 676 habere konu edildi. Ergenekon Davası, televizyon ekranlarında ise 3 bin 375 saat yer buldu.
Yılın en çok konuşulan dördüncü konu başlığı, terör olaylarıydı. Kürt Açılımı ile de birlikte anılan terör olayları, ülkede farklı kesimlerde çeşitli tepkilere neden oldu. Bazı PKK´lı teröristlerin eve dönüşü ise gündemde önemli tartışmalar yaratan gelişmelerden biriydi.
Yerel seçimlerde partilerin meydan savaşı
2009 yılında yapılan yerel seçimler, partilerin meydan savaşına sahne oldu. Sene başında başlayan ve Mayıs ayına kadar yankıları devam eden yerel seçimler; Kılıçdaroğlu- Topbaş arasındaki büyük çekişme ve seçimlere şike karıştırıldığı iddialarıyla uzun süre tartışmalara neden oldu. Medyada 100 bin 547 habere konu olan yerel seçimler, televizyonlarda 2 bin 608 saat yer buldu.
Obama´nın Türkiye ziyareti ve Türkiye-ABD ilişkileri
Barack Obama´nın, yeni ABD başkanlarının geleneksel olarak ilk ziyaret ettiği Kanada´nın ardından, ikinci ziyaret edeceği ülke olarak Türkiye´yi belirlemesi, Türkiye-ABD ilişkilerinde yeni bir dönemin başlangıcı olarak kabul edilirken, bu sıcak gelişme dünya ülkelerinin ilgisine de Türkiye´ye çevirdi. Obama´nın Türkiye ziyareti, medyanın yakın markajına giren konulardan biriydi. ABD Başkanı yıl toplamında ise 143 bin 249 habere konu oldu ve TV kanallarında 1.221 saat yer buldu.
Türk medyasında en çok yer verilen ülke de, açık arayla Amerika oldu. Dünyadaki en büyük güçlerden biri olan Amerika´nın, Türk medyasında, toplam 386 bin 218 haber ve yazıda bahsi geçti. Basının en çok ilgi gösterdiği ikinci ülke, 180 bin 676 haber ve yazıda bahsi geçen İsrail´di. İsrail´i, 164 bin 552 haberle Almanya izledi.
Mitingler/Protestolar
Ergenekon, terör, zamlar, ekonomik kriz, işsizlik, vb. pek çok konu, yıl boyunca halkı meydanlarda bir araya getirdi. Medyanın da yakın markajına giren miting ve protestolar, yıl toplamında 134 bin 695 habere konu oldu.
Domuz Gribi
Dünyada büyük endişe yaratan ve ölümlere neden olan Domuz Gribi, Türkiye´de de yılın en önemli gündem başlıklarından biriydi. Konu gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitelerinde 81 bin 708 habere konu edildi.
Türkiye-Ermenistan ilişkileri
Türkiye-Ermenistan ilişkileriyle ilgili gelişmeler, 2009 yılının en önemli gündem başlıkları arasında yerini aldı. Türkiye-Ermenistan ilişkilerinde tarihi bir adım olarak tanımlanan süreç, özellikle Türkiye-Ermenistan arasında oynanan dostluk maçı ve Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan-Abdullah Gül görüşmesi ile dikkatleri üzerine çekti.
Küresel ısınma ve iklim değişikliği
Tüm dünya ülkelerinde endişeyle izlenen küresel ısınma ve iklim değişikliği, ülkemizin de en önemli gündem başlıklarından biriydi. Küresel ısınma ve iklim değişikliği, yıl boyunca 28 bin 608 habere konu oldu.
Muhsin Yazıcıoğlu´nun vefatı
Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nu, seçim çalışmaları için Kahramanmaraş'tan Yozgat'a götüren helikopterin düşmesi ve kazada helikopterde bulunan herkesin hayatını kaybetmesi, başta siyaset dünyası olmak üzere tüm ülkede derin bir üzüntüyle karşılandı. Yazıcıoğlu, yıl toplamında 27 bin 562 habere konu oldu.
Türban ve başörtü haberleri
Yılın en önemli gündem maddelerinden bir diğeri, "türban ve başörtüsü" meselesiydi. 2008 yılının en çok konuşulan konuları arasında üst sıralarda yer bulan "türban ve başörtü" meselesi, 2009´da ise gündem yoğunluğu nedeniyle popülaritesini kaybetti. Yıl toplamında 24 bin 623 haberde bahsi geçen konuya ilgi önceki yıla oranla % 78,5 düşüş gösterdi.
