11 Haz 2018 09:41 Son Güncelleme: 24 Kas 2018 02:42

Hürriyet Okur Temsilcisi'nden Abdulkadir Selvi'ye 'güvenilir anket' tokadı! "Bırakın araştırma tarihini..."

Hürriyet Okur Temsilcisi Faruk Bildirici, Abdulkadir Selvi'nin herhangi bir detay paylaşmadan 'güvenilir bir kamuoyu araştırma şirketi'nin yaptığı anketi yazmasına tepki gösterdi.

Hürriyet Okur Temsilcisi Faruk Bildirici, gazetenin yazarı Abdulkadir Selvi'nin 31 Mayıs'ta köşesinde herhangi bir detay paylaşmadan 'güvenilir bir kamuoyu araştırma şirketi'nin yaptığı anketi yazmasını eleştirdi.

Selvi, 4 Haziran'da Seçim tablosu ve Kürt oyları" başlıklı yazısında bir araştırma şirketinden aldığını ifade ettiği anketle ilgili bilgiler vermiş ancak Selvi'nin yazısında ne ankete ne de araştırma şirketine dair bir bilgi yer almamıştı.

Hürriyet gazetesi Okur Temsilcisi Faruk Bildirici ise bugünkü yazısında “Gazeteci olarak seçimlerde asli görevimiz, insanların karar verebilmesine yardımcı olmak, tarafsız ve objektif şekilde bilgilendirmek. Kamuoyu araştırmaları da oy kullanacak seçmenleri bilgilendirmenin bir yolu” diyerek şu bilgilendirmeyi yaptı: “Ama maalesef kamuoyu araştırmaları artık sadece seçmen eğilimlerini saptamak için değil, seçmeni yönlendirmek için de kullanılıyor. Gazeteci olarak manipülasyonlara aracı olmamak için araştırma haberlerinde ‘yapan kuruluşun adı, kimin talebi ve finansmanı ile yapıldığı, tarihi, görüşülen kişi sayısı ve araştırma yönteminin açık olarak belirtilmesi’ zorunlu. Artık ‘Demirören Medya Grubu Yayın İlkeleri’ adını alan yayın ilkeleri de bunu öngörüyor. Amaç okurun, araştırmayı bu veriler ışığında değerlendirmesini sağlamak.”

“ARAŞTIRMA ŞİRKETİNİN ADI BİLE YAZILMAMIŞTI”

Abdulkadir Selvi’nin 31 Mayıs’ta yayımlanan yazısına dikkat çeken Bildiri şu eleştirileri yöneltti: “Güvenilir bir kamuoyu araştırma şirketinin aboneleri için yaptığı bir ankete göre Erdoğan ilk turda kazanıyor. Ama açık ara bir fark gözükmüyor’ denilmişti. Bırakın araştırma tarihi, görüşülen kişi sayısı gibi bilgileri, araştırma şirketinin adı bile yazılmamıştı. ‘Güvenilir araştırma şirketi’ tanımlaması, söz konusu araştırmayı güvenilir kılmadığı gibi okurun değerlendirmesi için de yeterli veri sunmuyor.”