İBRAHİM ŞAHİN AÇIKLADI!... TRT'NİN YENİ HABER KANALINA SÜRPRİZ TRANSFER!...
İbrahim Şahin, TRT'nin yeni projelerini Nuriye Akman'a anlattı.
Nuriye Akman'ın sorularını cevaplayan TRT Genel Müdürü, istemediği bu atamanın ekonomik olarak da kendisine darbe vurduğunu açıkladı.
TRT genel müdürlerinin görev süresinin ortalama sekiz buçuk ay olduğunu dile getiren Şahin, kendisinin bu sınırı geçtiğini belirtiyor: "Bugünden itibaren ayrılmamda bir mahzur yok yani."
Kürtçe, Arapça, Farsça, İngilizce yayın yapacak olan çok dilli kanalın 'samimi' işler ortaya koyacağını kaydeden Genel Müdür Şahin, propaganda mantığıyla başarıya ulaşmasının mümkün olmayacağını anlatıyor.
Gelecek yıl ağustos ayına kadar evrensel bakış açısına sahip bir haber kanalı kurma projelerinin olduğunu aktaran Şahin, Mithat Bereket'i TRT'ye transfer ettiklerini duyurdu.
TRT'nin sekiz buçuk aylık Genel Müdürü İbrahim Şahin, eski PTT genel müdürü ve Ulaştırma Bakanlığı eski müsteşarı. Yöneticilikte aldığı sayısız ödülü, başarı kazandığı birçok projenin sahibi ve uygulayıcısı. Kendisinden aylar önce istediğim randevuya bu hafta yanıt alabildim. Onu, beklediğimden daha sempatik ve dinamik buldum. Hem devlet tecrübesi, hem özel sektör mantığıyla hareket etme cüreti hem de samimiyet... Üstüne üstlük tek parti iktidarı. TRT'yi dipten alıp tepeye çıkartmaması için hiçbir mazereti yok. Ama yine de göreceğiz, bakalım ne kadar dayanacak.
TRT'den 16 genel müdür geldi geçti. Hiçbiri dayanamadı 4 yıl. Siz ne kadar dayanabileceksiniz acaba?
Son süremize kadar bizim de dayanacağımız şüpheli. Ortalama sekiz buçuk aydır TRT genel müdürlerinin görevde kalış süresi. Ben de sekiz buçuk ayı geçtim. Bugünden itibaren ayrılmam konusunda bir mahzur yok yani.
Klasik bir bürokrat gibi mi davranıyorsunuz? Tüccarlığa mı yatkınsınız?
Tüccar demeyelim de özel sektör mantığıyla hareket ediyoruz. Ben 24 yaşımdan beri yöneticilik yaptım. Belki farkım biraz çok çalışmam, hızlı karar verip uygulamam. Müsteşarlık, bürokraside en üst görev. Ulaştırma Bakanlığı müsteşarı iken TRT genel müdürlüğüne zorlandım. Bu görevi istemedim.
Ama 'istemem yan cebime koy' dediniz...
Yok, şöyle; müsteşarlıktan genel müdürlüğe gitmek tenzil-i rütbe oluyor. Müsteşarsınız. Kırmızı pasaport, kırmızı plakanız var. Bunlardan feragat ettik. Ayrıca ekonomik olarak da bir darbe oldu. En zor olanı ilk başta yapayım dedim. TRT Kanunu'nu Meclis'ten geçirdik. O süreçte bize çok yüklendiler. Gelgitler yaşadım. Dedim ki; bu kadar eziyete değer mi? Sabahları kalktığımda 'bugün de gitmeyeyim' dediğim oldu.
Protokol haberciliği konusunda sıkıntılarınız oldu mu?
TRT'nin içinden gelen bir genel müdür olsaydım bazı güçlüklerim olabilirdi. Dışarıdan geldiğim için muhabirlerle, prodüktörlerle, kameramanlarla, spikerlerle toplantılar yaptım. Daha önce herhalde hiçbir genel müdür yapmamış. Muhabirlere, sayın cumhurbaşkanımıza da, sayın başbakanımıza da medeni cesaretlerinizi gösterip sorulması gerekenleri sorun. Problem olursa bunun muhatabı benim dedim.
Haberlerin veriliş sırasında elinizi bağlayan hiç mi bir şey yok?
Kesinlikle yok. Tabii cumhurbaşkanının içinde bulunduğu konum veya konu haberde öncelikli ise onu birinci vermek durumundayız. Ama çok önemli bir haber varken sırf protokolü uygulayalım diye habercilik yapmanın modası geçti. Bunu sayın cumhurbaşkanı da istemez.
Neden istemesin?
Protokol haberciliği yaptığınızda izlenmeyen bir kanal olursunuz. İstediğiniz kadar cu