22 Eki 2006 17:18 Son Güncelleme: 19 Kas 2018 12:46

İLGİNÇ İDDİA...MAKARİOS EFEMİNE MİYDİ?...47 YILLIK SIRRI DENKTAŞ AÇIKLADI!!!

KKTC eski cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Ümraniye´de katıldığı bir iftar yemeğinde eski dosyaları açtı.Denktaş, 1959´da toplanan Londra Konferansı´nda yaşanan Rum lider Makarios'la ilgili 47 yıllık sırrı ilk kez anlattı.

"Makarios anlaşmayı imzalamaktan vazgeçince o gece kendisini 2 ingiliz ajan ziyaret etti" diyen Denktaş, ajanların daha sonra yazdıkları kitapta da bu anektodu nasıl anlattıklarını şöyle aktardı: "Hükümetimizden aldığımız emirle o gece Makarios´u ziyaret ettik. İmza atmaya ikna etmek için Şeysel adalarında sürgündeyken genç oğlanlarla münasebetlerini yansıtan fotoğraflarını gösterdik. Eğer imzalamazsa bu fotoğrafların ertesi gün basında çıkacağını söyledik. Makarios ertesi gün anlaşmayı imzaladı."

1959 YILINDA NE OLDU?

Türkİye ve Yunanistan 11 Şubat´ta bağımsız bir devlette Kıbrıs halklarının durumunu belirleyen Zürih-Antlaşması´nı imzaladı. Ardından aynı anlaşma 19 Şubat´ta, Londra Antlaşması adı altında Türkiye, Yunanistan, İngiltere ve adadaki iki halkın liderleri tarafından tekrar imzalandı. Böylece Kıbrıs, iki halkın ortak egemenliğinde ve yönetiminde, üç ülkenin de garantörlüğünde bir ada haline geldi.

İşte Denktaş´ın ağzından 47 yıllık sır...

"GÖRÜŞMEYE GELDİM, İMZAYA GELMEDİM" DEDİ

1959 yılında Zürih Anlaşması´yla Türkiye ve Yunanistan Kıbrıs için anlaşmaya varınca, Makarios, Dr. Fazıl Küçük ve ben Londra Konferansı´na imzaya davet edildik. Toplantı açılır açılmaz, Makarios´tan itiraz geldi: "Bir koloni idaresinden kurtulmaya çalışırken, üç koloni idaresine girmem. Görüşmeye geldim, imzaya gelmedim" dedi.

İNGİLİZ BAŞBAKAN RUM TARAFINA RESTİ ÇEKTİ

Konferansa başkanlık eden İngiliz Başbakanı, "Buraya ne için geldiğini biliyorsun, imzalamayacaksan, konferansı kapatırım" dedi. Rahmetli Fatin Rüştü Zorlu, "Süre verelim, 24 saat düşünsün" deyince toplantı ertesi güne ertelendi. Makarios ilerde "Bunu bana zorla kabul ettirdiler" demek için bu çıkışı yapmıştı. O gün Makarios´la bir araya geldik. Makarios, "Türkiye´nin veto hakkı olmasın" gibi pazarlıklar yapmak istedi. Reddettik.

MAKARİOS HAYATTAYKEN İDDİAYA İTİRAZ ETMEDİ

Ertesi gün Makarios, toplantıya geldi ve "Dün gece Rum belediye başkanlarıyla ve EOKA liderleriyle konuştum. İmzalamayı kabul ediyorum" dedi. Basın o tarihte bu olaya "1959 mucizesi" adını verdi. Sonra bu mucizenin ne olduğu anlaşıldı. O gece Makarios´u iki İngiliz ajanı ziyaret etmiş. Bunu daha sonra yazdıkları kitapta anlattılar. O kitap bende var. Kitap yayınlandığında Makarios sağdı ve itirazda bulunmadı. Ajanlar kitaplarında şunu anlattılar: "Biz Makarios´u o gece hükümetimizin talimatı üzerine ziyaret ettik. Sürgün yıllarında Şeysel adalarında genç oğlanlarla muhabbetlerini yansıtan fotoğrafları gösterdik. Anlaşmayı imzalamazsa fotoğrafların gazetelerde yayınlanacağını söyledik.

HALK ARASINDA EFEMİNE DENİRDİ, OLABİLİR

Yazarlar kitapta bu konuyu anlatmışlar ama fotoğrafları koymamışlar. Zaten halk arasında Makarios´un efemine olduğu, kadınsı hareketleri olduğu konuşuluyordu. Manastırda yetişen papazlar arasında böyle ilişkilerin bulunduğu biliniyordu.

O yüzden ben böyle olduğuna ihtimal veriyorum.

Vatan
http://www.bs