Deniz Feneri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği
Dernek hakkında açılan dava ve davayla ilgili gelişmeler, yıl boyunca gündemdeydi. Deniz Feneri, medyada 19 bin 925 habere konu oldu.
ÇYDD - Türkan Saylan´ın vefatı
Eğitime verdiği destekler ile örnek olan ve Türk halkının sevgisini kazanan ÇYDD Derneği Başkanı Türkan Saylan´ın, önce Ergenekon Davası´na adının karışması ardından da uzun zamandır devam eden hastalığına yenik düşmesi, tüm sevenlerini üzüntüye boğdu. Saylan, yıl toplamında 15 bin 32 habere konu oldu.
Kesik baş cinayeti
2009 yılının en çok konuşulan olaylarından bir diğeri Münevver Karabulut cinayetiydi. Hayyam Garipoğlu´nun yeğeni Cem Garipoğlu´nun işlediği cinayet, aylarca medyanın en fazla yer verdiği konular arasında üst sıralarda yerini aldı. Bugüne kadar Türkiye´de en geniş yankı bulan cinayetlerden biri olan "kesik baş cinayeti," yıl toplamında 10 bin 742 habere konu oldu.
Mardin katliamı, ülkeyi yasa boğarken, koruculuk sistemi de yeniden mercek altına alındı
2009 yılının en çok konuşulan konularından bir diğeri ise Mardin'in Bilge köyünde, düğün evinin basılmasıyla ortaya çıkan katliam oldu. 44 kişinin ölümüyle sonuçlanan ve Güneydoğu tarihinin en büyük töre saldırısı olarak kayda geçen olay, Türkiye´de olduğu kadar dünyada da büyük bir şaşkınlık ve üzüntüyle karşılandı.
Yılın en çok öne çıkan diğer gelişmeleri;
  • 2007 yılında hayatımıza giren Facebook, yılın en popüler sosyal paylaşım ağı oldu. Facebook, medyada 20 bin 263 habere konu edildi.
  • Yılın en çok konuşulan teknolojisi 3G, Türkiye´ye hızlı bir giriş yaptı. 3G teknolojisi, 14 bin 519 haberde yer buldu.
  • Dünyaca ünlü pop yıldızı Michael Jackson´ın, ani kalp rahatsızlığı nedeniyle yaşamını kaybetmesi yılın önemli gelişmeleri arasında sayıldı. Ölüm haberine Türk medyasında da yoğun yer verilen Jackson, toplam 12 bin 23 haberde yer aldı.
  • Yılın en çok konuşulan sanat etkinliği ise 8 bini aşkın habere konu olan Altın Portakal Film Festivali oldu.
  • Eurovision´da Türkiye´yi Hadise temsil etti.
  • 2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti çerçevesinde yapılan çalışmalar ve yaşanan polemikler, yılın en çok konuşulan konularından biriydi.
  • Kapalı alanlarda sigara içme yasağı yıla damgasını vuran konu başlıkları arasında yerini aldı.
  • 29 yıl aradan sonra 1 Mayıs´ın resmi tatil ilan edilmesi, ardından yaşanan sıcak gelişmeler, yılın önemli başlıkları arasındaydı. 1 Mayıs, yıl boyunca 6 bin 496 habere konu edildi.
  • 17 Ağustos depreminden sonra Türkiye´nin en büyük felaketi olarak nitelendirilen sel felaketi birçok kişinin ölümüyle gündeme damgasını vurdu.
  • Geçtiğimiz yılın önemli gündem maddelerinden biri de Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar konusuydu.
2009 YILINDA SİYASET GÜNDEMİ
Medya Takip Merkezi´nin (MTM), 2009 yılını kapsayan medya raporuna göre, yılın en çok konuşulan partisi, AKP oldu. Kapatılma davası, Ermenistan Protokolü, Kürt açılımı, Ergenekon Davası, PKK terör örgütüne dair çeşitli açıklamalarla gündemde kalan AKP, yıl boyunca gazete, dergi, TV kanalı ve haber siteleri toplamında 379 bin 66 habere konu edildi. Basından büyük ilgi gören ve haber sayısı önceki yıla göre % 7 artan AKP´nin yıl boyunca ekranda kalma süresi ise 6 bin 291 saat (262 gün) oldu.
