16 Mayıs 2016 11:05 Son Güncelleme: 20 Kas 2018 08:53

İslam Kalkınma Bankası Genel Kurulu toplandı

- IDB Başkanı Medeni, yaklaşık 40 yıldır yürüttüğü görevi bırakacak- Medeni: "Bankayı uluslararası bir kuruluş haline getirdiğim için mutluyum"

CAKARTA (AA) - İslam Kalkınma Bankasının (IDB) 41. Genel Kurulu, Endonezya'nın başkenti Cakarta'da toplandı.

Genel kurula, üye 56 ülkeden yaklaşık 2 bin temsilci katılıyor. Türkiye'yi, Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in temsil ettiği genel kurulda, Latin Amerika ülkesi Guyana'nın bankanın 57'nci üyesi olması bekleniyor.

IDB Başkanı Ahmed Muhammed Ali el-Medeni, yaklaşık 40 yıldır yürüttüğü görevi bırakıp emekli olacak. İslam Kalkınma Bankasının yüzde 23,52 ile en büyük hissedarı Suudi Arabistan, eski Hac Bakanı Bandar Al Hajjar'ı başkan adayı gösterdi.

- Cakarta'da Megabank tartışılacak

Toplantılarda, IDB'nin hissedarları arasında yer alacağı Megabank'ın genel merkezinin nerede olacağı da konuşulacak.

AA muhabirinin banka yetkililerinden aldığı bilgiye göre, söz konusu bankanın ödenmiş sermayesinin 300 milyon dolar olması ve Türkiye'nin 100 milyon dolarla katılımı bekleniyor. İsminde "Asya Altyapı Yatırım Bankası'nda olduğu gibi "altyapı" kelimesinin yer alması beklenen bankanın, üye ülkelerdeki altyapı projelerine odaklanacağı belirtiliyor.

Başbakan Yardımcısı Şimşek'in, Megabank projesine ilişkin görüşmelerde bulunması bekleniyor.

- "Mutluyum"

Banka kurulduğu günden bu yana başkanlık koltuğunda oturan Ahmed Muhammed Ali el-Medeni, bankayı uluslararası bir kuruluş haline getirmekten duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Medeni döneminde, uluslararası kredi kuruluşları Standard and Poor's, Fitch ve Moody's tarafından verilen en yüksek kredi notu olan "AAA" korundu ve bankanın 56 ülkedeki faaliyetleri genişletildi. Orta vadeli sukuk ihracını 25 milyar dolara çıkaran banka, son yıllarda üye ülkelerde çeşitli altyapı projelerine yaptığı yatırımlarla dikkati çekti. IDB, Türkiye'de İslami finans sektörünün gelişmesi için katılım bankalarında iştirak yoluyla aktif rol oynuyor.

İslam Kalkınma Bankası, 7 Aralık 1973'te aralarında Türkiye’nin de bulunduğu tamamı İslam Konferansı Örgütüne üye ülkeler tarafından kuruldu. Resmi olarak faaliyetlerine 20 Ekim 1975'te başlayan banka, üye ülkeler ve Müslüman toplumların ekonomik kalkınma ve sosyal gelişmelerine katkıda bulunmayı amaçlıyor.

Kuruluşundan bugüne üye ülkelere toplam 115 milyar dolar finansman sağlayan banka, Türkiye'ye de 9,2 milyar dolar kullandırdı.