İlçe Seçim Kurulu Twitter yasağını kaldırdı
Ankara İdare Mahkemesi'nin ardından Twitter yasağının kaldırılması için bir karar da İlçe Seçim Kurulu'ndan geldi.
MHP İlçe Başkanlığı'nın başvurusunu değerlendiren Çankırı Eldivan İlçe Seçim Kurulu, Twitter'a erişim yasağının kaldırılmasına karar verdi.
İlçe Seçim Kurulu, bu kararı "seçimlerin serbestçe, doğruluk, dürüstlük ve eşit yarışma ortamında, serbest propaganda çerçevesinde gerçekleştirilebilmesi için" verdi.
KARAR "MEMUR ELİYLE" TİB'E BİLDİRİLDİ
Eldivan İlçe Seçim Kurulu, kararı "memur eliyle", Twitter yasağını uygulayan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'na (TİB) da bildirdi.
Kurul, kararın “ivedilikle” uygulanması ve " www.twitter.com" sayfasına erişimin olanaklı kılınması için karar örneğinin Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'na memur eliyle tebligatına karar verdi.
“Twitter yasağını kaldırın” kararı TİB'e bugün tebliğ edildi.
"ÜLKE ÇAPINDA UYGULAMA BİRLİĞİ İÇİN..."
İlçe seçim kurulu kararı ülke çapında uygulama birliği sağlanabilmesi YSK’ya da bildirildi.
Eldivan İlçe Seçim kurulu ayrıca, seçim döneminde Twitter'a erişim yasağı getirerek, propagandayı engelleyen Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı görevlileri hakkında da suç duyurusunda bulundu.
Çankırı Cumhuriyet Başsavcılığı'na yapılan suç duyurusunda, Twitter'a yasak koyan TİB ve diğer ilgili kamu görevlileri ve bunların suçlarına iştirak edenler aleyhinde "haberleşmenin engellenmesi ve görevi kötüye kullanmak" iddialar yer aldı.
TİB'in bu defa 30 günü yok
ÇANKIRI Eldivan İlçe Seçim Kurulu'nun twittere erişim yasağını kaldırın kararını TİB'in,Ankara İdare Mahkemesi kararının aksine "ivedilikle" uygulaması gerekiyor. Çünkü İdare hukukunda olduğu gibi seçim kurulu kararlarının uygulanması için tebligattan itibaren 30 günlük süre sözkonusu değil.
KARAR KESİN DERHAL UYGULANMALI
Yargı çevrelerinden alınan bilgiye göre İlçe seçim kurulunun bu süreçte verdiği kararlar kesin nitelik taşıyor.TİB’in karara karşı başka bir yargı merciine ve YSK’ya itiraz yolu olmadığı da bildirildi. Yargı çevrelerinde, kararı TİB’in “ivediklikle” uygulaması gerektiği aksi halde, seçim sürecinin geçmiş ve ilçe seçim kurulu kararı çiğnenerek, “seçimlerin düzen içinde yürütülmesinin sağlanmamış olacağı” vurgulandı. TİB, Ankara 15. İdare Mahkemesi tarafından verilen erişim yasağına yürütmeyi durdurma yasağını ise tebliğ edilmediği için uygulamamıştı. TİB’in idari yargı kararını uygulamak için 30 gün süresi bulunduğu ancak ilçe seçim kurulu kararının derhal uygulanması gerektiği de bildirildi. İlçe seçim kurulu erişim yasağının Türkiye çapında kaldırılması için kararını YSK’ya da gönderdi. Gözler yeniden TİB’e ve YSK’ya çevrildi. TİB’in kararı uygulayıp uygulamayacağı YSK’nın da aynı yönde karar alıp almayacağı merak konusu oldu.
TBB'DEN KARARI DERHAL UYGULAYIN ÇAĞRISI
TBB Başkanı Metin Feyzioğlu da twitter yasağına ilişkin yürütmeyi durdurma kararının 30 günlük süre beklenmeden derhal uygulanmasını aksi halde TİB yetkililerinin cezai yöndenden sorumlu olacağı uyarısı yaptı. Feyzioğlu'nun açıklaması da şöyle:
"Kamuoyunun da bildiği üzere, Türkiye Barolar Birliği’nin, “Anayasa'nın haberleşme ve ifade özgürlüğünü kapsayan maddelerine aykırı olarak uygulanan Twitter'a erişim yasağının” kaldırılması için yaptığı başvuru başvuru 26 Mart 2014 Çarşamba günü sonuçlandı.Mahkeme, Twitter’e tedbir amaçlı erişimin engellenmesi işlemine ilişkin olarak, Türkiye Barolar Birliği'nin başvurusu üzerine oy çokluğuyla yürütmeyi durdurma kararı verdi.
Türkiye Barolar Birliği olarak, ülkemizin imajına da büyük zarar veren bu hukuksuzluğun bir an önce sona ermesi adına yargı kararını TİB'e ve BTK’ya elden ulaştırarak twitter.com adresine erişimin engellenmesinin derhal kaldırılmasını talep ettik.
Bu aşamadan sonra yapılması gereken tek şey, daha fazla beklemeden, hukuku daha fazla ayaklar altına almadan mahkeme kararının gereğini yerine getirmek, iletişimin ve haberleşmenin önüne çekilen duvarı kaldırmak, Türkiye'yi dünya kamuoyunda küçük düşüren bu gayrihukuki durumu ortadan kaldırmaktır.
Her ne kadar İdari Yargılama Usulü Kanunu'na göre yürütmeyi durdurma kararlarının yerine getirilmesi için kural olarak 30 günlük bir süre olsa da Twitter'ın kapatılmasının hukuka aykırılığı mahkeme kararıyla sabit olduğundan ve bu kapatma eylemi on milyonlarca yurttaşın iletişim özgürlüğünü kısıtlayan bir suç teşkil ettiğinden TİB'in ve BTK'nın Twitter'ı derhal açmaları zorunludur. Yargı kararının muhatapları, hukuka aykırı, keyfi eylemlerine son vermedikleri her gün suçlarına suç katmaktadır.
Yargı kararının uygulanmaması ve suç teşkil eden eyleme devam edilmesi durumunda, Türkiye Barolar Birliği olarak sorumlular hakkında cezai yaptırım, disiplin yaptırımı ve tazminat olmak üzere cezai, idari ve hukuki tüm yollara başvuracağımızı kamuoyuyla paylaşırız.