Hürriyet Gazetesi'nde bomba gelişme! Hangi saygın isimle yollar ayrıldı?
Türkbasınının en saygın kalemlerinden biri olan Faruk Bildirici ile Hürriyet’in yolları ayrıldı.
Demirören Grubu’nun satın almasıyla birlikte yaprak dökümünün yaşandığı Hürriyet’ten bir ayrılık haberi daha geldi.
1992’den bu yana Hürriyet’in Ankara bürosunda çeşitli görevlerde bulunan, son olarak gazetenin okur temsilciliği görevini sürdüren Faruk Bildirici, gazete yönetimiyle yaşadığı anlaşmazlık nedeniyle görevinden ayrıldı. Bildirici, okurların tepkilerini sütununda dile getirirken gazetesinin yaptığı hataları da sütununa taşıyordu.Bildirici’nin meslek ilkelerini anımsattığı bu uyarıları, Demirören Grubu’nda rahatsızlıklara yol açıyordu.
Yılbaşından bu yana Bildirici’ye gazete yönetiminden gelen “Bizi eleştirme” uyarıları, bardağı taşıran son damla oldu. Usta gazeteci, 27 yıldır hizmet verdiği Hürriyet’ten ayrılma kararı aldı. Bildirici’nin son okur temsilcisi köşesinin, yarın Hürriyet’te yayınlanması bekleniyor.
Bildirici, geçen Pazartesi kaleme aldığı "Olay yok yanıt var" başlıklı son yazısında Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Dayanışma Derneği’nin (TAYAD) Ankara’da yaptığı eylemde üniversite öğrencisi bir genç kızın gözaltına alındığı sırada bir polisin cinsel tacizine uğramasıyla ilgili olay karşısında Hürriyet'in tutumunu eleştirmişti. Olayın ve sonradan yaşanan gelişmelerin Hürriyet Gazetesi'nde haber olmamasına karşın sadece İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun olayla ilgili açıklamalarının haber yapılmasına karşı çıkan Bildirici, şöyle yazmıştı:
"Elbette İçişleri Bakanı ve parti sözcülerinin taciz iddiasıyla ilgili açıklamalarına gazetede yer verilmesi gerekli. Ama Bakan’ın ve politikacıların sözleri haber taşıyor ise taciz, tacize uğradığı öne sürülen genç kızın sözleri, suç duyurusu ve Ankara Emniyeti’nin konuya ilişkin açıklaması da haber değeri taşıyor demektir. Hatta asıl haber odur. Okurun olayı doğru değerlendirebilmesi için olaya ilişkin bilgilerin eksiksiz ve nesnel bir dille aktarılması gerekirdi. Unutmayalım, eksik ve tek yanlı bilgi, yanlış bilgidir.
Kuşkusuz taciz olup olmadığına yargı karar verecek. Ama şurası açık, polisin gözaltına alınan bir genç kızın kalçasına el atmaya hakkı olamaz. Genç kızın kim olduğunun ya da hangi suçlamayla gözaltına alındığının hiçbir önemi yok.”
Faruk Bildirici Kimdir?
Faruk Bildirici, 10 Kasım 1956 yılında Gaziantep, Nizip’te doğmuştur. Çocukluğu Nizip’te geçmiştir. Aslında Gaziantep’te 24 Haziran 1956‘da doğmuştur ama dedesi doğum yerini Nizip olarak ve 10 Kasım 1956 yazdırmıştır nüfusa. Babası Hollanda‘da işçi olarak çalıştı. Ankara Üniversitesi Basın İletişim Fakültesi’nden mezun oldu. 1980 Haziranıydı Cumhuriyet gazetesinde gazeteciliğe başladığında. 12 Eylül döneminde sıkıyönetim ve eğitim muhabirliği, 1983seçimlerinden sonra da Başbakanlık, ANAP ve parlamento muhabirliği yaptı. Bir süre Haber Müdürlüğü görevinde bulunduğu Cumhuriyet’ten, Nisan 1992’de ayrıldı.
Sabah Gazetesi’nde beş ay süren parlamento muhabirliğinden sonra Ekim 1992’de Hürriyet gazetesine geçti.
Haberlerin peşinden koştu; söyleşiler yaptı; kitaplar yazdı; haber müdürlüğünde bulundu; bunca yıldır hep gazetecilik faaliyetleri içinde oldu. Hürriyet gazetesinin Okur Temsilcisi görevinde bulundu ve Hürriyet Pazar’da “Puzzle Portreler” adlı söyleşiler hazırladı.
Ekim 1992 ayından itibaren yaklaşık beş yıl Hürriyet Ankara Büro Şefi olarak görev yaptı. Bir süre yine Hürriyet’te araştırmacı-yazar olarak çalıştıktan sonra Mart 2002’de Ankara Temsilci Yardımcılığı’na getirildi. 2002-2003 yıllarında Tempo dergisinde “Kırlangıç Yuvası” köşesinde yazdı.
Şubat 1998 ayında Gizli Kulaklar Ülkesi adlı ilk kitabı İletişim yayınlarından yayınlandı. Ardından; Maskeli Leydi, Üniforma Slogan Biber, Kuzum Bülent, Silüetini Sevdiğimin Türkiyesi, Anıtkabir Racon Zambak, Hanedanın Son Prensi, Yemin Gecesi ve Serkis Bu Toprakları Sevmişti adlı kitapları yazdı.
Ağustos 2004 – 14 Mart 2005 tarihleri arasında “Anlatsam Roman Olur” başlığıyla Hürriyet gazetesinde gerçek yaşam öyküleri kaleme aldı. Bu dizide kaleme alınan öykülerden hareketle hazırlanan ve Volga Sorgu’nun başrolde oynadığı “Anlatsam Roman Olur” televizyon dizisi Kanal D’de yayınlandı.
Tv 8’de bir dönem iki yıl boyunca “Çuvaldız” ve “Nerede Kalmıştı”; Cine-5’te de “Üç artı Bir” adıyla her pazar yayınlanan bir söyleşi programı yaptı.
Hürriyet Pazar’da “Puzzle portreler” başlığıyla yayınlanan portre söyleşileri hazırladı. Bu portreler, Ağustos 2012 – Ocak 2013 tarihleri arasında “Haftanın Portresi” başlığı altında yayımlandı. 1 Nisan 2010 tarihinden itibaren de Hürriyet Okur Temsilciliği görevini üstlendi.
Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı’nda, üç dönem “Araştırmacı gazetecilik” dersleri verdi. Misafir öğretim görevlisi olarak Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde “Parlamento muhabirliği” dersi verdi.
Faruk Bildirici, 1980 yılından beri üniversiteden tanıştığı Serpil Özekmekçi ile evlidir. Elif (d.21 Mayıs 1984) ve Aslı(d.10 Ocak 1994) adında 2 kızı vardır. Eşi Serpil hanım 6 Nisan 2016 tarihinde vefat etti.
Kitapları:
1998 – Gizli Kulaklar Ülkesi
1998 – Maskeli Leydi (Tansu Çiller‘in yaşamöyküsü)
1999 – Üniforma Slogan Biber
2000 – Kuzum Bülent (Bülent Ecevit‘e aileden mektuplar)
2000 – Siluetini Sevdiğimin Türkiyesi
2001 – Anıtkabir Racon Zambak
2007 – Hanedanın Son Prensi (Mesut Yılmaz‘ın yaşamöyküsü)
2008 – Yemin Gecesi (Leyla Zana‘nın yaşamöyküsü)
2008 – Serkis Bu Toprakları Sevmişti