CHP´ye ilgi önceki yıla göre arttı
MTM´nin hazırladığı "yılın medya gündemi" raporu sonuçlarına göre; 2009 yılının toplamında medyada en fazla yer bulan ikinci parti CHP oldu. Ana muhalefet parti, iktidara yönelik çeşitli eleştirileriyle sıkça gündemde kaldı. 2008 yılına göre haber sayısı % 60´a yakın artış gösteren parti, yıl boyunca toplam 325 bin 748 habere konu edildi. Medyatik partinin ekranlarda kalma süresi ise 4 bin 479 saatti.
MHP´deki toplu istifa yıla damgasını vurdu
58 MHP'linin Temmuz ayında partiden istifa etmesi, geçtiğimiz yıl siyaset dünyasının önemli gelişmeleri arasındaydı. Kürt açılımına dair muhalif yaklaşımları ve dikkat çekici televizyon reklamlarıyla ilgi odağı olan parti, geçtiğimiz yılın en popüler üçüncü partisi oldu. Haber sayısı önceki yıla göre % 50 artış gösteren parti, 2009´da toplam 130 bin 148 habere konu edildi.
Kapatılan 25. parti DTP, Türk siyaset tarihine damgasını vurdu
MTM´nin aynı araştırma sonuçlarına göre; 2009 yılının en çok konuşulan bir diğer siyasi partisi, DTP oldu. Yıl boyunca, PKK terör örgütüyle olan işbirliğine dair çeşitli haberlerle gündeme gelen DTP, eve dönüş yapan teröristlere hazırladığı karşılama töreniyle de medyanın ilgisini üzerine çekti. Çeşitli kesimler tarafından ağır suçlamalarla karşılaşan ve medya yansımaları günden güne artış gösteren DTP, yıl sonunda, "devletin, milletin bölünmez bütünlüğüne aykırı nitelikteki fiillerin işlendiği" gerekçesiyle kapatıldı. Önceki yıla göre haber sayısı iki katına çıkan ve Türk siyaset tarihine damgasını vuran parti, 128 bin 615 habere konu oldu.
2009 YILININ EN ÇOK KONUŞULAN PARTİLERİ
No
Parti Adı
Haber Adedi
1
AKP
379.066
2
CHP
325.748
3
MHP
130.148
4
DTP
128.615
5
Saadet Partisi
39.405
MTM'nin 2009 yılında, 1700'ü aşkın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitesinde yaptığı medya takip sonuçlarından derlenmiştir.
Erdoğan, zirvedeki yerini korudu
2009´un en çok konuşulan siyaset adamı, geçtiğimiz yılın da birincisi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan oldu. Yazılı, görsel ve elektronik basın toplamında 429 bin 251 habere konu edilen Erdoğan, Türkiye´deki tüm isimler arasından, medyada en fazla yer bulan ilk isimdi. Yaptığı her konuşma basın tarafından büyük bir ilgiyle takip edilen Erdoğan; Kürt açılımı, Ermeni sorunu, irtica ile mücadele eylem planı, Davos Zirvesi´ndeki sert çıkışı başta olmak üzere, yıl boyunca, çeşitli konularla gündemdeki yerini korudu. Erdoğan´ın ekranda kalma süresi ise 5 bin 860 saat oldu.
2009 YILININ EN ÇOK KONUŞULAN SİYASET ADAMLARI
No
Siyaset Adamı
Haber Adedi
1
Recep Tayyip Erdoğan
429.251
2
Abdullah Gül
179.227
3
Deniz Baykal
116.198
4
Devlet Bahçeli
55.639
5
Beşir Atalay
51.813
6
Ahmet Davutoğlu
40.251
7
Ahmet Türk
40.234
8
Mehmet Ali Şahin
37.814
9
Ali Babacan
35.041
10
Kemal Kılıçdaroğlu
34.851
MTM'nin 2009 yılında, 1700'ü aşkın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitesinde yaptığı medya takip sonuçlarından derlenmiştir.
MTM´nin aynı araştırma verilerine göre, yılın en çok konuşulan diğer bir siyaset adamı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül oldu. Türk-Ermeni ilişkileri ve Demokratik Açılım konularında attığı adımlar ve yaptığı açıklamalar başta olmak üzere çeşitli konularla gündemde yer bulan Gül´ün, toplam 179 bin 227 haberde bahsi geçti.
Deniz Baykal, muhalif tavrıyla gündemdeydi...
Yılın en çok konuşulan üçüncü siyaset adamı ise ana muhalefet parti lideri Deniz Baykal oldu. İktidar partinin attığı her adımı sert bir dille eleştirmesi ve özellikle Deniz Feneri davasındaki sıkı takibiyle dikkatleri çeken Baykal, telekulak skandalıyla da medyada sıkça boy gösterdi. Yıl toplamında 116 bin 198 haberde yer bulan Deniz Baykal´a, televizyon ekranları ise 1.945 saat yer ayırdı.
