03 Eki 2024 07:44 Son Güncelleme: 03 Eki 2024 07:49

İnşaat sektörü iflasa gidiyor! Sponsorluklar da kurtarmadı…

İnşaat ve tekstil sektörü zincirleme iflasın eşiğinde. Sektörün önde gelen firmaları bir bir iflas bayrağı çekiyor. Daha geçen yıl voleybol kulüpleri sponsorluğuna 5 milyon dolar para yatıran Ayos Holding, mahkeme kararıyla bir yıl süreyle kesin mühlet aldı.. Bu karar şirketten alacağı olanlarda büyük paniğe yol açtı.

MedyaRadar’ın haberine göre, İstanbul 3’ncü Asliye Ticaret Mahkemesi, 2006 yılından bu yana faaliyet gösteren Ayos Holding’in konkordato talebi önceki gün karara bağlandı. Mahkeme, Ayos Holding bünyesindeki Ayos İnşaat, Ayos Yönetim, Ayos Temizlik, Ayos Güvenlik, Ayos Otomotiv ve Ayos Bilişim şirketlerinde 6 Ekim 2024 tarihi itibariyle bir yıl süreyle kesin mühlet verilmesi yönünde karar verdi.

İnşaat sektörü iflasa gidiyor! Sponsorluklar da kurtarmadı… - Resim : 1

Mahkeme, İcra İflas Kanunu'nun 288. maddesi gereğince alacaklıların 7 gün içinde konkordato talebine itiraz edebileceğini duyurdu. İtiraz dilekçeleri, İstanbul 3. Asliye Ticaret Mahkemesi'ne iletilebilecek.

İnşaat sektörü iflasa gidiyor! Sponsorluklar da kurtarmadı… - Resim : 2

BEŞİKTAŞ, KONYASPOR VE ANTALYASPOR’A SPONSOR OLDULAR

Ayos Holding, geçtiğimiz yıl spor kulüplerine sponsorluk için ayırdıkları 5 milyon dolar kaynak ile gündeme geldi. Ayos Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Osman Şirin, düzenlenen toplantıda şunları söylemişti: ‘’Bugün itibari ile Ayos Holding olarak spor kulüplerine ve sporculara yönelik yaklaşık 5 milyon dolarlık bir kaynak yaratma imkanımız oldu. Türkiye'nin önde gelen spor kulüpleri ve markaları ile yeni yatırım ve iş birliklerine devam edeceğiz. Bu anlamda çok kısa bir zaman içinde Beşiktaş JK Kadın Voleybol Takımı İsim Sponsorluğu ile ilgili Beşiktaş JK Başkanı Ahmet Nur Çebi ve iki kulüp yöneticilerinin katılacağı bir basın lansmanı gerçekleştireceğiz. Antalyaspor ile Basketbol branşında yaptığımız iş birliğini de Antalyaspor Başkanı Aziz Çetin ve her iki kulüp yöneticilerinin katılacağı bir lansman ile 14 Eylül 2023 tarihinde Antalya’dan kamuoyuna duyuracağız’’ dedi

İnşaat sektörü iflasa gidiyor! Sponsorluklar da kurtarmadı… - Resim : 3

10 AYDA 1031 ŞİRKET KONKORDATO ALDI

Hukukçu Mustafa Zafer, MedyaRadar’a konkordato ve karşılıksız çek miktarlarıyla ilgili son verileri açıkladı. Zafer, ‘15 Eylül İtibariyle 2024 yılında 1031 borçlu konkordato da geçici mühlet kararı almış durumda. Yıl sonuna kadar şayet sıkı para politikası aynen devam ederse zannediyorum ki bu sayı 2023 yılının 3 katı dolaylarında kapanabilir. Özellikle inşaat sektörü başta olmak üzere tekstil sektörünü daha kötü bir 2025 yılı bekliyor desek aslında mevcut dosyalar kapsamında yanlış söylüyor olmayız. Çünkü hangi sektörde bir daralma oluyorsa bununla orantılı olarak o sektöre ait tedarik zincirinde de ciddi kopmalar ve kırılganlıklar yaşanabiliyor. Ağustos ayı için açıklanan karşılıksız çek miktarı tarihi bir rekorlar 102 milyara, protesto edilen senet miktarı ise yine tarihi bir rekor ile 5 milyar seviyesine yükseldi. Bankalar tarafından tasfiye edilecek alacak oranlarına baktığımızda geçen yılın aynı dönemine göre neredeyse yüzde elli bir artış yaşandığı 202 milyar TL’den 291 milyar TL’ye yükseldiği görülmekte. Söz konusu verilere göre konkordato dosyalarında bir müddet daha artış yaşanabileceğini söylemek hiç zor değil.

İnşaat sektörü iflasa gidiyor! Sponsorluklar da kurtarmadı… - Resim : 4

MALİYETLER YÜZDE 900 ARTTI!

Sektörün zor durumda olmasındaki en büyük nedenlerden birinin inşaat maliyetlerindeki büyük artışları olduğunu söyleyen Asoy İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Adem Soytekin.‘’ İnşaat şirketlerinin konkordatoya başvurma sebeplerinden en önemlisi ki bunların iyi niyetli olduğunu düşünerek satış finansmanlı olan projelerde satışların çok ciddi derecede azalması nedeniyle finansman sağlayamadıkları için konkordato başvurusu yapmaktadırlar. Konut açığı olması konusu ise önümüzdeki kısa vadede böyle bir problem söz konusu olmayacağı kanaatindeyiz. Kaldı ki herkesin gözden kaçırdığı 2013 ile 2023 arasında vatandaşlık için satışı yapılan ciddi bir konut satışı vardır. Vatandaşlık şartımızın ‘3 yıl sonra bu konutu satabilir elinden çıkarabilir ya da devredebilir’ şeklinde olması nedeniyle piyasaya esasında bu olaylardan dolayı ciddi bir konut stoku açılmaya başladı ve her geçen gün de açılıyor. Bizim yaptığımız araştırmalarda 2022 yılından bu yana inşaat maliyetleri özellikle yüzde 900 civarında bir artış karşımıza çıkıyor. Yüzde 900’ lük bir atışın karşımıza çıkması inşaat üretiminin ciddi derecede azalması nedeniyle bir önceki yıllara göre daha yavaş bir yükseliş olduğunu görmekteyiz. Dengeye oturduğu konusunu söyleyebilecek durumda değiliz’’