Bazı eksperler, bazı galeri ve şahıslarla anlaşmalı işlem yapabiliyor. Yani araç hasarlı olsa dahi kusurunu gizleyebiliyor, kasıtlı olarak yanlış rapor düzenleyebiliyor. İşte bu yüzden bir eksperin belirtmediği kusuru diğeri tespit edebiliyor. Sosyal medyada da bununla ilgili yüzlerce içerik var. TSE hizmet yeterlilik belgesi bulunan güvenilir, mümkünse aracın alınacağı yerin uzağında bir ekspere aracı gösterin. Ekspertiz ücretleri son dönemde 8-10 bin liralara kadar çıktı. Ancak 1-2 milyon lira ödenecek araç için bu maliyeti göze alın.
Ağır kusuru olan araçlar genelde piyasanın oldukça altında fiyatlarla satışa sunuluyor. Bu konuda çok dikkatli olunmalı. Emsallerinin yüzde 20-30 altında fiyatla satılan araçlara şüpheyle yaklaşılmalı. Anlık heyecan ve hevesle satıcıya kaparo gönderilmemeli. Bütçeye uygun diye ille de alınacaksa tam taramalı bir ekspertiz raporu alınmalı.
Ticaret Bakanlığı’nın herkesi kapsayacak şekilde zorunlu hale getirdiği ‘Güvenli Ödeme Sistemi’ eylül ayında devreye girdi. Artık sahte dekont, ‘alan başka, parayı gönderen başka’ numaraları ve ‘hesabınıza EFT girişi olmuştur’ gibi sahte SMS’lerin etkisi azaldı.
Güvenli Ödeme Sistemi, nakit taşıma, sahte para ve satış bedelinin ödenmemesi gibi riskleri ortadan kaldırdı. Sistemde, önce satıcı güvenli ödeme sürecini başlatacak, sonra alıcı notere gitmeden önce referans numarasıyla parayı aracı kuruluşa (bankaya) yatıracak.