03 Oca 2011 09:32 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:55

HÜRRİYET GAZETESİ "TÜRKİYE TÜRKLERİNDİR" SLOGANINI NEDEN KULLANIYOR?

Hürriyet gazetesi okur temsilcisi Faruk Bildirici, bugün köşesinde Almanya'dan gelen bir okurunun sorusunu 62 yıl önce yazılan bir yazı ile verdi.

"Birinci sayfadaki bayrağın anlamı" başlıklı bir yazı kaleme alan Hürriyet okur temsilcisi Faruk Bildirici gazetenin logosunun yanındaki Türk bayrağı ve "Türkiye Türklerindir" yazısı ile ilgili bir okur sorusunu yanıtladı.

"Devrim Günçe adlı okur, merakının giderilmesi için bana başvurdu" diyen Bildirici okurunun sorusunu köşesine şöyle taşıdı:

"Ben kendimi bildim bileli, Almanya'da geçen çocukluğum dahil olmak üzere, Hürriyet okuruyum. Son günlerde iyice alevlenen tartışmalardan mıdır bilemiyorum, basılı gazetenizin logosunun başında 'Türkiye Türklerindir' yazıyor. Bunun anlamı nedir?"

Samimi bir soruydu yönelttiği. Bu soruya genelgeçer bir yanıt vermek yerine, bayrağın gazetenin tepesine konulduğu tarihe gitme gereği duydum. Nasıl olsa bu kararı alan gazete yöneticileri, kararın gerekçesini de açıklamışlardır diye düşünüyordum. Yanılmamışım, "Türkiye Türklerindir" yazısı ve bayrak, Hürriyet'in çıkışından 1.5 yıl kadar sonra, 8 Kasım 1949 tarihinde oraya konulmuştu. Gerekçe de, o günkü Hürriyet'te yayınlanan "Türk bayrağı" başlıklı başyazıda açıklanıyordu:

"Bugünden itibaren gazetemizi başlığı bayrağımızla süslenmiş olarak bulacaksınız. Şimdiye kadar hiçbir Türk gazetesine nasip olmayan muvaffakiyete 'Hürriyet'iniz erişmiş bulunuyor. Başardığımız bu muvaffakiyeti dürüst ve fedakârlıklarla dolu olan neşriyatımıza ve sizlerin devamlı alakalarınıza borçlu bulunmaktayız. Yurtiçinde gördüğümüz bu alaka, az zamanda yavaş yavaş yurtdışına da yayıldı. Bugün 'Hürriyet' dünyanın belli başlı şehirlerinde okunan Türk gazetesi oldu. Bunu da yine Türk okuyuculara medyunuz. İşte bu müstesna vaziyetten dolayı gazetemizi her yerde, bilhassa yabancı memleketlerde diğer gazetelerden tefrik ettirebilmek için başlığımızda tadilat yaptık ve şerefli bayrağımızı gazetemizin en mutena köşesine vazettik. Artık kabul etmeliyiz ki eğer birçok sahalarda layıkı veçhile ilerlemiş bulunuyorsak, matbuat sahasında pek çok memleketlerle boy ölçüşecek vaziyetteyiz. Türkler gazetelerinin tekniği ile itibar edebilirler. Şu elinizde okuduğunuz gazeteyi basan makinenin bir eşinin henüz Avrupa'da mevcut olmadığını memnuniyetle kaydetmek isteriz.

Gazetemizi, Türk bayrağının gölgesinde çıkardığımızdan dolayı sonsuz bir iftihar duyuyoruz. İstiyoruz ki, dünyada mevcut bütün Türk vatandaşlarımız, Hürriyet'i ellerine aldıkları zaman bu bayrağın etrafında birleşsinler ve Türk olduklarından dolayı bizim gibi iftihar etsinler. Bu memleket Atatürk çocuklarının memleketidir ve Atatürk'ün hatırası ile beraber ebediyen yaşayacak ve dünyanın ortasında bir yıldız gibi parlayacaktır."

Bu gerekçeyle ilk sayfanın tepesine konulan bayrağa, 1 Ocak 1987'den itibaren de Atatürk portresi eklendi. O günden beri, Hürriyet'in logosunun bir parçası olarak yayınlanmaya devam ediyor. Değerlendirirken, 1949 koşullarında yazılan gerekçeyi bilmekte yarar var.