İş dünyasından hükümete gözdağı! Makineleri durma noktasına getirir
TÜRKONFED, elektrik ve doğalgaza yapılan son zamların işletmelerin maliyetlerini daha da artıracağına ve makineleri durma noktasına getireceğine dikkat çekti.
Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), elektriğe yüzde 15, sanayide kullanılan doğalgaza ise yüzde 20 oranından zam gelmesine tepki gösterdi. Zamların gözden geçirilmesini isteyen TÜRKONFED'den yapılan açıklamada “Elektrik ve doğal gaz zamları makineleri durma noktasına getirir” denildi.
“ENFLASYONUN OLUMSUZ ETKİLENECEĞİ BİR SÜRECİN…”
Pandeminin etkisi ve yüksek faiz-enflasyon-kur sarmalı nedeniyle hâlihazırda ekonomik zorluklar yaşayan işletmelerin, enerji maliyetlerine yapılan zamlar ile birlikte makinelerini döndürmekte zorluk çekeceğinin belirtildiği açıklamada, bu durumun Türkiye’nin küresel rekabet gücünü zayıflatacağına da dikkat çekildi.
Elektrik ve doğal gaz zamlarının makineleri durma noktasına getireceği iddia edilen yazılı açıklamada, "İşletmelerimizin ayakta kalabilmek için can suyuna ihtiyaç duyduğu, kısa vadeli değil sürdürülebilir desteklerin beklendiği bu süreçte yapılan zamlar, sanayicilerimizin ve KOBİ’lerimizin maliyetlerini ciddi ölçüde artıracaktır. Bu durum da üretim ve yatırım iştahının kapanacağı, ihracat kaybının yaşanacağı, küresel rekabet gücümüzün azalacağı, cari açık ve enflasyonun olumsuz etkileneceği bir sürecin başlangıcı olacaktır" denildi.
"GÖZDEN GEÇİRİLMELİ"
Zamların gözden geçirilmesi çağrısında bulunulan basın açıklaması şöyle:
“Pandeminin yıpratıcı etkisi, yüksek faiz-kur-enflasyon sarmalı, dünya genelinde artan emtia fiyatları, küresel lojistik sorunlar başta olmak üzere uzun süredir yaşadığı sayısız zorluğa rağmen üretmeye, ülkesine, ekonomiye değer katmaya gayret eden Türk iş dünyası, elektrik ve doğal gaz fiyatlarına yapılan astronomik zammı kaygı ve üzüntüyle karşılamıştır. İşletmelerimizin ayakta kalabilmek için can suyuna ihtiyaç duyduğu, kısa vadeli değil sürdürülebilir desteklerin beklendiği bu süreçte yapılan zamlar, sanayicilerimizin ve KOBİ’lerimizin maliyetlerini ciddi ölçüde artıracaktır. Bu durum da üretim ve yatırım iştahının kapanacağı, ihracat kaybının yaşanacağı, küresel rekabet gücümüzün azalacağı, cari açık ve enflasyonun olumsuz etkileneceği bir sürecin başlangıcı olacaktır. Tüm zorluklara rağmen işleyen makineleri, tüten sanayi bacalarını durma noktasına getirebilecek, büyük umutlarla sezona başlayan turizm sektörünü derinden etkileyecek bu zam kararlarının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu kapsamda yalnızca sanayi ve işletmelerimiz değil, konut abone grubuna yapılan zamların da ele alınması, iş gücüne katılım oranının son verilere göre yüzde 51,3 seviyesinde olduğu günümüzde, toplumumuzun refahı açısından son derece önemlidir.”