29 Oca 2007 09:52 Son Güncelleme: 19 Kas 2018 12:46

HÜRRİYET'TE DEDİKODUYU AZALTTIM!..HÜRRİYET GAZETESİ İCRA KURULU BAŞKANI VUSLAT DOĞAN SABANCI İCRAATLARINI ANLATTI!...

Hürriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı,göreve geldiği dönemlerde gazetede Bizans oyunlarının oynandığını ve herkesin birbirinin ayağını kaydırmaya çalıştığını anlattı.İşte Vuslat Doğan Sabancı'nın ilginç açıklamaları!...

Babalar,son yıllarda şirketlerinin yönetimini kızlara bırakıyor.Vuslat Doğan Sabancı,Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan´ın kızı.Ve bugün medyanın amiral gemisi olarak tanımlanan Hürriyet gazetesi İcra Kurulu Başkanı.Yani kritik ve önemli bir yerde.Eğitimini Amerika´da yapmış.İki yıl New York Times ve Wall Street Journal´da stajyer olarak çalışmış. Aynı zamanda 7 yıldır Uluslararası Basın Enstitüsü´nün tek kadın yönetim kurulu üyesi.Medya dünyası gibi yüzbin oyunun,dengenin,ilişkinin ve cin fikirli adamların ortasında medya patronu olmayı Vuslat Doğan ile konuştuk. Daha çok da Türkiye bakışını...

Bir kadın olarak bugün bulunduğunuz göreve geliş hikayenizi anlatır mısınız ?

Anadolu´dan gelen ve dört kızı olan bir babanın çocuğuyum.Aydın Bey, İstanbul´a üniversite okumak için geldi ve buraya annemle evlendikten sonra taşındılar.Kökenleri Gümüşhane´de olan bir aileyiz.Erkek kardeşimiz yok.Bu mutlaka etkili olmuştur,her zaman sorumluluk alacağımız,ayaklarımız üzerinde durmamız gerektiği öğretildi.Babamızın şirketi bugün olur, yarın olmayabilirdi.Çevremizde,toplumda bir kadının özellikle medyada o zamanların Bab-ı Ali´sinde hele Hürriyet´te yöneticilik yapması çok kolay kabul edilebilir şey değildi.Karşımda olanlar da vardı.Ancak Doğan Grubu´nun Başkanı İmre Barmanbek,yıllardan beri Aydın Bey´in sağ kolu olarak devam etti.Babam ve annem çok açık insanlardı,bunları vermek için iyi takımdılar.

Sizin yöneticiliğiniz Hürriyet grubuna nasıl bir katkı sağladı.Bulunduğunuz görevde ne kadar etkin olabildiniz ?

Hürriyet´i Doğan Grubu´nun alması 12 yıl evveline gidiyor.Gazetede alt seviyeden,reklam satarak ve ufak ilanlarla başladım.Bugün 10. yılımı doldurdum.Bu dönem içinde Hürriyet şirket olarak çok farklı bir yere geldi.Ekonomik açıdan 1,5 milyar dolarlık bir şirket olduk.Fakat Hürriyet,bir buzdolabı fabrikası değil,daha önemli bir rolü ve sorumluluğu var.Türkiye´nin en büyük ve etkin gazetesi.Bu gazeteyi yönetirken,sosyal konularda daha hassas ve daha özenli olunması gerektiğini göstermeye çalıştım.Mesela ` Kadın´ konusu.Özellikle Hürriyet bir lokomotif,etkin bir gazetede yapılanlar basına hızla yayılıyor.

Medya dünyasındaki erkek hakimiyeti hep görmek istediği,gözlerine hoş gelen kadını ilk sayfalara taşıdı.Hürriyet de böyle bir gazeteydi.Siz bir fark getirebildiniz mi ?

Fark ettim ki birçok meslektaşımızla anlaşamıyoruz.Kadın meselesine sadece çıplak kadın düzleminde bakıp daha derine inemiyorlar.Bunun üzerine´ kadın grubu´ kuruldu.Ferai Tınç bayraktarlığını yaptı ve Hürriyet, diğer medyayı da takip eden, gerekli gördüğü yerlerde eleştirel ve kritize eder hale geldi.Aile içi şiddet meselesi ile ilgilenmemiz bunun uzantısıdır.Grup toplantılarından çıkan sonuçtur bu.

Size göre Türkiye´deki en önemli kadın sorunu nedir ?

Şiddet,en önemli kadın ve insan hakları sorunudur.Eğitimde özellikle Doğu´da ciddi sorun.Birçok aile ekonomik koşulları el vermediği için erkek çocuklarını okula göndermekle yetiniyorlar.Bunu da üzerine gidilmeli.Siyaset çok önemli, ama maalesef siyasete katılım çok az.Hepsi birbiriyle ilintili.Eğitim oldukça,sorunlar azaldıkça siyasete de katılımın artacağından eminim.

Türkiye´yi doğu ve batı arasında nerede görmek istersiniz ?

Doğunun yada batının parçası olmak yerine Türkiye kendi durduğu yerde başarılı olmalı.Şahsen,beni batıda bir şirkete koysanız,doğudaki bir şirkete göre da