03 Haz 2013 14:54 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:12

HÜRRİYET OKUR TEMSİLCİSİ 'SOSYAL MEDYAYA ALKIŞ' DEDİ!

"Benim gazetemin hiçbir okuyucusu gafil avlanmamalıdır" diyordu. Bizim de okurların haber alma hakkına aynı tutkuyla bağlı olmamız gerek

"Sosyal medyaya alkışlar" başlıklı yazısında Hürriyet okur temsilcisi Faruk Bildirici, son günlerde gazetesinin de içinde olduğu medyanın Taksim Gezi Parkı olaylarında aldığı eleştirileri "her şeyin haberleştirilmediği, yayımlanmadığı kaygısı sadece Hürriyet okurlarında değil, bütün medya okur ve izleyicilerinde yaygın" cümleleri ile özetledi.

İşte Hürriyet yazarı Bildirici'nin gazetesinin haberleri nasıl verdiğini ele aldığı yazısından çarpıcı bölümler:

"Son zamanlarda okurlardan gelen eleştirilerin ağırlığı, yayımlananlardan çok yayımlanmayanlarla ilgili.
(...) Sanırım her şeyin haberleştirilmediği, yayımlanmadığı kaygısı sadece Hürriyet okurlarında değil, bütün medya okur ve izleyicilerinde yaygın. Öyle olmasa Gezi Parkı eylemleri sırasında tepkiler zaman zaman medyaya, özellikle de haber kanallarına yönelmezdi.

HABERCİLİKTE TURNUSOL KAĞIDI

Gerçekten Gezi Parkı eylemleri habercilikte turnusol kâğıdı işlevi gördü. Taksim'de yaşananları geleneksel medyanın bir bölümü görmezden gelmeyi yeğlerken, haber kanalları ve hatta internet medyası bile sosyal medyanın, özellikle de Twitter ve Facebook'un hızına yetişemedi.

Anlaşılabilir bir durum bu. Sosyal medya doğası gereği çok hızlı. Orada kontrol edilmemiş bilgiler de yer alabiliyor; örneğin köpeğe biber gazı sıkan polis fotoğrafı Türkiye'de çekilmemişti; polis panzerinin ezdiği gencin öldüğü de doğru değildi! Fakat yine de sosyal medyanın hakkını teslim etmek gerek. Bu tür yanlışlara rağmen eylemlerle ilgili gelişmeler, haber kanallarından değil sosyal medyadan an be an öğrenilebildi.

HİÇ BİR GAZETECİ O KADINI SORMADI

Nitekim İstanbul Valisi H. Avni Mutlu da iktidar sözcülerinden duymaya alıştığımız gibi medyadan değil, sosyal medyadan yakındı. Bu bile sosyal medyanın etkisini kanıtlamaya yeter sanırım. Taksim gaz bulutları altındayken canlı yayın yapmayan haber kanallarının yayın akışını kesip vali ve belediye başkanının basın toplantısını canlı vermeleri dikkate değerdi. Hiçbir gazetecinin valiye, kırmızı elbiseli kadına biber gazı sıkıldığını gösteren o fotoğrafı soramaması da manidardı.

Aynı şekilde gazetelerin eylemlere yaklaşımı haberciliklerinin karakterini ve medyanın geldiği noktayı göstermesi açısından önemliydi. Sabah, Yeni Şafak, Star, Bugün, Habertürk gazeteleri eylemleri ve polisin müdahalesini, olayların zirveye çıkmasına değin birinci sayfalarından görmediler.

HÜRRİYET EYLEMLERİ AYRINTILI VERDİ

Hürriyet, eylemleri baştan itibaren ilk sayfasından ayrıntılı veren gazetelerden biriydi. 29 Mayıs'ta, "Gezi Parkı savunması", 30 Mayıs'ta "Gezi Parkı için karar verdik, uygulayacağız", 31 Mayıs'ta "Gezi Parkı'nda yakma timi" ve 1 Haziran'da, "24 saat gaz" başlıklarıyla sunuldu gelişmeler. Hürriyet yazarları, gelişmeleri köşelerinde değerlendirdi. Hürriyet İnternet de eylemleri ilk günden itibaren haberleştirdi, gelişmeleri sürekli aktardı.

Biz gazetecilerin asli görevi, gerçeği duyurmak. İnsanlar, gerçeği bilecek ki, ona göre karar alacak, bilgi dağarcığını dolduracak, yaşamını yönlendirecek. O nedenle Türkiye'de okurların yayımlanmayan haberlerin peşine düşmesi, haber alma hakkını savunması saygıdeğer bir davranış.

New York Times'ın kurucusu Adolph Ochs, "Benim gazetemin hiçbir okuyucusu gafil avlanmamalıdır" diyordu. Bizim de okurların haber alma hakkına aynı tutkuyla bağlı olmamız gerek. Editörlerin enerjilerinin ağırlığını yayımlanacak haberlerden çok verilmeyeceklere ayırması bu tutkuya zarar verir.