01 Nis 2013 11:55 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:06

HÜRRİYET'İN REKLAMCI ÜÇ YAZARINA OKUR TEMSİLCİSİNDEN ''ETİK'' HATIRLATMA!

Hürriyet okur temsilcisi Faruk Bildirici, reklamlarda oynayan Ayşe Arman, Osman Müftüoğlu ve Erman Toroğlu'na ilkeleri hatırlattı.

Reklamlardaki Hürriyet yazarları

HÜRRİYET’in üç yazarı, firmaların reklam yüzü olarak ekranlarda.

Osman Müftüoğlu bir su şirketinin, Ayşe Arman ve Erman Toroğlu da inşaat firmalarının reklamlarında oynuyor; gazeteler, dergiler ve billboard’lardaki reklamlarında yer alıyor.
Halbuki hem evrensel gazetecilik ilkeleri hem de Doğan Yayın Grubu’nun 10 Aralık 2012’de güncellenen ilkeleri gazetecilerin reklamlarda yer almasını sınırlıyor. Hatta güncellenen Yayın İlkeleri’nin içselleştirilmesini sağlamak üzere Hürriyet’te kurulan “Ortak Çalışma Grubu” gazetecilerin reklamlara çıkması konusunda daha açık bir ilke benimsedi:
“Yazar, karikatürist ve muhabirler başta olmak üzere editoryal kadroda görev alanlar, sosyal, bilimsel ve sanatsal amaçlı ücretsiz kampanyalar ve gazetelerinin tanıtımı dışında reklamlara çıkamaz; bu yolla maddi çıkar sağlayamazlar”.
Okur Temsilcisi köşesinde 7 Ocak’ta çıkan “Hem gazeteci hem reklamcı olunamaz” başlıklı yazıda bu ilkeyi duyurmuş, gazetecilerin reklamlarda oynamamasının gerekçelerini orada anlatmıştım. Ancak bu yazıdan sonra da reklamların devam etmesi üzerine Ayşe Arman’a sorma gereği duydum:
“Brandium’la sözleşmeyi 27 Kasım 2012’de yaptım. Yayın İlkeleri açıklanmadan önce. İlkelerden, senin yazına kadar haberim olmadı. Herkes gibi ben de senin yazınla öğrendim. Daha önce Batik’le yaptım. Sorun olmadı. Havaalanının orada koskoca billboard’ları asıldı. Kimse beni uyarmadı. ‘Yapmaman gerekirdi’ demedi. Yine problem olmaz zannettim ve sözleşmeyi imzaladım. Sonra ilkeler açıklandı. Üzgünüm ama geriye dönük yapabileceğim bir şey yok”.
Prof. Dr. Osman Müftüoğlu da reklam sözleşmesini Hürriyet’in bu konudaki yayın ilkelerini belirlemesinden önce imzaladığını vurguladı:
“Gazetem Hürriyet’in, yazarlarının reklamlarda görünmesine olumlu bakmayan yaklaşımını saygıyla karşılıyorum. Diğer taraftan Sırma Su tarafından toplumu düzenli ve güvenli su içme konusunda bilinçlendirmeyi de hedefleyen bu kampanya ile ilişkili işbirliğinin iki yıl önce başlatıldığını ve üç yıl daha süreceğini belirtmek istiyorum.”
Hürriyet yönetimi de reklamlarla ilgili ilkenin uygulanması konusunda titizleniyor. Sözleşmeleri eski olsa da yazarların yeni kampanyalarda yer almamaları için görüşmeler yürütülüyor. Geçen hafta Arman ve Müftüoğlu ile görüşüldü; Hürriyet İnsan Kaynakları Direktörlüğü, Erman Toroğlu’na da reklamlarda rol almanın Yayın İlkeleri’ne aykırı olduğu hatırlatmasında bulundu. Son gelişmeler böyle. Hürriyet yazarlarının reklamlarda yer almasıyla ilgili olarak okurlara bilgi verme zorunluluğu doğmuştu.


Faruk Bildirici’nin yazısının tamamını okumak için tıklayınız