İMRALI TUTANAKLARI MİLLİYET'E NASIL GİTTİ? İŞTE SUÇLANAN O İSİM!
BDP heyeti ile Öcalan'ın görüşmesinde konuşulanların sızdırılmasıyla ilgili Başbakan Erdoğan'a giden isim öğrenildi.
’İmralı zabıtları’nın Milliyet gazetesine sızdırılmasıyla ilgili Başbakan Erdoğan’a verilen ismin BDP Eşbaşkanı Gülten Kışanak olduğu öğrenildi. Görüşme notları, Kışanak’ın onayıyla çaycıya verilerek fotokopiye gönderildi. Böylece ’servis’e, ’sızdırma’ görüntüsü verildi.
MİT-İmralı görüşmeleriyle başlayan çözüm sürecini sabote etmeye yönelik İmralı notlarının BDP tarafından sızdırılmasının detayları netleşmeye başladı.
BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ve Diyarbakır Milletvekili Altan Tan’dan oluşan ikinci heyetin İmralı’da Öcalan ile 23 Şubat’ta gerçekleştirdiği görüşme notları, heyetin Ada’yı ziyaretinden 5 gün sonra basına yansıdı. ’İmralı Tutanakları’ şeklinde çözüm sürecini sabote edecek bir biçimde yayımlanmasının ardından Başbakan Erdoğan, ’Batsın bu gazeteciliğiniz’ diyerek sızdırmaya büyük tepki gösterdi. Süreci takip eden bazı yazarlar da ’haber şehveti süreci sıkıntıya sürükledi’ yorumunu yaptı. Günlerdir süren tartışmada notların Altan Tan tarafından sızdırıldığı iddiaları basına yansıdı. Ancak 3 gün süren sessizliğin ardından Tan, böyle bir sızdırmanın kendisine ait olamayacağını söyledi. Erdoğan da, ’BDP sızdıranı açıklasın, yoksa biz açıklayacağız’ dedi.
ÖNCE GENEL MERKEZ KABUL ETTİ
İmralı görüşmelerine ait tutanakların bir gazeteye sızdırılmasıyla ilgili tartışmada daha önce ’bizden sızmadı’ diyen BDP, tutanakların parti genel merkezinden alındığını kabul etti. BDP Genel Başkan Yardımcısı Nursel Aydoğan, zabıtların BDP Genel Merkezi’nden alındığını ancak bunun bir partili tarafından muhabire verilmediğini savundu. Ancak BDP üst yönetiminin bilinçli olarak İmralı notlarını basına sızdırmaktan çok servis ettiğine yönelik kanaatler güçlendi.
SIZDIRMA GÖRÜNTÜSÜ
Yeni Şafak’ın haberine göre, Partiden notları servis olayının şu şekilde yaşandığı iddia edildi: ’Heyetin İmralı dönüşü görüşmeler parti merkezinde BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak başkanlığında masaya yatırıldı. Adaya giden heyettekiler, görüşmeyi anlattı. Kışanak, anlatımların ve tutulan notların birleştirilmesini istedi. Vekillerin de katıldığı toplantıyı yöneten Kışanak’ın onayıyla, birleştirilip tasnif edilen notları fotokopiye gönderildi. Burada ’servis’ değil ’sızdırma’ görüntüsü verilebilmesi için partinin çaycısı tercih edildi. Fotokopi cihazından da sorumlu olan çaycı, notları çoğalttı. Notların çoğaltılmasıyla birlikte Milliyet’e haberin servis edilmesinin de önü açıldı. Sızdırma olayında adı bir numaralı şüpheli olarak geçen Kışanak’ın ismi Başbakan’a da iletildi. Kışanak’ın notların sızdırılmasında ön ayak olmasında İmralı’ya gidememesinin de etkili olduğu konuşuluyor.
Tutanaklar BDP üzerinden sızdı
Başbakan Erdoğan’ın ’Sızdıranı biliyoruz, BDP açıklamazsa biz açıklarız’ çıkışının ardından zor durumda kalmak istemeyen BDP yönetimi harekete geçti. BDP Eşbaşkanlarından Selahattin Demirtaş, salı günü gerçekleştirilecek parti grup toplantısında sızdırma olayıyla ilgili bilgi vereceklerini twitter’dan duyurdu. Ancak Demirtaş daha sonra, ’Milletvekili ve parti organları tarafından sızdırılmamış. Partimiz üzerinden elde edildiği anlaşılıyor’ dedi.
Çaycının üzerinden gölgeleme
İmralı’da ikinci BDP heyeti ile Abdulah Öclan arasındaki görüşme notlarında partide görevli çaycı, sızdırma BDP’den değil görüntüsünün verilmesi için kullanıldı. Milliyet Gazetesi’nde ’İmralı Tutanakları’ başlığıyla yayınlanan görüşme tutanakları bizzat BDP yönetimi tarafından ’çaycı’ eliyle bilinçli olarak sızdırıldığı, sızdırma için çaycının özellikle tercih edildiği, olayın ortaya çıkmasının ardından ’biz yapmadık çaycı satmış’ diyebilmek bu yöntemin tercih edildiği dile getiriliyor.