07 Mayıs 2017 20:48 Son Güncelleme: 20 Kas 2018 00:30

"İstanbul Meridyen Open '17 Uluslararası Münazara Turnuvası" ödül töreni

- Cumhurbaşkanı Erdoğan: (1)- "Medeniyetimizde münakaşa nasıl hakir görülmüşse, münazara da o derece takdir ve tavsiye edilmiştir. Ne yazık ki ülkemizde 1980'den sonra münazaralara önem verilmemiş, bu önemli faaliyet adeta unutturulmaya çalışılmıştır. Oysa dünyanın gelişmiş ülkelerinde münazaranın..

İSTANBUL (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Medeniyetimizde münakaşa nasıl hakir görülmüşse, münazara da o derece takdir ve tavsiye edilmiştir. Ne yazık ki ülkemizde 1980'den sonra münazaralara önem verilmemiş, bu önemli faaliyet adeta unutturulmaya çalışılmıştır. Oysa dünyanın gelişmiş ülkelerinde münazaranın teşvik edildiğini, bilhassa büyük üniversitelerde bu faaliyetin yürütüldüğünü görüyoruz." dedi.

Erdoğan, Haliç Kongre Merkezinde düzenlenen "İstanbul Meridyen Open '17 Uluslararası Münazara Turnuvası"nın ödül töreninde yaptığı konuşmada, uluslararası bir boyut kazanan bu turnuvanın düzenlenmesinde, bugünlere gelmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Münazara denilince, lise yıllarına, gençlik çağlarına gittiğini, İstanbul İmam Hatip Lisesinde öğrenciyken okul içinde sınıflar arası münazaraların yapıldığını, oralardan seçilen öğrencilerin de okullarını temsil ettiğini anlatan Erdoğan, İstanbul'da hemen hemen sürekli birinciliği kendi okullarının aldığını söyledi.

Erdoğan, o zaman, iki yıl üst üste okullarına, 57 lisenin katıldığı İstanbul Münazara Şampiyonluğunu kazandırmayı başardıklarını aktararak, şöyle devam etti:

"Fakat bizim münazaramız, şu andaki tür bir münazara değildi. Ben bugün burada farklı bir münazara şeklini öğrenmiş oldum ve tabii gençlerimizi huzurlarınızda tebrik ediyorum. Fakat bu arada tabii dinleyicilerimizi de tebrik ediyorum. Onların da sürece katılımları gerçekten gayet iyi. O dönemlerde okullarda siyasi kamplaşma yoktu. Okullardaki arkadaşlarımızın tamamıyla hakikaten çok yakın ve samimi ilişkiler oluşuyordu. Spordan edebiyata, her alanda güçlü bir dayanışma içindeydik. Adeta birbirimizi tanırdık. Çarşamba'da İstanbul İmam Hatip, öbür tarafta Pertevniyal Aksaray'da, biz oradan münazaraya katılanlarla tanışırdık. İhsan Mermerci Lisesi, öbür tarafta Çarşamba İmam Hatip, bir tane zaten İstanbul'da, birbirimizle tanışırdık ve hukukumuz ileri seviyelerdeydi. İmam hatip lisesinde gerçekten çok kaliteli, çok fedakar, bizlerin üzerinde çok emeği olan hocalara da sahiptik. Biz tabii hitabet dersi de alıyorduk o zamanlar. Aynı zamanda edebiyat hocalarımız bu işin asıl sorumlularıydı, bizi onlar özellikle yetiştirirdi. Bizi götürürlerdi kütüphaneden kütüphaneye, konuya göre de o konuların ilgili olan pratiği neyse oralara da gider, örneğin çocuk terbiyesiyle alakalı bir konuysa bizi alır kreşlere götürürlerdi. Daha oradan itibaren çocuk nasıl terbiye ediliyor, yetiştiriliyor, oralardan da biz tezimizi hazırlarken bilgiler edinirdik. Tabii onların yetiştirmesi ve yönlendirmesiyle hem çok kitap okur hem spor yapar hem de bu tür yarışmalarla kendimizi adeta murakabe ederdik."

