Gündem
26 Mayıs 2014 16:45 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:13

İkinci tekme fotoğrafının sahibi de bulundu!

Hürriyet okur temsilcisi Faruk Bildirici, ikinci bir yazı kaleme alarak Yusuf Yerkel'in diğer fotoğrafını çeken muhabirin kimliğini de açıkladı.

Hürriyet okur temsilcisi Faruk Bildirici, bugün köşesiden Soma'da protestocu madenciyi tekmeleyen Yusuf Yerkel'in fotoğrafını çeken ismin peşine düşmüş ve fotoğrafın İzmir 9 Eylül Gazetesi muhabiri Mehmet Emin Al'a ait olduğunu yazmıştı.

Ancak Bildirici'nin yazısında tekme anında çekilen iki fotoğraf olduğu ve birbirlerinden farklı açılardan çekildiğine dikkat edilmemişti.

Bildirici, yazısı yayınlandıktan sonra gelen uyarılar üzerine ikinci kareyi de çeken muhabirin kim olduğunu öğrendi ve internet sitesinde kaleme aldığı bir yazı ile ilk yazısına ek yaptı.

İşte Bildirici'nin yazdığı ikinci yazı:

Tekmeleme fotoğrafının sahibinin belli olduğunu yazdım bugün. Ama bir eksiklik olmuş; iki farklı açıdan çekilmiş iki ayrı fotoğraf karesi olduğunu belirtmemişim.
Başbakanlık Özel Kalem Müdür Yardımcısı Yusuf Yerkel’i iki polisin yere yatırdığı madenciye tekme atarken görüntüleyen karenin İzmir 9 Eylül Gazetesi foto muhabiri M.Emin Al’ın çektiğini yazdım.

Tekmeleme fotoğrafının öyküsünü yakından izleyen Sebati Karakurt gibi usta foto muhabirleri hemen iki farklı açıdan çekilmiş iki fotoğrafı yan yana koyarak, “Bu fotoğrafın sahibi belli”, “Bu fotoğrafın sahibi belli değil” diye yazdı.

Nitekim çok geçmedi, yine İzmir’den ses geldi. Habertürk gazetesinin İzmir Bürosundan Mehmet İnmez aradı:

“Hürriyet'in internet sitesinde yayınlanan tekme fotoğrafı bana aittir. Asıl gazetelerin, medyanın çoğunda kullanılan kare benim çektiğim enstantane. M.Emin Al, farklı acıdan çekti, ben farklı acıdan.

Ayrıca, benim çektiğim fotoğrafın diğer gazete ve ajanslara nasıl gittiğini bilmiyorum. Çünkü ben ne uluslar arası ajanslara ne de başkasına sattım fotoğrafımı. Hürriyet ve Zaman dahil bütün gazeteler benim fotoğrafımı kaynağını göstermeden yayınladı.

Bir kare fotoğraf, foto muhabirinin namusudur. Mehmet Emin arkadaşımızın da çektiği fotoğraf da güzel, ama benim çektiğim ve yayınlanan fotoğrafı Mehmet İnmez çekti diye yazsaydınız, daha çok mutlu olurdum.”

Bakar mısınız inceliğe! “Onun çektiği fotoğraf da güzel ama..” diyor. İşte bu yıllardır imzalarının kullanılmamasından dertlenen, bir yandan da meslektaşının da hakkını yememeye özen gösteren bir foto muhabiri davranışı. Doğrusu mutlu oldum onun bu meslek dayanışmasını yansıttığı satırlarını okuyunca.

Şimdi onun da hakkını teslim etmeliyiz Türkiye medyası olarak. 2000’li yıllar Türkiyesinden tarihe not düşen o fotoğrafı M.Emin Al ve Mehmet İnmez çektiler. Hem de onlarca foto muhabirinin arasından sıyrılarak, onlara fark atarak…

Yanlış anlama olmaması için hangi karenin hangi foto muhabirine ait olduğunu da belirteyim. Bu kare M.Emin Al’ın çektiği fotoğraf:




Bu fotoğraf da Mehmet İnmez’in yakaladığı enstantane. Tabii gazete ve medya kuruluşlarının çoğunun da bu kare olduğunun altını çizmekte yarar var: