17 Nis 2014 20:55 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:05

İnternet Medyası yasası Bakanlar Kurulu'nda imzalandı

"Basın Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunu Tasarısı" Bakanlar Kurulu'nda imzalandı ve Adalet Komisyonu'nda görüşülmesi için TBMM'ye gönderildi.

"Basın Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunu Tasarısı" Bakanlar Kurulu'nda imzalandı ve Adalet Komisyonu'nda görüşülmesi için TBMM'ye gönderildi.
İnternette yayın yapan haber sitelerinin, 5953 sayılı Basın Mesleğinde Çalışanlarla Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi hakkında Kanun ve 5187 sayılı Basın Kanunu'nun kapsamına alınması amacıyla hazırlanan kanun bir yandan internet medyası çalışanlarının resmen gazeteci sayılmasını sağlarken; diğer yandan da internet medyasının kurumsallaşmasına yol açacak.
Yasa tasarısı bir yandan olumlu özellikler taşırken, diğer yandan da çarpıcı yaptırımlarıyla dikkat çekiyor.
Bu yaptırımlardan biri de yasada bundan böyle süreli yayınlar ile aynı kapsamda değerlendirilmesi uygun görülen İnternet Haber Sitelerinin 5651 Sayılı Kanun gereğince erişimin engellenmesi veya içeriğin yayından çıkartılmasını gerektiren durumlar nedeniyle İnternet sitesi sorumluları hakkında adli makamlarca kovuşturmaya başlanması ya da yer sağlayacılık mevzuatına aykırılık durumlarında internet sitesini yayınının durdurulması yerine, bu sitelerin gazeteci çalışanlarına basın kartı verilmemesi veya resmi ilan ve reklam imkanlarından yoksun bırakılması gibi müeyyideler öngörülmüş.
Bu da dava açılmasıyla birlikte, internet medyasının gazeteci çalışanlarının sarı basın kartlarının geri alınmasına yol açıyor.
İşte Bakanlar Kurulunda imzalanan ve TBMM'de görüşülmesi için Adalet Komisyonuna gönderilen o yasanın çarpıcı maddeleri: