KARINCALAR
Öte yandan Mather'a göre karıncalar ve termitler gibi sosyal böcekler ahtapotların yapamadığını yapabilir. "Bence böcekler bizden daha sert" diyen bilim insanı sözlerini şöyle sürdürüyor: "Kafadanbacaklılardan da daha dayanıklılar."
Böcekler, farklı ortamlara hızla uyum sağlayabilir. Londra Doğa Tarihi Müzesi'ne göre 480 milyon yıldır buradalar. Üstelik zaman içinde, uçmaktan oyuk açmaya, yüzmeye ve hatta şehir benzeri ayrıntılı kuleler inşa etmeye kadar birçok zorlu görevi yerine getirebilecek hale geldiler.
Önceki araştırmalar karıncaların mantar yetiştirdiğini, termitlerin de koloni içinde uzun mesafelerde titreşimler aracılığıyla iletişim kurabildiğini göstermişti.
Kısacası uzmanlara göre insanın soyu tükenirse böcek kolonilerinin gezegeni ele geçirmesi olası. Ancak bunun için iklim değişikliğinden de sağ çıkmaları gerekiyor.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN ETKİSİ
ABD'deki Kuzey Karolina Eyalet Üniversitesi'nden moleküler ekolojist Martha Reiskind, "Gen dizileme teknolojimiz ve evrim anlayışımızla kısa vadeli tahminler yapmakta çok iyiyiz" dedi.
Reiskind'a göre insanlar aniden yok olursa iklim değişikliği, birçok türü kuraklığa dayanıklı hale getirmeye devam edecek. Soğuğa adapte olan türler de mücadeleye devam edecek ama kutup ayıları ya da penguenlerin insanların gidişinden sonraki bin yılda gelişmesi ihtimali düşük.
Çoğu uzmana göre Homo sapiens'in ardından hayatta kalan başka bir türün insan düzeyinde zekaya sahip olup olmayacağı sorusuna net bir cevap vermek zor.
Mather bunun mümkün olabileceğini düşünüyor. Ancak milyonlarca yıl sürecek seçici baskılar gerekli. Dixon ise bu konuda Mather'dan daha kötümser. Bilim insanı "Doğanın bu hatayı iki kez yapacağını sanmıyorum" diyor.