HÜRRİYET GAZETESİ'NE "ANALARINI DA SATARLAR" CEZASI!
Hürriyet, Basın İlan Kurumu'ndan 'analarını da satarlar' cezası aldı. İşte Oktay Ekşi'nin gönderilmesine neden olan skandal yazıdan dolayı Hürriyet'e verilen ceza...
Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğü'nün, başyazısında hükümete yönelik olarak “Bu zihniyet analarını da satar” diye yazan Oktay Ekşi ve Hürriyet gazetesi hakkında başlattığı inceleme sonuçlandı. Oktay Ekşi'nin yazısıyla basın ahlak ilkelerine aykırı davrandığı sonucuna varan Kurum, Hürriyet'i bir günlük ilan kesme cezasına çarptırdı.
Oktay Ekşi'nin tartışmalara neden olan yazısı üzerine re'sen inceleme başlatan Basın İlan Kurumu, 129 Sayılı basın ahlak esaslarıyla ilgili Genel Kurul kararının 1. maddesinde yer alan, 'Ahlaka aykırı yayın yapılamaz' ve 'Kişi, kurum ve toplum katmanlarına yönelik yayınlarda, eleştiri sınırlarını aşan aşağılayıcı sözcükler kullanılamaz; hakaret edilemez, sövülemez, iftira ve haksız isnat yapılamaz.' ilkelerinin ihlal edildiğine karar verdi.
Hürriyet Gazetesi ise, Basın İlan Kurumu'a gönderdiği savunma yazısında, konunun tamamıyla ifade özgürlüğü çerçevesinde değerlendirmesi gerektiğini belirtti. Hürriyet Gazetesi avukatları tarafından hazırlanan 3.5 sayfalık savunma yazısında, Ekşi'nin makalesinin herkesin doğuştan sahip olduğu sağlıklı bir çevrede yaşama hakkının ihlal ediliyor olmasına yönelik bir eleştiri yazısı olduğu savunuldu.
“ANALARINI DA SATAR” DEYİM Mİ KÜFÜR MÜ?
Oktay Ekşi'nin yazısında eleştiri alan ifadelere dikkat çekilen Hürriyet Gazetesi savunmasında, eleştiride kullanılan dil ve üslubun tümüyle ele alınıp incelenen konuya göre değerlendirilmesi istendi. Yazının amacının, yazıya konu yanlış uygulamaların günümüze ve gelecek kuşaklara vereceği zararların büyüklüğü ve bu yanlış uygulamalara duyulacak insanin tepkisin aktarılışında kullanılan ifadelerin 'sözcük' değil 'deyim' anlamlarının ele alınması ve bu şekilde değerlendirilmesi durumunda eleştiri yazısı olarak kabul edileceği iddia edildi. AİHM ve Yargıtay kararlarına da atıfta bulunan savunmada şu ifadelere yer verildi: "Bu yazının esaslı muhatabı ve hedefi bir şahıs veya yönetici karakteri değildir, bir yönetim anlayışı ve bu anlayış kapsamında yapılan yanlış uygulamalardan dönülmesi amacıdır. ."
Basın İlan Kurumu ise, yazının bir eleştiri yazısı olduğu ileri sürülmesine rağmen bu yönde olmadığı, Oktay Ekşi'nin de bu yazının kamuoyunda yarattığı olumsuz tabloyu değerlendirerek istifa ettiğini hatırlattı. Oktay Ekşi'nin yazısıyla basın ahlak ilkelerine aykırı davrandığı sonucuna varan Kurum, Hürriyet'i bir günlük ilan kesme cezasına çarptırdı. Karardan sonra on gün içinde herhangi bir itirazda bulunmayan Hürriyetin cezası kesinleşti.
Geçtiğimiz yıllarda aralarındaGenelkurmayBaşkanlığı da Basın İlan Kurumu'na başvurarak basın ahlak esaslarına aykırı haber yapan gazetelere ilan kesme cezası verilmesini sağlamıştı. Kurumların yanı sıra sıradan vatandaşların da Basın İlan Kurumu'na başvurma hakkı bulunuyor.
BUGÜNE NASIL GELİNDİ?
Hürriyet'in ceza almasına neden olan olay, Başyazarı Oktay Ekşi'nin 28 Ekim 2010 tarihinde yazdığı yazıyla başladı. Ekşi tarafından kaleme alınan yazının son paragrafında, 'Şimdi analarını bile satan işte o zihniyetin marifetlerini görüyoruz." ifadesini kullandı. Bunun üzerine Başbakan RecepTayyip Erdoğanbaşta olmak üzere hükümet üyeleri ve diğer siyasetçilerden büyük tepki geldi. Basın meslek örgütlerinden de eleştirilerin yapıldığı yazı üzerine Ekşi, iki gün sonra 1966 yılından beri mensubu olduğu, 1974 yılından beri de “Başyazar”ı sıfatını taşıdığı Hürriyet Gazetesi'nden istifa etmek zorunda kaldı. Daha sonra ise Oktay Ekşi başkanı bulunduğu Basın Konseyi'nden istifa etmeyince, bazı konsey üyeleri istifalarını açıkladı. Anadolu Ajansı, TRT ve Samanyolu GrubuBasın Konseyiüyeliğinden ayrıldı. Olay bununla da kalmamış,AK Partiİstanbul İl Başkanlığı üyesi bir grup ve partili Hürriyet gazetesi önüne giderek Oktay Ekşi'yi kınamış, açıklamanın ardından Hürriyet gazetesinin bir sayısını yakmıştı.