Devlet Bahçeli, medyada en çok yer alan bir diğer siyaset adamı oldu. Kürt açılımının ülkeyi böleceğine dair açıklamalarıyla sıkça gündeme gelen Bahçeli, 55 bin 639 haber ve yazıda yer aldı.
Başbakan eski yardımcısı Ahmet Davutoğlu´nun Dış İşleri Bakanlığı görevine getirilmesi, yılın önemli gelişmeleri arasında yerini alırken, DTP eski genel başkanı Ahmet Türk ise yılın en popüler yüzlerinden biri olarak kayda geçti.
Dikkat çekici açıklamaları ve sert muhalefeti ile dikkat çeken Kemal Kılıçdaroğlu, yılın yıldızı en parlak siyasetçilerinden biri oldu. Kadir Topbaş´la girdiği tartışmalar nedeniyle de ilgiyi üzerine toplayan Kılıçdaroğlu, yıl boyunca 34 bin 851 haberde yer aldı.
2009 YILI EKONOMİ GÜNDEMİ
2009 yılında ekonomi dünyasına damgasını vuran gelişmeler, firmalar, markalar ve isimleri mercek altına alan Medya Takip Merkezi´nin (MTM), 1700´ü aşkın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitesini kapsayan araştırmasının sonucuna göre, yılın en çok konuşulan konusu "ekonomik kriz" oldu. Global ekonomik kriz; pek çok firmanın kapanması, işsizliğin artması ve yaşam kalitesinin düşmesiyle etkisini hem dünya ülkelerinde hem Türkiye´de yoğun olarak hissettirdi. Ekonomik krizin etkilerini azaltmak için bazı sektörlerde yapılan KDV ve ÖTV indirimleri, ekonomiyi biraz canlandırdı. Ekonomik kriz, yıl boyunca 253 bin 458 haberle, medyanın en çok işlediği ilk konu başlığıydı. Konuya televizyon ekranlarında, 2 bin 453 saat yer ayrıldı.
Ekonomi dünyasını en çok hareketlendiren bir diğer gelişme ise, IMF ve Dünya Bankası´nın, İstanbul´da yaptığı yıllık toplantısıydı. Ara ara gerilen Türkiye-IMF ilişkileri, yıl boyunca medyanın yakın takibindeydi.
Ekonomi dünyasını hareketlendiren teknoloji: 3G
Uzun süredir merakla beklenen 3G teknolojisinin ülkemizde de hayata geçmesi, yılın en önemli gelişmelerinden biriydi. GSM operatörlerinin reklam kampanyaları, kamuoyu sözcülerinin açıklamaları ve sağladığı özelliklerle tüketicilerin de ilgisini kazanan 3G teknolojisi, yıl boyunca toplam 14 bin 519 haber ve yazıda yer aldı.
Davos Zirvesi´nde Erdoğan´dan sert çıkış...
28 Ocak-1 Şubat 2009 arasında, İsviçre'nin Davos kasabasında yapılan ve "son 40 yılın en önemli ekonomik zirvesi" olarak nitelendirilen Davos Zirvesi, yılın önemli konularından biriydi. Başkan Erdoğan´ın zirvedeki sert çıkışı ve "daha da Davos´a gelmem" sözleri, zirveye ilgiyi zirveye çıkardı. Konuyla ilgili olarak yıl toplamında 9 bin 772 haber yayınlandı.
2009 yılının en çok konuşulan markaları: THY, Turkcell, Türk Telekom...
MTM´nin, ekonomi dünyasının en çok konuşulan markalarını da araştırdığı rapora göre, yılın en medyatik markası Türk Hava Yolları oldu. Krize rağmen en hızlı büyüyen ve Avrupa´nın en çok yolcu taşıyan dördüncü havayolu şirketi olan THY, Türk Standartları Entitüsü'nden (TSE) kalite belgesi alması nedeniyle de medyadan yakın ilgi gördü. THY, medyada toplam 41 bin 783 haber ve yazıda yer aldı.
Yılın en çok haber olan ikinci markası, Turkcell´di. Değer yaratan iletişim şirketleri arasında uluslararası sıralamada yer alan Turkcell, sosyal sorumluluk çalışmalarıyla da dikkatleri üzerine çekti. 3G teknolojine dair çeşitli haberler ve kampanya duyurularıyla adından sıkça söz ettiren marka, yıl boyunca medyanın yakın markajındaydı. Turkcell, yıl boyunca 26 bin 910 habere konu edildi.
