Onu satmam için de bir tezgahtar olarak tüketiciye, vatandaşa onun daha iyi olduğunu söylemek gibi bir alışkanlık söz konusu. Ve hal böyle olunca da vatandaş bunu iyi niyetli bir söylem olarak algılıyor, doğru bir söylem olarak algılıyor. Ve bu şekilde birikimlerine yön vermeye devam ediyor.” sözlerini sarfetti.
Altının isimleri her yerde farklı
Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, altın isimlerinin farklı yerlerde farklı şekillerde bilindiğini belirtti. Hatta altın isimlerinin bölgeden bölgeye bile değiştiğini dile getiren Finans Analisti İslam Memiş, “Türkiye’de bölgelere göre geleneklere göre de altınların isimleri bile farklılık gösterebiliyor mesela Karadeniz’de çeyrek altın da çeyrek altın demezler. Para derler para altın derler.
Eskiden beri böyle alışmışlar bu ziynet altına mesela doğu ve Güneydoğu’da da ziynet altın demezler Cumhuriyet derler. Bunlarda böyle alışmış. Bölgelere göre, kültüre göre de aslında altının da adının değişik olduğunu belirtmek isterim.” yorumlarına yer verdi.
Reşat altın birikim amaçlı değildir
Altın ve para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, Reşat altının birikim amaçlı alınmaması gerektiğini söyledi. Reşat altının işçilik maliyeti olduğunu ve sadece satın alınırken işçilik maliyetinin ödendiğini belitti. Ancak geri tekrardan kuyumcuya Reşat altın satarken işçilik ücretinin ödenmediği için kayıplar yaşanabileceğini vurguladı.