İNTERNETTE GEZİNMENİN EN GÜVENLİ OLDUĞU ÜLKELER HANGİLERİ?
Afrika ve Asya ülkeleri yerel virüs bulaştırmanın en riskli olduğu yerler..
Kaspersky Lab, 2011 yılı ilk çeyrek BT tehditleri istatistiklerini açıkladı. Araştırmalara göre, 2011’in ilk çeyreğinde web-kaynaklı saldırılar 254.932.299’e ulaştı. Kötü amaçlı yazılım barındıran web kaynaklarının %89’unun kaynağı ise sadece 10 ülkede bulunuyor.
Toplam 213 farklı ülkeden Kaspersky Lab ürünlerini bir araya getiren Kaspersky Güvenlik Ağı katılımcılarından elde edilen bilgilere göre kötü amaçlı sitelerin %1,7 artış gösterdiği Amerika Birleşik Devletleri halen listenin başında yer alıyor. Kötü amaçlı yazılımlara ev sahipliği yapan sitelerin sayıları Çin ve Almanya’da 2010 son çeyreğine kıyasla sırasıyla %3.33 ve %3.28’lik bir düşüş gösterdi
EN ÇOK BU ÜLKELERDE VİRÜS KAPILIYOR
Kaspersky Lab’in araştırmalarına göre kullanıcılarının internetten virüs kapma riskinin en yüksek olduğu ülkeler Rusya ve Umman. Bu ülkelerde yaklaşık her iki bilgisayardan biri (%49) yılın ilk üç ayı boyunca web saldırılarının odak noktası oldu. Irak, Beyaz Rusya, Ermenistan, Azerbaycan ve Kazakistan ise diğer riskli ülkeler arasında yer alıyor.
Araştırmalara göre internette gezinmenin en güvenli olduğu ülkeler ise Japonya, Almanya, Sırbistan, Çek Cumhuriyeti ve Lüksemburg.
Afrika ve Asya ülkeleri yerel virüs bulaştırmanın en riskli olduğu yerler
2011’in ilk çeyreğinde ise Kaspersky Lab çözümleri Kaspersky Güvenlik Ağı’na bağlı 412.790.509 adet virüs teşebbüsünü engelledi. Lokal virüs bulaştırmanın en riskli olduğu ülkeler, tamamen Afrika ve Asya kıtalarında yer alan ülkelerden oluşuyor. Sıralamanın en üstünde ise bulut-bazlı teknolojiler yardımıyla ortaya çıkarılmış kötü amaçlı programlar yer alıyor.
Bu teknolojiler kötü amaçlı program sirkülâsyona ilk giriş yaptığı anda çalışmaya başlıyor. Ancak antivirüs veritabanları bunları ellerindeki imzalarla veya deneysel araçlarla ortaya çıkarma yeteneğine sahip. Zira bu gibi kötü amaçlı yazılımların bulutta yer alması da söz konusu.
MS 8. SIRADA
Kullanıcıların bilgisayarlarında bulunan 10 sistem açığının ortak noktası Microsoft ürününün 8. sırada yer alan sistem açığı. Adobe ürünlerindeki sistem açığı ise 1. ve 2. sıra dahil olmak üzere ilk 5’te yer alıyor.
Kaspersky Lab Çeyrek Dönem Raporlama Uzmanı ve Yazarı Yury Namestnikov "KSN katılımcılarına ait bilgisayarlardan toplanan istatistikler, gelişmekte olan ülkelerdeki bilgisayarların hem yerel hem web-kaynaklı virüslerden dolayı daha yüksek risk grubunda yer aldığını gösteriyor. Yerel virüs bulaşmasıyla maksimum ve yüksek riskli kümeler içindeki gruplar özellikle gelişmiş ülkelerde yer alıyor. Maksimum risk kümesinde yer alan ülkelerde, Kaspersky Lab’in güvenlik ürünlerinin yer aldığı bilgisayarların %60’ında yerel tehditler engellenmiş durumda. Yüksek risk taşıyan küme aralığı ise %40 ile %60 arasında yer alıyor. Bu ülkelerde BT penetrasyonu hızla artıyor ve BT güvenlik bilinirliliği her zaman aynı tempoda yer almayabiliyor" dedi. Namestnikov sözlerine şöyle devam etti: "Ancak TDSS, Sinowal ve Zbot gibi en gelişmiş Trojanler Amerika, Almanya, İngiltere, İtalya, Fransa ve İspanya gibi gelişmiş ülkeleri hedefliyor. Siber suçlular bu ülkelerde yaşayanların dijital cüzdanların peşinde."