23 Tem 2021 20:51 Son Güncelleme: 23 Tem 2021 20:54

Hürriyet yazarı erken seçim için tarih verdi! ‘Kronometrelerinizi ayarlayın'

Hürriyet yazarı Selvi, erken seçim tartışmalarıyla ilgili dikkat çekici bir yazı kaleme aldı.

Hürriyet Gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, AKP ve MHP'nin seçim ve siyasi partiler yasasıyla ilgili bir yazı kaleme aldı. Selvi, "Birçok noktada mutabık sağlanmış durumda ama üzerinde çalışılması gereken birkaç önemli nokta var" diyerek 4 madde sıraladı.

Selvi, "Seçim yasasında yapılan değişikliklerin seçimlere 1 yıl kala yürürlüğe girmesi gerekiyor. Yoksa 1 yıl içinde yapılan değişiklikler seçimlerde uygulanmıyor. Seçimler 2023 yılı haziran ayında yapılacağı için seçim ve siyasi partiler yasasındaki değişikliklerin 2022 yılı Haziran ayına kadar çıkarılması gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Abdulkadir Selvi'nin bugünkü köşe yazısının ilgili kısmı şöyle:

"Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçim ve siyasi partiler yasasıyla ilgili olarak, “Cumhur İttifakı’nın mutabakatı olmadan bizim tarafımızdan bir karar açıklanmaz. İttifakı sağlayıp ondan sonra açıklamamızı inşallah yapmış olacağız” demişti.

Seçim ve siyasi partiler yasasıyla ilgili çalışmalar AK Parti’de Hayati Yazıcı’nın, MHP’de ise Feti Yıldız’ın başkanlığında sürüyor. Hayati Yazıcı ve Feti Yıldız bayramdan sonra ilk kez yüz yüze görüşecekler. Ardından da ortak bir komisyon kurularak çalışmalara başlanacak.

MADDE MADDE
Birçok noktada mutabık sağlanmış durumda ama üzerinde çalışılması gereken birkaç önemli nokta var.

1- MHP, dar bölge seçim sistemini istemiyor. AK Parti de dar bölge üzerinde durmuyor.

2- AK Parti “Daraltılmış Bölge”yi istiyor. Büyükşehirlerde seçim çevrelerinin 6-7 milletvekiline göre bölünmesini istiyor. MHP ise daraltılmış bölgede seçim çevrelerinin en az 10 milletvekiline göre düzenlenmesini talep ediyor.

3- AK Parti, seçim barajının yüzde 5 ya da 7’ye indirilmesini istiyor. MHP de yüzde 5 ya da 7’ye açık. Bu demek ki seçim barajı düşecek.

4- AK Parti ittifaklara ayrıca bir seçim barajı getirilmesini düşünmüyor. MHP ise ittifaklarda kademeli barajın uygulanmasında ısrarlı.

1 YIL ENGELİ
Seçim yasasında yapılan değişikliklerin seçimlere 1 yıl kala yürürlüğe girmesi gerekiyor. Yoksa 1 yıl içinde yapılan değişiklikler seçimlerde uygulanmıyor. Seçimler 2023 yılı haziran ayında yapılacağı için seçim ve siyasi partiler yasasındaki değişikliklerin 2022 yılı haziran ayına kadar çıkarılması gerekiyor.

ERKEN SEÇİM TARİHİ

Erken seçim tartışmaları yapılıyor ya. Kronometrenizi ayarlayın. Seçim yasası ne zaman yürürlüğe girer, bilin ki o tarihten itibaren 1 yıl içinde seçimlere gidilemeyecek."