Capital dergisi ile İngiliz marka değerleme şirketi Brand Finance işbirliğiyle yürütülen "Türkiye'nin En Değerli Markaları" araştırmasında, 2009 yılının birincisi seçilen Türk Telekom, medyanın yakın takibinde olan üçüncü markaydı. Eğitim alanındaki projesi Türk Telekom Okulları ve çevre alanındaki E-Fatura Ormanları projesine, 8. Altın Pusula Ödülleri´nde TÜHİD tarafından verilen "eğitim ve çevre alanında en başarılı kurumsal sosyal sorumluluk ödülleri"ni alan Türk Telekom, yıl boyunca 24 bin 322 haber ve yazıya konu oldu.
2009 YILININ EN MEDYATİK MARKALARI/FİRMALARI
No
Marka
Haber Adedi
No
Firma
Haber Adedi
1
Türk Hava Yolları
41.783
1
Doğan Holding
25.225
2
Turkcell
26.910
2
Koç Holding
12.987
3
Türk Telekom
24.322
3
Sabancı Holding
10.064
4
İş Bankası
24.187
4
Çalık Holding
3.776
5
Garanti Bankası
19.643
5
Sanko Holding
2.879
MTM'nin 2009 yılında, 1700'ü aşkın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitesinde yaptığı medya takip sonuçlarından derlenmiştir.
Türkiye´nin en medyatik holdingleri: Doğan Holding, Koç Holding ve Sabancı Holding
2008 yılında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Aydın Doğan´ın kamuoyu önünde başlayan ve çeşitli iddialarla günden güne büyüyen tartışması, 2009 yılında gözleri, Türkiye´nin en büyük gruplarından birisi olan Doğan Holding´e çevirdi. Zorlu bir yıl geçiren Doğan Holding aldığı vergi cezalarıyla da medyanın markajındaydı. 25 bin 225 haberle medyada yansıma bulan Doğan Holding, ekonomi dünyasının en çok yankı uyandıran holdingi oldu.
Global 500 listesinde dünyanın en büyük 172. şirketi seçilen Koç Holding, geçtiğimiz yıl ekonomi basınından en büyük ilgi gören ikinci holdingdi. Yıl boyunca 12 bin 987 habere konu edilen Koç Holding´i, 10 bin 64 haberle Sabancı Holding izledi. Sabancı Holding´in basından en fazla ilgi gören yansıması ise kar açıklamaları ve Toyatasa hisselerinin satılacağına dair çeşitli haberlerdi.
İş dünyasının en çok konuşulan isimleri: Arzuhan Doğan Yalçındağ ve Rahmi Koç
MTM´nin raporuna göre, TÜSİAD Başkanı ve Doğan Holding Yönetim Kurulu üyesi Arzuhan Doğan Yalçındağ, yılın en popüler iş kadını oldu. İtalya-Türkiye ilişkilerinin geliştirilmesine iş dünyası perspektifinden sağladığı katkılarından dolayı, İtalyan Nişan´ı verilen Yalçındağ, yıl boyunca çeşitli konularla ilgili toplam 7 bin 47 haber ve yazıda yer buldu.
İş dünyasının en çok konuşulan ikinci ismi ise, 6 bin 101 haber ile Koç Holding´in Yönetim Kurulu Şeref Başkanı Rahmi Koç olurken, onu üçüncü sırada Sabancı Holding´in Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı izledi. Türkiye´nin en büyük gruplarından birini yöneten Güler Sabancı, gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitelerinde, 5 bin 2 haber ve yazıya konu edildi.
Ekonomi dünyasının en çok takip edilen ve ilgi gösterilen isimlerinden bir diğeri ise, özellikle son iki yılda popülaritesi yükselen, İş Bankası Genel Müdürü ve Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Ersin Özince oldu.
2009 YILI MAGAZİN GÜNDEMİ
2009 yılında, şov dünyasına damgasını vuran isimler
MTM´nin her yıl hazırladığı ve şov dünyasının en popüler isimlerini tespit ettiği basın araştırmasının 2009 yılı sonuçları açıklandı. Buna göre, yılın en popüler ismi, sürpriz bir çıkış ile dikkatleri üzerine çeken, Eurovision yıldızımız Hadise oldu. Eurovision´da Türkiye´yi temsil etmesiyle bir anda yıldızı parlayan güzel şarkıcı, çeşitli konserleri ve oynadığı reklam filmleriyle de ilgi odağı oldu. Hadise, yıllardır şov dünyasının top-list´inde ilk sıralarda yer alan Sezen Aksu ve Hülya Avşar´ı geride bıraktı.
