17 Eki 2006 11:51 Son Güncelleme: 19 Kas 2018 12:46

İMKB, SABAH'IN HALKA ARZ BAŞVURUSUNU TOPLANTI YETER SAYISI OLMADAN MI ALDI?

Sabah Gazetesi,İMKB'nin Merkez Yayın Holding'in halka arz başvurusuna ilişkin kararını toplantı yeter sayısı olmadan aldığını iddia etti.Gazetede yer alan bugünkü habere göre İMKB 3 büyük skandala imza attı

İMKB'den 3 büyük skandal

Borsa Yönetimi'nin Merkez Yayın Holding'in halka arz başvurusuna ilişkin kararını toplantı yeter sayısı olmadan aldığı anlaşıldı.

5 kişilik yönetimin 4 kişiyle toplandığı ancak 1 üyenin kararla ilgili oy kullanmadığı öğrenildi İMKB, Sabah Yayıncılık'ın 25 Mayıs 2005'teki genel kurulunda alınan kararların iptaline ilişkin davanın Sabah Gazetesi'nin isim hakkının devrine ilişkin soruna yol açabileceğini öne sürdü. Oysa o toplantıda sadece yönetim kurulu seçilmişti.

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın Merkez Yayın Holding'in kotasyon talebiyle ilgili aldığı kararda bir dizi skandal ortaya çıktı. İMKB Yönetimi'nin Merkez Yayın Holding'in halka arz başvurusuna ilişkin kararı toplantı yeter sayısı olmadan aldığı anlaşıldı. 5 kişilik İMKB yönetiminin 6 Ekim 2006 tarihinde 4 kişiyle toplandığı ancak 1 üyenin kararla ilgili oy kullanmadığı öğrenildi. İMKB'nin Teşkilat Görev ve Çalışma Esasları tebliğinde İMKB'de karar alınırken çekimser oy kullanılamayacağı açıkça belirtildiği için, oy kullanmama toplantıya katılmama anlamına geliyor. Bu durumda toplantı nisabı olmadan karar alınmış olması sebebiyle İMKB Yönetimi'nin Merkez Yayın Holding'in kotasyon talebiyle ilgili olarak aldığı kararın hukuken 'yok' hükmünde ve 'Butlan' mahiyetinde olduğu belirtiliyor.

ASILSIZ GEREKÇE SUNULDU

İMKB Yönetimi'nin kararında skandal bununla da bitmedi. Merkez Yayın Holding'in halka arzına ilişkin alınan karara gösterilen gerekçelerden birisi de Sabah Yayıncılık'ın 25 Mayıs 2005 tarihli genel kurul kararına karşı açılan iptal davasıydı.

İMKB, SPK'ya da gönderdiği yazıda kararla ilgili şu gerekçeyi gösterdi: "Sabah Gazetesi'nin isim hakkının bedelsiz olarak devredilmesi konusunun gündeme gelebileceği Sabah Yayıncılık A.Ş'nin 25.05.2005 tarihinde yapılan olağanüstü genel kurulunda alınan kararların iptali kapsamında açılan davanın Merkez Yayın Holding'in gelirleri ve aktifi içerisinde önemli paya sahip iştiraklerinin faaliyetlerini olumsuz olarak etkileyebileceği..."

Oysa Sabah Yayıncılık'ın 25 Mayıs 2005 tarihli genel kurulunda sadece şirketin yönetim kurulu seçimine ilişkin karar alınmıştı. Söz konusu Genel Kurul'da Sabah Gazetesi'nin isim hakkına ilişkin herhangi bir karar alınmadığı gibi isim hakkına ilişkin herhangi bir gündem maddesi de bulunmuyordu.