- "Münazaranın tek bir kazananı yoktur"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, münazarayla, sporla, şiir ve edebiyatla, fikri faaliyetlerle, dostlukla geçen bir lise dönemi yaşamış olmaktan çok memnuniyet duyduğunu dile getirerek, "Okulumuzdan mezun olup da üniversiteyi kazanamayan ki o zaman direkt olarak üniversiteye girme şansımız yoktu, gidiyorduk bir de ayrıca imam hatipten sonra lise imtihanlarına... Halbuki o dersleri zaten imam hatipte okuduk. Ben imam hatibi bitirdikten sonra Eyüp Lisesine müracaat ettim, oradan ayrıca mezun oldum. Aksi takdirde herhangi bir üniversiteye giremiyorsunuz. Bu tür sıkıntıları yaşadık. Şimdi tabii bunların hepsinin önü açıldı. Nitekim imam hatipteki arkadaşlarımın hepsi de bütün bunlara rağmen o dönemlerde mezun olduktan sonra, üniversiteleri bu şartlarda bitirdikten sonra bürokrat, akademisyen, iş adamı, yönetici, siyasetçi olarak gayet iyi yerlere de geldiler. Siyaset yolundaki başarımda böyle kaliteli bir arkadaş çevresine sahip olmamın da çok büyük payı var. Dolayısıyla münazara deyip geçmemek gerekiyor." diye konuştu.

Münazara yarışmalarının, gençlerin hem kendilerini geliştirebilmeleri hem fikirlerini savunabilecek cesareti edinebilmeleri hem de liderlik özelliklerini sergileyebilmeleri bakımından çok çok önemli olduğuna işaret eden Erdoğan, şunları kaydetti:

"Her şeyden önce öz güven kazandırıyor. Bu çok çok önemli. Bilgisini hitabet ve iletişim kabiliyetiyle ortaya koyamayan bir gencin hedeflerine ulaşabilmesi çok zordur. Münazara, polemik yapma değil, bilgiyi etkili kullanma sanatıdır. Burası çok önemli. Münazara, kendi fikrini, sözünü, kavramlarını muhatabına dikte etmek, baskıyla, bağırmayla, korkutmayla kabul ettirmek de değildir, söz ve mantığın gücüyle bir ikna sanatıdır. Öncelikle muhatabına saygıyı, onu dinlemeyi, düşüncesine değer vermeyi gerektiren münazara, empati kurulmadan yapılamaz. Açık fikirli olunmadan, muhatabını kendine eşit ve eşdeğer kabul etmeden de münazara olmaz. Bu sebeple sonuç ne olursa olsun, münazaranın tek bir kazananı yoktur. Söz söze katılır, düşünce düşünceyle beslenir. Medeniyetimizde münakaşa nasıl hakir görülmüşse, münazara da o derece takdir ve tavsiye edilmiştir. Ne yazık ki ülkemizde 1980'den sonra münazaralara önem verilmemiş, bu önemli faaliyet adeta unutturulmaya çalışılmıştır. Oysa dünyanın gelişmiş ülkelerinde münazaranın teşvik edildiğini, bilhassa büyük üniversitelerde bu faaliyetin yürütüldüğünü görüyoruz."

- "Münazara yarışmalarında dikkati çekenlerin, ülkelerinde öne çıkan isimler olduklarını göreceğiz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, münazara yarışmalarının, ulusal anlamda tüm Türkiye'de de yapılmasının çok önemli faydalar sağlayacağına inandığını vurgulayarak, "Münazara yarışmalarında dikkati çeken öğrencilerin daha sonra ülkelerinde, bilimde, sanatta, siyasette, iş dünyasında öne çıkan isimler olduklarını göreceğiz. Öz güveni kazandı ya o öz güveni kazandıktan sonra onlar bir defa kendilerini ispat etmiş olacaklar. Bu açıdan 10. yaşını kutlayan Meridyen Derneğimizin, 2011 yılından beri bu konuya sahip çıkmış olmasını son derece önemsiyorum." diye konuştu.

Eğitimler düzenleyerek, şampiyonalar tertipleyerek, kamplar organize ederek münazara alışkanlığını yeniden hayata kazandıran derneğin üyelerine teşekkür eden Erdoğan, geçen yıl başlatılan Liseler Arası Münazara Şampiyonlar Ligi Projesine 120 okulun katılmış olmasının, bu konunun yeniden gençler tarafından sahiplenildiğini gösterdiğini kaydetti.

Erdoğan, "Dünyanın 10 ülkesinden, 100 civarında gencin iştirak ettiği Uluslararası Münazara Turnuvası da jürisi ve katılımcılarıyla markalaşma yolunda ilerliyor. Hele hele gerçekten şu başlık çok hoşuma gitti, 'Her düşünceye bir şans ver' sloganıyla yürütülen bu çalışmaları takdir ediyor, Rabbim'den başarılar diliyorum." ifadelerini kullandı.

(Sürecek)