Kuyumcu tekrardan nakde dönmek için elindeki maliyeti ucuz olan altınları müşterilerine sattıklarını vurguladı. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, “Satıcı özellikle elinde o gün hangi ürün ucuzsa, hangi ürünün maliyeti ucuzsa onu sattığı için satarken de tüketiciye, vatandaşa bundan zarar etmezsiniz. Bu daha iyi diye bilgilendirmeler veriyor. Hal böyle olunca satın alan kişi tasarruf sahibi de haklı olarak buna inanıyor.
Halbuki buradaki sebep şu. Örnek verelim. Benim bir kuyumcu mağazam var. Bugün yüklü miktardan ben vatandaştan Cumhuriyet altını bozdum. Bunu bir an önce satmam lazım. Nakite dönmem lazım. Yüklü miktarda çeyrek altınım var veya gram altınım daha fazla. Hangisi fazlaysa onu satmam lazım. Bir an önce nakite dönmem lazım.
Onu satmam için de bir tezgahtar olarak tüketiciye, vatandaşa onun daha iyi olduğunu söylemek gibi bir alışkanlık söz konusu. Ve hal böyle olunca da vatandaş bunu iyi niyetli bir söylem olarak algılıyor, doğru bir söylem olarak algılıyor. Ve bu şekilde birikimlerine yön vermeye devam ediyor.” sözlerini sarfetti.
Altının isimleri her yerde farklı
Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, altın isimlerinin farklı yerlerde farklı şekillerde bilindiğini belirtti. Hatta altın isimlerinin bölgeden bölgeye bile değiştiğini dile getiren Finans Analisti İslam Memiş, “Türkiye’de bölgelere göre geleneklere göre de altınların isimleri bile farklılık gösterebiliyor mesela Karadeniz’de çeyrek altın da çeyrek altın demezler. Para derler para altın derler.