Televizyon
02 Haz 2010 12:36 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:20

İSRAİLLİ GAZETECİ YAYINA BAĞLANDI!.. TEKE TEK NEDEN KARIŞTI?

İsrailli gazeteci, İsrail'in yardım gemisine saldırısını savununca Teke Tek fena karıştı, Vakit yazarı isyan etti!

İsrail'in Gazze'ye giden yardım filosuna düzenlediği kanlı saldırının yarattığı kriz sürerken Habertürk ekranlarında yayınlanan Teke Tek çok ilginç bir tartışmaya sahne oldu.

Vakit yazarı Sibel Eraslan ve emekli generel Necati Özgen ve emekli diplomat İlter Türkmen'in katıldığı programa Tel Aviv'den telefonla katılan gazeteci Rafael Sadi'nin İsrail'i savunan açıklamaları stüdyoda gerginliğe yol açtı.

Aynı zamanda İsrail'deki Türkiyeliler Derneği'nin basın sözcüsü olan Rafael Sadi hem yardım filosuna yapılan saldırıyı hem de Gazze'ye uygulanan ambargoyu savundu. İHH'nın düzenlediği yardım kampanyasının aslında yardım değil provakasyon amaçlı olduğunu iddia eden Sadi, İsrail'in haklı bir pozisyonda olduğunu söyledi. 'Keşke ölümler olmasaydı' diyen Sadi, 'o gemi yardım gemisi değildi provakasyon gemisiydi' diyerek şimşekleri üstüne çekti.

Rafael Sadi'nin açıklamaları 'İsrail'in hassasiyetlerine saygı göstermeliyiz' diyen Fatih Altaylı'nın bile itirazlarına neden oldu. Ancak asıl tepkiyi Vakit yazarı Sibel Eraslan gösterdi. Böhürler'in devreye girmesiyle stüdyoda hayli gergin anlar yaşandı.

Sibel Eraslan: Gazze halkı başka bir yerden gelip oraya yerleşmedi ki. Oranın halkı zaten. Sonradan gelip işgal eden ve ambargo koyan taraf İsrail.

Rafael Sadi: Kim sonradan geldi kim önce geldi bunu tartışmak çok anlamsız şimdi. Ancak barış İsrail'in tek başına yapacağı bir şey değil. HAMAS'ın programında İsrail devletini yok etmek var örneğin. İsrail ne yapabilir ki bu noktada.

Fatih Altaylı: Ama bu durum uluslararası sularda bir yardım gemisine gece yarısı askeri operasyon yapıp insanları öldürmeyi gerektirir mi?

Rafael Sadi: Onu karıştırmayın, o ayrı bir konu.

Fatih Altaylı: Ama biz değil İsrail karıştırdı orasını.

Sibel Eraslan: İsrail'in düzenlediği karartma operasyonuna sözcülük yapıyorsunuz.

Rafael Sadi: Konuları saptırıyorsunuz, siz başka bir şey konuşuyorsunuz. Siz İHH'yı mı temsil ediyorsunuz?

Sibel Eraslan: Ben İHH'nın temsilcisi değilim ama bazı projelerinde yer almış bir hukuçuyum. İHH'nın adına alınmış bir olumsuz bir hukuk kararı yoktur. İHH Afrika'dan Hindistan'a kadar uzanan yardım kampanyaları düzenlemiştir. Oralarda da mı HAMAS vardı? O gemi de tümüyle insani yardım amaçlıdır. Biz bunu biliyoruz.

Rafael Sadi: Ben gemi yoldayken (İHH başkanı) Bülent Yıldırım'la konuştum. İsrail'in yardım malzemelerini ulaştıracağını söyledim kendisine ama kabül etmedi.

Sibel Eraslan: Tabii kabül etmez, güvemiyor İsrail'e. Haydut bir devlete kim güvenir. Ben kendisini de tanıyorum, hukuçudur.