16 Nis 2018 09:49 Son Güncelleme: 24 Kas 2018 02:09

Hürriyet Gazetesi'nde 'araba' tartışması patladı!

Hürriyet Ekonomi Müdür Yardımcısı ve Otomotiv Gazetecileri Derneği Emre Özpeynirci ile Hürriyet gazetesi okur temsilcisi Faruk Bildirici arasında "araba" tartışması çıktı.

Hürriyet Ekonomi Müdür Yardımcısı ve Otomotiv Gazetecileri Derneği(OGD) Emre Özpeynirci, geçen hafta "Biz ‘arabacılar’ın sektöre katkısı" başlıklı bir yazı yazmıştı. Özpeynirci, yazısında otomotiv gazetecilerinin otomotiv sektörüne katkılarından söz ederken, OGD'ye de bir eleştiri getirmişti.

Hürriyet gazetesi okur temsilcisi Faruk Bildirici ise bugünkü köşesinde, konuyu ele alarak, Özpeynirci'ye iki itiraz getirdi.

Bildirici, ilk olarak, "Bir gazeteci yönetiminde olduğu derneğe ilişkin eleştirilere gazetesinden yanıt vermemeli" derken, "Bu mevzular, dernek kongreleri ya da toplantılarının gündemi olabilir ama Hürriyet’in değil" diye belirtti.

Bildirici ikinci itirazında ise, "Bildiğim kadarıyla gazetecilik meslek örgütlerinin temel amacı o alandaki mesleki sorunlara çözüm bulmak, gazetecilere destek olmak ve daha kaliteli gazetecilik yapılması için çaba harcamaktır" diye ifade ederken, "Bir gazetecinin temel amacı ‘sektöre katkı’ olamaz. Zira gazetecilik; şirketlerin, güç odaklarının, güçlülerin, iktidarların, partilerin ya da bazı organizasyonların sesi olmak değildir" diye belirtti.

ÖZPEYNİRCİ'DEN YANIT

Özpeynirci de, Bildirici'ye bir yanıt verirken, Bildirici, Özpeynirci'nin yanıtını köşesine taşıdı. Özpeynirci, Bildirici'nin eleştirilerine katılmadığını ifade etti.

Özpeynirci, "Amacım olumsuzluklara rağmen doğru bildiğimizden sapmayarak başarılı olduğumuzu göstermekti. Bu yarışma çalıştığımız kurumları da dolaylı olarak etkiliyor, çünkü markalar bu yarışmayla birlikte ilan ve reklam vermeye de başladılar. Bu da doğru iş yaptığımızın bir kanıtı" diye belirtti.

Faruk Bildirici'nin yazısının ilgili kısmı şu şekilde:

"Emre Özpeynirci, Hürriyet Ekonomi Müdür Yardımcısı ve Otomotiv Gazetecileri Derneği (OGD) Başkan Yardımcısı. 9 Nisan tarihli ve 'Biz ‘arabacılar’ın sektöre katkısı' başlıklı yazısını OGD’ye ayırmıştı. Otomotiv gazetecilerinin otomotiv sektörüne katkılarından söz ediyor, ardından derneğe yönelik eleştirilere yanıt veriyordu:

'...Bazı meslektaşlarımız bu 3 yıllık süreçte ne yazık ki ısrarla bizim yanımızda olmamak için mücadele verdi, bazıları bizi çıkarcılıkla bile suçladı. İnanın kendileri bile bunu söylerken neyi kastettiklerinin farkında değillerdi. Kendi çevrelerinde işler böyle yürüdüğü için mi ‘Kesin bu işte bir çıkar var’ diye düşündüler bilemem...

Diğer taraftan 3 yıllık süreçte bazı üyelerimizin, derneğin tek amacının (Türkiye’de Yılın Otomobili) ödül töreninden ibaret olduğu eleştirisini getirmesine de üzüldüm. Arkadaşlar bu tören hepimizin prestiji, gazetecilerin kurumlarından bağımsız neler yapabildiğinin bir göstergesi.

