Dünya
17 Eyl 2024 18:09 Son Güncelleme: 17 Eyl 2024 18:35

İsrail'den siber saldırı! Lübnan'da çağrı cihazları aynı anda patladı, yaralılar var

İsrail'in Lübnan'daki çağrı cihazlarına sızıp patlatması sonucu yüzlerce kişi yaralandı. Lübnan Sağlık Bakanlığı, acil servislere gelen yüksek sayıda yaralılarla ilgilenmek için tüm sağlık çalışanlarına görev yaptıkları sağlık merkezine gitmeleri talimatı verdi ve vatandaşlardan kan bağışında bulunmaları çağrısı yaptı.

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta Hizbullah üyelerinin kullandığı 'pager' isimli çağrı cihazlarının İsrail'in siber saldırısı ile patlaması bomba etkisine neden oldu. Felaketin yaşandığı bölgede ölü ve binlerce yaralının olduğu belirtildi.

10 YAŞINDAKİ KIZ ÇOCUĞU HAYATINI KAYBETTİ

Hizbullah'a yakın bir kaynak, Lübnan'ın doğusunda bir Hizbullah üyesinin çağrı cihazının patlaması sonucu 10 yaşındaki kızının hayatını kaybettiğini söyledi.

Yakınları AFP'ye yaptığı açıklamada, "Bekaa Vadisi'nde 10 yaşında bir kız çocuğu, babasının çağrı cihazının yanında patlaması sonucu şehit oldu" dedi.

Gruba yakın bir kaynak, Hizbullah'ın Lübnan genelinde yüzlerce üyesinin anons cihazlarının patlaması sonucu yaralanmasının ardından ilk kez ölümünün gerçekleştiğini doğruladı.

1000'LERCE FAZLA YARALI VAR

İsrail medyası saldırıda binlerce fazla Hizbullah üyesinin yaralandığını duyurdu.

İRAN'IN LÜBNAN BÜYÜKELÇİSİ DE YARALANDI

Hizbullah’ın çağrı cihazlarının patlaması sonucu aralarında İran’ın Lübnan Büyükelçisi Mojtaba Amani'nin de yaralandığı öğrenildi.

KAN BAĞIŞI ÇAĞRISI

Lübnan’daki patlamada çok sayıda kişinin yaralanmasının ardından kan bağışı yapılması için çağrıda bulunuldu.

"SON 1 YILIN EN BÜYÜK GÜVENLİK AÇIĞI"

Bir Reuters muhabiri de başkent Beyrut'un güneyine çok sayıda ambulansın intikal ettiğini gördüğünü anlattı. Bölgede yaşayanlar, ilk patlamalardan 30 dakika sonra patlamaların yaşandığını kaydetti.

Kimliğinin paylaşılmaması şartıyla açıklamada bulunan bir Hizbullah yetkilisi, yaşanan patlamanın, İsrail'le yaklaşık 1 senedir devam eden karşılıklı saldırılar sürerken yaşanan 'en büyük güvenlik açığı' olduğunu ifade etti.

KAYNAKLAR İSRAİL'İ SUÇLADI

Lübnan Hizbullahı'na yakın bir kaynak, patlamadan dolayı İsrail'i suçladı.

AFP'ye konuşan ve hassas konuları görüşmek üzere isminin açıklanmasını istemeyen gruba yakın bir kaynak, "Çağrı cihazlarının patlaması sonucu güneyde ve Beyrut'un güney banliyölerinde onlarca Hizbullah üyesi yaralandı" dedi.

Hizbullah'a yakın bir başka kaynak ise AFP'ye yaptığı açıklamada, olayın İsrail'in iletişim kanallarını ihlal etmesi sonucu meydana geldiğini söyledi.

'M18 TİPİ CLAYMORE' İDDİASI

Söz konusu patlayıcının Hizbullah tarafından kullanılan "M18 Claymore" tipi patlayıcı olduğu öne sürüldü. Şabak, suikast girişiminin son aşamasında olduğuna dikkati çekerken, hedefin kim olduğu ve patlayıcının nerede ortaya çıkarıldığına ilişkin bilgi vermedi.