''İNTERNETİME DOKUNMA'' EYLEMİ İÇİN DIŞ BASIN NE DEDİ?
Türkiye'de internete getirilecek filtre uygulamasına karşı dün yapılan geniş katılımlı protesto gösterileri dış basında da yankısını buldu.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nca hazırlanan ve 22 Ağustos’ta yürürlüğe girecek olan ‘internet filtresi’ sistemi dün 31 şehirde yapılan protesto yürüyüşleriyle kınandı. İfade ve iletişim özgürlüğüne vurgu yapılan gösteriler, Türk basınında olduğu kadar dünya basınında kendine yer buldu.
Dış basında eylemlerle ilgili verilen haberlerde de kamuoyunun BTK’nin açıklamalarıyla tatmin olmadığı belirtildi.
New York Times gazetesi, internet filtrelerinin Türkiye genelinde protestoları tetiklediğini duyurdu. Gazete “Türkiye genelinde 30’dan fazla şehirde binlerce kişi, dün sokaklara dökülerek, karşıtlarının sansür olarak nitelendirdiği yeni internet filtreleme sistemlerini protesto etti” ifadelerini kullandı. Haberde “Yes we ban!” gibi sloganlardan da örnekler verildi.
CNN televizyonu Türkçe ve İngilizce “İnternetime dokunma” ve “Korunmaya ihtiyacımız yok” pankartları taşıyan göstericilerin internet sansürüne karşı sloganlar attığını aktardı. Haberde “BTK, uygulamanın çocukları internetteki ahlaksız içerikten korumak amacıyla gündeme getirildiğini ifade ederken, kararı eleştirenler filtreleme sisteminin nasıl işleyeceğinin bilinmediği” belirtildi.
Kanal, Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütünün bu ay başında yayımladığı “İnternet Düşmanları 2011” raporunda Türkiye’nin “izlemedeki ülkeler” listesine alındığını, engellenen 7 binden fazla sitenin birçoğu için mahkeme kararı bile olmadığını hatırlattı.
Wall Street Journal gazetesiyse “Yes We Ban!” sloganını aktardığı haberinde “binlerce Türk’ün Facebook üzerinden örgütlenerek 40’tan fazla şehirde bir araya gelip devletin internet sansürü uygulamasını protesto ettiğini yazdı. Haberde “Washington merkezli insan hakları örgütü Freedom House’un raporuna göre Temmuz 2010 itibarıyla Türkiye’de 5 bin internet sitesi engelliydi ve o günden bu yana bu rakamda artış oldu” denildi.