Aracın kilometresini normalde beyin ve gösterge panelinden düşüren dolandırıcılar, artık kilometreyi dondurmanın da yöntemini buldular. Bunu da kilometre sensörünü sökerek yapıyorlar. Dolayısıyla araç 100 bin kilometre yapsa dahi göstergeye yansımıyor. Bu oyuna özellikle 10 yaş ve üzeri ABS olmayan araçlarda rastlanabiliyor. Eksperler normal şartlarda, ABS beyni gibi farklı datalarla analiz yapılarak aracın kilometresiyle oynanıp oynanmadığı tespit edilebiliyor. Diğer yandan aracın kilometre sayacı değiştirilerek de hilelerin yapıldığı belirtiliyor.
İkinci el otomotiv alım satımında çeşitli hileler yapan dolandırıcılar, araçlarda yolcular için hayati önem taşıyan airbag’lere kadar uzandı. Kaza sırasında açılan airbag’ler (hava yastığı) genelde tamir edilmeden yeniden monte ediliyor.
Eksperler genelde bunu ‘direnç atılmış’ olarak tanımlıyor. Bu yolla aracın beyni kandırılıyor ve araç herhangi bir hata kodu vermiyor. Airbag içine sünger koyanlar dahi var. Sağlam çalışan airbag hayat kurtarır. Araç alırken kesinlikle airbag testi yaptırılmalı.
Araçta bir parça boya, iki parça sök-tak olduğunu söyleyip piyasaya sürüyorlar. Ancak bunun da önlemi var. Araçların boya kalınlıklarını ölçen MR cihazları artık oto eksperleri tarafından da kullanılmaya başladı. Bir başka ifadeyle aracın boyasının orijinal veya onarımlı olup olmadığı artık çok kolay tespit edilebiliyor. Bir de hasarlı parçalar başka aracın parçalarıyla değiştirilip ‘orijinal’ diye satılıyor.