"Kürt Açılımı" ile ilgili açıklamaları ile dikkatleri üzerine çeken ve genelde sanatıyla medyada boy gösteren ünlü sanatçı Sezen Aksu, yılın en çok konuşulan ikinci ismiydi. Ünlü sanatçının haber sayısı % 12,6 oranında artış gösterdi.
Yıllarca "magazin dünyasının en gözde ismi" unvanıyla dikkatleri üzerine çeken Hülya Avşar, bu yıl da medyanın yakın markajındaydı. Marka Konferansı´nın 10. yıl kutlamasında onur plaketi almasıyla da dikkatleri üzerine çeken Avşar, Top 10 listesinde, ikinci sırada yer aldı.
2008 yılında da medyanın Top 10 listesindeyer alan İbrahim Tatlıses ve Cem Yılmaz, bu yıl ise sıralarını değiştirerek, yerlerini korudular. Tatlıses, bir sıra geriye düşerken, onun yerine Cem Yılmaz yerleşti.

Medyanın top 10 listesinden düşenler

MTM´nin aynı araştırma raporuna göre, geçtiğimiz sene Top 10 listesinde yer alan Tarkan, Bülent Ersoy, Gülben Ergen, Seda Sayan ve Beyazıt Öztürk, bu yıl listeye giremediler.
  • Tarkan: Geçtiğimiz yılın en popüler üçüncü ismi olan Tarkan, bu sene ilk 10 listesinde kendisine yer bulamadı. Tarkan´ın haber sayısı % 40´a yakın düşüş gösterdi.
  • Gülben Ergen: Aylık pazarlama iletişimi dergisi MediaCat, 15 ile 35 yaş arası Türk gençlerinin kimleri örnek aldığına dair araştırmasında birinci sırada yer alan Gülben Ergen´in haber sayısı % 28,5 oranında azaldı. Geçtiğimiz sene listenin 8. sırasında yer alan Gülben Ergen, bu yıl Top 10 listesinde yer bulamadı.
  • Seda Sayan: 2008 yılının en popüler dokuzuncu ismi olan Seda Sayan´ın reytinginde de bu yıl düşüş yaşandı. Kanal D'de program yapan Seda Sayan´ın canlı yayına çıkması karşılığında bir konuğuna 30 bin YTL verdiğine dair iddialar ve sonrasındaki gelişmeler, ünlü sanatçının "samimi" imajında da zedelenmelere neden oldu.

Reytingi yükselen ünlüler

Bu sene, medyanın en gözde isimleri listesindeki yeni konuklar; Hadise, Deniz Seki, Ajda Pekkan, Okan Bayülgen ve Acun Ilıcalı oldular..
  • Deniz Seki: Tutuklanması nedeniyle medyanın yakın markajına girdi.
  • Ajda Pekkan: 2009 yılında verdiği konserler ve sosyal sorumluluk projelerinde aldığı görevler ile dikkat çekti.
  • Okan Bayülgen: Listeden Beyaz çıktı, Okan Bayülgen girdi.
  • Acun Ilıcalı: "Var mısın Yok musun?" yarışması ile yıldızı parladı.
2009 YILININ EN MEDYATİK İSİMLERİ
No
Ünlü
2009 yılı
No
Ünlü
2008 yılı
1
Hadise
14.309
1
Sezen Aksu
12.477
2
Sezen Aksu
14.052
2
Hülya Avşar
10.506
3
Hülya Avşar
10.732
3
Tarkan
10.035
4
Cem Yılmaz
10.229
4
İbrahim Tatlıses
9.804
5
İbrahim Tatlıses
10.156
5
Cem Yılmaz
9.382
6
Ajda Pekkan
9.462
6
Bülent Ersoy
8.506
7
Deniz Seki
8.846
7
Demet Akalın
8.203
8
Okan Bayülgen
7.943
8
Gülben Ergen
8.121
9
Demet Akalın
7.006
9
Seda Sayan
6.587
10
Acun Ilıcalı
6.942
10
Beyazıt Öztürk
6.216
MTM'nin 2009 yılında, 1700'ü aşkın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitesinde yaptığı medya takip sonuçlarından derlenmiştir.
2009 YILI SPOR GÜNDEMİ
Yılın en medyatik takımı Fenerbahçe
Medya Takip Merkezi´nin, gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitelerinde yaptığı 2009 yılını kapsayan araştırma verilerine göre; yıla damgasını vuran spor kulübü Fenerbahçe oldu. Yıl boyunca toplam 226 bin 798 haberde yer alan Fenerbahçe, toplam 1.693 saat süresince ekranlarda kaldı.
