Gündem
17 Ağu 2024 09:43 Son Güncelleme: 17 Ağu 2024 09:53

İcrada korkunç tablo... Bir ayda bir milyon yeni icra dosyası açıldı!

Hukuksuz tutuklamalar, mecliste kan akıtmalar, çıkarılan tartışmalı yasalarla perdelenen ekonomide korkunç tablo.. MedyaRadar, aylık açılan icra dosyaları ve konkordato verilerine ulaştı. Manzara ürkütücü. 16 Temmuz-16 Ağustos tarihleri arasında tam 990 bin 798 yeni icra dosyası açıldı. Hukukçu Mustafa Zafer, ülke genelinde şu anda açık olan icra dosya sayısının 22 milyon 687 bin 32 olduğunu söyledi..

MedyaRadar’dan Ercan Öztürk’ün haberine göre, suni gündemlerle neredeyse hiç konuşulmayan ekonomide korkunç tablo. Milyonlarca yurttaşın gündeminde ne Alpay Özalan’ın mecliste akıttığı kan, ne de CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in ayağını kırması var. Onların gündeminde haklarında açılan milyonlarca icra dosyası var. İcra dosyaları sayısındaki artış korkutuyor. Aylık icra dosya sayısı bir milyona dayandı. Konkordatoda geçici mühlet almak isteyen şirket sayılarında da geçtiğimiz yıllara oranla büyük artış bulunuyor. Hukukçu Mustafa Zafer, ürkütücü verileri MedyaRadar’la paylaştı.

TOPLAMDA 22 MİLYONA ULAŞTI

Hukukçu Mustafa Zafer, sadece bir ayda açılan icra dosya verileriyle ilgili olarak,’’İcra dosyalarında büyük artış var. Son bir ay içerisinde bir milyon civarında yeni icra dosyası açıldı. UYAP istatistik bilgi sisteminden elde edilen verilere göre 2024 yılında 16 Temmuz – 16 Ağustos arasında 990 bin 798 yeni icra dosyası açıldı. Bu verilere göre 2024 yılında ülke genelinde toplamda 5 milyon 855 bin 591 yeni icra dosyası açıldı. Şu anda toplamda açık olan icra dosya sayısı ise 22 milyon 587 bin 32 icra dosya sayısına ulaşılmış oldu’’ ifadelerini kullandı.

BİR AYLIK ÖTELEME BORÇ YÜKÜNÜ ARTTIRIYOR

İcra borcu için bir aylık erteleme alan kişinin bir ay sonra ödeyeceği rakamda büyük bir artış olacağını söyleyen Zafer, ‘’Ödenemeyen borçlar sonrasında icra dairelerinde ciddi anlamda yoğunluk yaşanıyor. Alacaklısına yüz bin liralık bir çeki ödemeyen borçlu hakkında icra takibi başlatıldıktan sonra borcun bir ay sonra ödenmek istenmesi halinde neredeyse yüzde elliye yakın borç yükünde bir artış meydana geliyor. Yüz bin lira borcu olan bir vatandaşımızın bir ay sonra yapacağı ödeme 143 bin 305 liraya çıkıyor’’ dedi.

İKİ HAFTADA YÜZE YAKIN FİRMA KONKORDATO BAŞVURUSU YAPTI

Zafer, ‘’Alacaklıların korkulu rüyası haline gelen konkordato sayısında da önemli ölçüde bir artış gerçekleşti. Borçluların mahkemeye verdiği basit bir dilekçeye eklenen konkordato ön projesi sonrasındaki geçici mühlet karar sayısı 2024 yılı 1 Ocak – 31 Temmuz tarihleri arasında 788 ‘i bulmuşken, ağustos ayının ilk iki haftasında yüze yakın yeni borçlu firma geçici mühlet almak için konkordato başvurusu yaptı. Zorda olan sektörler ise inşaat, tekstil, akaryakıt, giyim ve gıda sektörlerindeki firmalar. Başvuruların en çok yapıldığı şehirler İstanbul, Ankara, Bursa, Kocaeli ve İzmir oldu.’’