...Varsın saçma sapan eleştiriler gelsin, bizi kimse yolumuzdan döndüremez. Çünkü biz yanlış iş yapmıyoruz, namusumuzla itibarımızı artırmak için mücadele ediyoruz.'

Erkan Sökmen adlı okur, Özpeynirci’nin bu yazısına internette 'Boşverin siz olumsuz ithamları. Çok doğru bir iş yapıyorsunuz. Hatta geç bile kalınmıştır. Ekonomimiz için bu kadar önemli olan bir sektörde böyle bir faaliyeti ayakta alkışlıyorum, elinize emeğinize sağlık' yorumunu yapmış.

Okur Temsilcisi (Ombudsman) olarak Özpeynirci’nin yazısına iki temel itirazım var. Birincisi, bir gazeteci yönetiminde olduğu derneğe ilişkin eleştirilere gazetesinden yanıt vermemeli. Oysa Özpeynirci’nin bu yazısı Hürriyet’i dernek içi tartışmaların zemini haline getiriyor, gazete eleştirilere yanıt aracı olarak kullanıyor. Bu mevzular, dernek kongreleri ya da toplantılarının gündemi olabilir ama Hürriyet’in değil.

İkincisi, bildiğim kadarıyla gazetecilik meslek örgütlerinin temel amacı o alandaki mesleki sorunlara çözüm bulmak, gazetecilere destek olmak ve daha kaliteli gazetecilik yapılması için çaba harcamaktır. Özpeynirci ise yazısında 'Verdiğimiz ödülü markalar büyük bir güç olarak kullanmaya başladı ki amacımız da buydu' diyor. Bir gazetecinin temel amacı ‘sektöre katkı’ olamaz.

Zira gazetecilik; şirketlerin, güç odaklarının, güçlülerin, iktidarların, partilerin ya da bazı organizasyonların sesi olmak değildir.

ÖZPEYNİRCİ’NİN YANITI

Eleştirilerinize katılmıyorum. Evet, isminde ‘Otomotiv’ olan bu derneğin öncelikli amacı bu sektöre hizmet eden gazetecilerin itibarını arttırmak. Ama bunun yanında tabii ki otomotiv sektörünü desteklemek de var. Unutulmamalı ki sektörün ekonominin lokomotifi olmasında biz gazetecilerin de payı büyük. Yazılan yazılar insanların otomobil beğenilerini değiştirdi ve düzeltti, firmaların kendilerine çekidüzen vermelerini sağladı ve gerçek rekabeti ortaya koydu.

Aynı zamanda vergi, hurda teşviki haberleriyle insanların daha güvenli araçlara binmesi sağlandı, çevreyi kirleten araçların yarattığı sıkıntılar dile getirildi. Yani biz gazeteciler otomotiv sektörünün gücünün herkes tarafından bilinmesini, duyulmasını sağladık. Bu dernekle de kurumlarımızdan bağımsız bunu devam ettirip, ‘Türkiye’de Yılın Otomobili’ (TYO) yarışmasıyla tüketiciler için yol gösterici olmayı hedefledik. Bu yarışmayla bizim de parçası olduğumuz otomotiv sektörünün gücünü kamuoyunda daha fazla duyurduk.

Yazımda dernek içi eleştirilere değil yapılan haksızlıklara rağmen üçüncü yılında da TYO yarışmasını başarılı bir şekilde düzenlediğimizden ve tüm sektörü bir araya getirdiğimizden bahsediyorum. Amacım olumsuzluklara rağmen doğru bildiğimizden sapmayarak başarılı olduğumuzu göstermekti. Bu yarışma çalıştığımız kurumları da dolaylı olarak etkiliyor, çünkü markalar bu yarışmayla birlikte ilan ve reklam vermeye de başladılar. Bu da doğru iş yaptığımızın bir kanıtı... "