Geçtiğimiz yılın şampiyonu Beşiktaş, yılın en çok ilgi gören ikinci spor kulübü oldu. Ligde sergilediği başarılı performansıyla ve şampiyonlar liginde aldığı başarısız sonuçlarla sporseverlerin ve medyanın ilgisini üzerine çeken Beşiktaş´ın haberleri 2008 yılına göre; % 42 oranında artış gösterdi. Yıl boyunca toplam 209 bin 427 haberde yer alan Beşiktaş, Türk Kızılayı´nın forma sponsorluğuyla da büyük ilgi topladı.
Önceki yılın en popüler ikinci spor kulübü olan Galatasaray, bu yıl üçüncü sıraya geriledi. Yıl boyunca 201 bin 648 haberde yer alan Galatasaray´ın ekranlarda kalma süresi ise 1.585 saat oldu.
No
Adı
Haber Adedi
Fark (%)
1
Fenerbahçe
226.798
%2,8
2
Beşiktaş
209.427
%42,8
3
Galatasaray
201.648
%7,1
4
Trabzonspor
113.169
%38,6
5
Sivasspor
80.902
%85,6
6
Bursaspor
66.917
%75,8
7
MKE Ankaragücü
51.257
%62,0
8
Kayserispor
48.105
%25,6
9
Büyükşehir Belediye Ankaraspor
45.645
%51,1
10
Denizlispor
44.673
%73,2
MTM'nin 2009 yılında, 1700'ü aşkın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitesinde yaptığı medya takip sonuçlarından derlenmiştir.
Sivasspor´un yıldızı parladı
"Yılın medya gündemi" raporu sonuçlarına göre; 2009´un en popüler bir diğer spor kulübü Sivasspor oldu. Geçtiğimiz yıla oranla haber sayısı % 85 artan Sivasspor, şampiyonluk yolunda Beşiktaş´ı zorlayan takımlar arasındaydı. Önceki yıla oranla haber sayısı en fazla yükselen takım olan Sivasspor yıl boyunca toplam 80 bin 902 habere konu edildi.
Yılın en medyatik teknik direktörü: Mustafa Denizli...
Geçtiğimiz yılın en çok konuşulan teknik direktörü Mustafa Denizli´ydi. Beşiktaş Teknik Direktörü Denizli, yıl boyunca "gidecek mi-kalacak mı?" tartışmalarıyla sıkça gündemdeydi. Medyada toplam 46 bin 893 haberde yer bulan Denizli, diğer teknik direktörlerin neredeyse iki katı kadar habere konu edildi.
Gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitelerini kapsayan aynı araştırma sonuçlarına göre; yılın en çok konuşulan ikinci ve üçüncü teknik direktörleri, Fenerbahçe´nin eski ve yeni teknik direktörleri Daum ve Aragones oldu.
2008 yılının en çok konuşulan teknik direktörü olan Fatih Terim, bu yıl listede dördüncü sıraya geriledi. 2008 yılına oranla haber oranı % 20 düşüş gösteren Terim toplam 23 bin 869 habere konu edildi.
2009'UN EN MEDYATİK TEKNİK DİREKTÖRLERİ
No
Teknik Direktör
Haber Adedi
Fark (%)
1
Mustafa Denizli
46.893
%266
2
Christoph Paul Daum
25.035
%1.786
3
Luis Aragones
24.482
%20
4
Fatih Terim
23.869
-%20
5
Bülent Uygun
16.647
%93
MTM'nin 2009 yılında, 1700'ü aşkın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitesinde yaptığı medya takip sonuçlarından derlenmiştir.
Yılın en çok konuşulan kulüp yöneticisi: Aziz Yıldırım
MTM´nin, spor dünyasının nabzını tuttuğu medya araştırmasına göre, yılın en çok konuşulan kulüp yöneticisi Aziz Yıldırım oldu. Fenerbahçe maçlarında yaşanan tatsız görüntüler ve olaylar nedeniyle, spor camiasının ağır eleştirilerine maruz kalan Aziz Yıldırım, konuyla ilgili aldığı cezalarla da sıkça gündemdeydi. Yıldırım yıl boyunca 31 bin 60 haberde yer aldı.
Yıl içerisinde en çok konuşulan ve taraftarlarından en çok tepki alan bir diğer kulüp yöneticisi ise Yıldırım Demirören oldu. Beşiktaş taraftarının sıkça istifa etmesi için baskı yaptığı Demirören, 24 bin 478 haberle öne çıktı.
