İLKER BAŞBUĞ'UN OKUDUĞU SON KİTABIN YAZARI KİM? TÜRKİYE'YE NİÇİN GELMİŞTİ? NELER YAŞANMIŞTI?
Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ´un iletişim danışmanı olduğu iddia edilen Doç. Dr. Nuran Yıldız, Başbuğ´un okuduğu son kitabı açıkladı. Peki o kitabın yazarı kim?
Doç Dr. Yıldız bugün Akşam gazetesindeki röportajında Başbuğ´un son günlerde Howard Gardner'ın 'Five Minds for the Future' kitabını okuduğunu açıkladı.
Peki Gardner kim? İşte Türkiye´de laikçilere bir dönem başörtüsü dersi veren Gardner´in kimliği...
Howard Gardner, dünyadaki en iyi 100 entelektüel arasında gösteriliyor. "Çoklu zeka" teorisinin kurucusu Prof. Dr. Howard Gardner, geçen yıl Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi´ndeki "Uluslararası Yaşayan Kuramcılar" konferansına katılmak üzere Türkiye´ye gelmişti.
Howard Gardner 1943, Pensilvanya doğumlu. Halen Harvard Üniversitesi'nde çalışmalarına devam eden Amerikalı bir psikolog. Çoklu Zekâ Kuramı'nı ortaya atan bilim adamı. 1981'de MacArthur Ödülü aldı.
Standart psikometrik araçlarla ölçülebilen tek bir zekâ olduğuna dair geleneksel kuramı şiddetle eleştiren Gardner, ilk kez 1983 yılında, her bireyin birbirinden farklı pekçok zekâsının olduğu ve bunların her birinin kendilerine özgü bir biçimde geliştiği ve çalıştığı tezini ortaya attı.
Çoklu Zekâ Kuramı adlı kitabında topladığı çalışmaları eğitim, sanat, bilişsel psikoloji ve tıp alanlarındaki görüş ve düşünüşleri yakından etkilemiş, bu alanlarda bir devrim yarattı.
Gardner'in ilk araştırmalarında yedi adet zeka tespit edildi. Bunlar sözel-dilsel zeka, mantıksal-matematiksel zeka, bedensel-kinestetik zeka, görsel-uzamsal zeka, müziksel-ritmik zeka, kişiler arası sosyal zeka, içsel zekadır. Daha sonra sekizinci zeka olan doğacı zeka da bunlara eklendi.
Dokuzuncu zeka olduğu düşünülen varoluşsal zeka halen araştırılıyor. Bu zekaya biyolojik bir alan bulunamadığından Gardner bu zekaya "yarım zeka" adını verdi ve bu zekayı listeye sonra ekleyebileceklerini belirtti.
TÜRKİYE´DEKİ ÜNİVERSİTEYE BAŞÖRTÜSÜ DERSİ VERDİ
Gardner adı Türkiye´de çok önemli bir tavrı nedeniyle gündeme gelmişti. Gülden Esat İstanbul`da görev yapan uzman bir psikolog. Okul psikolojisi alanında ABD`de yüksek lisans yapan Esat, kendini geliştirmek için uzmanlık alanıyla ilgili seminerleri kaçırmıyordu.
Harvard Üniversitesi Profesörü Howard Gardner`ın Türkiye`de konferans vereceğini duyduğunda çok sevinmişti. 2009 Mayıs`ında yapılacak `Geleceğin Beş Zihin Tipi` ile ilgili semineri izlemek üzere Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ile irtibata geçti. Bütün şartları taşıyordu ancak karşısına hiç beklemediği bir sorun çıktı: Başörtülü olması.
Organizatörler, programa katılabilmesi için başını açması gerektiğini söyledi. Bunu kabul etmeyeceğini belirten Esat, mağduriyetini başta Howard Gardner olmak üzere tüm katılımcılara iletti.
Kısa süre sonra Prof. Gardner, psikologu arayarak, `Durumunuz bizi üzdü. Sizi Hollanda`da düzenleyeceğimiz benzer bir seminere masraflarınızı karşılayarak, özel davetli olarak çağırıyoruz.` haberini verdi.
Esat bu özel teklifi kabul ederek, Türkiye`deki seminerden iki ay önce mart ayında Hollanda`ya gitti. Toplantıya katılan tek başörtülü olduğu için Gardner, onu hemen tanıyarak, `Türkiye`de olmadı, Hollanda`da oldu. Bundan mutluluk duyuyoruz.` dedi.
Psikolog Esat, başından geçenleri şöyle anlatmıştı:
"Profesör Gardner, `Çoklu Zekâ Kuramı` ile tüm dünyada tanınan bir akademisyen. Bu kuramı daha iyi kavrayıp uygulamaya geçirebilmek adına çalışmalarını internetten takip ederken, son kitabında ele aldığı görüşlerini mayıs ayında Türkiye`de bir üniversitede yapılacak konferansta canlı olarak aktaracağını öğrendim. Kendisini görebilme ve soru sorabilme fırsatını elde edebileceğim için çok sevinmiştim. Ancak maalesef `kurallar` gereği başörtüsü ile kampüse girmem yasaktı. İlgililerden yardım istedim; ama sonuç alamadım."
medyagundem