İnsanlık tarihini değiştiren keşif! 51 bin 200 yıl önce çizildi, akılalmaz detaylar
Endonezya'da bir mağarada bulunan ve dünyanın en eski hikayesini anlatan resimlerin 51 bin 200 yıl önce çizildiği ortaya çıktı.
2019 yılında bilim insanları insanlık tarihine ışık tutacak bir keşifte bulundu. Endonezya'daki bir mağaranın duvarında bulunan duvar resminin 44 bin yıllık olduğu tespit edildi. Duvar resminde, ellerinde mızraklar ve büyük olasılıkla ipler de tutan yarı insan, yarı hayvan yaratıklar bir bizonu avlarken görülüyor. Bazı araştırmacılar, duvar resminin tarihin en eski kayıtlı hikâyesi düşünüyor. Nature adlı bilim dergisinde yayımlanan bulgular, Avustralya'nın Brisbane kentindeki Grifitth Üniversitesi'nden arkeologlar tarafından sunuldu.
ÇİZİMDE NE GÖRÜLÜYOR?
Duvar resmi, Borneo'nın doğusundaki Sulawesi Adası'nın güneyinde bulunan Leang Bulu'Sipong 4 adlı mağarada bulundu. Çizimin genişliği beş metreyi buluyor ve anoa adı verilen bir tür bizon ve Sulawesi'de bulunan türdeki yaban domuzlarını tasvir ediyor.
Yanlarında ise, insan gibi görünen, ancak kuyruk ve boynuzlu figürler bulunuyor. Resmin bir kısmında, bir anoanın etrafı, ellerinde mızrak tutan bu insansı figürler tarafından sarılmış hade görülüyor. Adam Brumm "Daha önce hiç böyle bir şey görmemiştim. Yani, bu bölgedeki birkaç yüz duvar resmini görmüştüm, ancak hiç böyle bir avlanma sahnesine denk gelmemiştim." dedi. Ancak diğer araştırmacılar, çizimde tek bir hikayenin anlatıldığı tezine soğuk bakıyor ve daha uzun bir sürede yapımı bitirilmiş bir dizi duvar resmine ait olabileceğini söylüyor. Durham Üniversitesi'nden arkeolog ve duvar resmi uzmanı Paul Pettit "Bunun bir avlanma sahnesi olup olmadığı tartışmaya açık." dedi.
51 BİN 200 YILLIK RESİM
Endonezya'nın Sulawesi adasındaki bir başka mağarada ise bir yaban domuzuyla etkileşime giren üç insan benzeri figür görülüyor. Tam olarak ne yaptıkları belli değil ancak uzmanlar bunun bir avı tasrif ettiğine inanıyor. Yetkilier, Hikaye anlatımı insan evriminin son derece önemli bir parçası ve muhtemelen tür olarak başarımızı açıklamaya bile yardımcı oluyor, ancak erken sanatta, özellikle de çok erken dönem mağara sanatında buna dair kanıt bulmak son derece nadirdir." ifadesini kullandı.
Yeni araştırmada ayrıca insanların doğa üstü varlıkları dahi o dönem hayal edebildiklerini ortaya koydu. 51 bin yıldan önceki doğa üstü varlık ise Almanya'da keşfedilen 40 bin yıllık bir aslan başlı insandı. Öte yandan bilinen en eski mağara resmi 64 bin yıl ile İspanya'da bulunuyor. Bu resim ise insanlar tarafından değil bir başka tür olan Neandertaller tarafından yapılmıştı.