2009'UN EN MEDYATİK KULÜP YÖNETİCİLERİ
No
Yönetici
Haber Adedi
Fark (%)
1
Aziz Yıldırım
31.060
%50
2
Yıldırım Demirören
24.478
%75
3
Adnan Polat
23.717
%19
4
Sadri Şener
8.854
%48
5
Haluk Ulusoy
1.790
-%64
MTM'nin 2009 yılında, 1700'ü aşkın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitesinde yaptığı medya takip sonuçlarından derlenmiştir.
Bu yıl spor dünyasına damgasını vuran isim, bir Türk futbolcu oldu
MTM´nin aynı raporuna göre, 2009 yılında Galatasaray kaptanı seçilen Arda Turan, yılın en çok konuşulan sporcusuydu. Sergilediği başarılı performansların yanı sıra özel hayatıyla da sıkça medyaya konu olan Turan, yıl toplamında 30 bin 154 haberde yer buldu. Turan´ın ekranlarda kalma süresi ise 76 saat oldu.
Yılın en medyatik bir diğer spor adamı ise Fenerbahçeli Roberto Carlos oldu. Yıl sonuna doğru Brezilya´nın Corinthians takımına transfer olan Carlos, yıl boyunca 24 bin 605 haberde yer aldı. Geçtiğimiz yılın en medyatik sporcusu olan Alex ise bu yıl listenin üçüncü sırasına geriledi. Alex yıl boyunca 24 bin 292 haberde yer aldı.
2009'UN EN MEDYATİK FUTBOLCULARI
No
Futbolcu
Haber Adedi
Fark (%)
1
Arda Turan
30.154
%128
2
Roberto Carlos
24.605
%14
3
Alex De Souza
24.292
-%7
4
Diego Lugano
21.791
%61
5
Marcio Nobre
19.731
%34
6
Mehmet Topuz
18.684
%155
7
Rodrigo Alvaro Tello
16.808
%49
8
Deivson Rogerio Da Silva
15.941
%18
9
Semih Şentürk
15.129
-%21
10
Holosko
14.958
-%6
MTM'nin 2009 yılında, 1700'ü aşkın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitesinde yaptığı medya takip sonuçlarından derlenmiştir.
Spor dünyasında yılın "en"leri:
  • Yılın en çok konuşulan spor kulübü: Fenerbahçe
  • Yılın en çok konuşulan kulüp yöneticisi: Aziz Yıldırım
  • Yılın en çok konuşulan teknik direktörü: Mustafa Denizli
  • Yılın en çok konuşulan futbolcusu: Arda Turan
  • Yılın en çok konuşulan futbolcu transferleri: Mehmet Topuz, Cassio Lincoln, Gökhan Zan ve Tabata.
  • Yılın en çok konuşulan antrenör transferi: Frank Rijkaard
  • Yılın en çok konuşulan stad açılışı: Mart ayında Başbakan Erdoğan tarafından Kayseri´de açılışı yapılan Kadir Has Stadı.
  • Yılın en çok konuşulan basketbolcusu: NBA'de, Orlando Magic´de, sezonun en başarılı takımlarından Cleveland Cavaliers'ı yendikleri karşılaşmada üstün performans sergileyerek dikkatleri üzerine çeken Hidayet Türkoğlu.
  • Yılın en çok konuşulan basketbol takımı: Efes Pilsen Basketbol Takımı
  • Yılın en çok konuşulan voleybol takımı: A Milli Bayan Voleybol Takımı
  • Yılın en dikkat çekici gelişmeleri;
    • 7. FİBA Bayanlar Avrupa Kupası´nda, finalde İtalyan Cras Basket Taranto takımını her iki maçta mağlup eden Galatasaray Bayan Basketbol Takımı şampiyon oldu.
    • 11-12 Nisan 2009 tarihleri arasında İstanbul´da üçüncü ayağı gerçekleşen Dünya Motokros Şampiyonası spor basının markajına giren bir diğer konuydu.
    • 5-7 Haziran tarihleri arasında, İstanbul Park Pisti'nde yapılan Formula 1, Haziran ayında spor basının yakın takibine giren konular arasındaydı. Formula 1 yıl boyunca 1.842 habere konu edildi.
    • İspanya'daki Uluslararası Madrid Maratonu'nda da Türk sporcu Mehtap Sızmaz, bayanlarda birinciliği elde etti.
www.medyaloji.net