11 Mayıs 2009 19:27 Son Güncelleme: 19 Kas 2018 13:41

HÜRRİYET GAZETESİ 61 YAŞINDA!..ERTUĞRUL ÖZKÖK'ÜN TÖRENDE VERDİĞİ "BİR İYİ,BİR KÖTÜ HABER" NEYDİ?

Hürriyet'in 61. kuruluş yıldönümü Hürriyet Media Towers'ta düzenlenen törenle kutlandı.



Sunuculuğunu Hürriyet ınsan Kaynakları Genel Direktörü Sancak Basa'nın yaptığı törende, Hürriyet Gazetesi'nde 10 yılını dolduranlara gümüş, 20 yıllık çalışanlara altın rozet, 25-30-35 yıllıklar ile emekli olanlara da gümüş tabak verildi. Emeklilere ödüllerini, Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan verirken, yılın en iyi haberlerine imza atan "En ıyiler" ise ödüllerini Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök'ün elinden aldı. Törende 35 ve 30'uncu yılını dolduranlara ödüllerini Hürriyet İcra Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı verdi. 25 yıllıklar ise Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök, Hürriyet Başyazarı Oktay Ekşi ve Hürriyet Yönetim Kurulu üyesi Cem Kozlu'nun elinden ödüllerini aldı.

Tek ses tek vücut olduk

Törende konuşan Hürriyet ıcra Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, 6 aydır zor bir dönemden geçildiğini belirterek, "Özellikle küresel krizin bize vurması, Türkiye ve medyanın da bundan nasibini almasıyla zor günler geçirdik. Ama umuyorum ki kötü günler geride kaldı. Baktığımda, sizlerin fedakar çalışmasıyla, güçlü durmasıyla, özverisiyle bugünlere geldiğimizi görüyorum" dedi.

Hürriyet Gazetesi'nde 13 yılını tamamladığını belirten Doğan Sabancı, "Bu kadar tek ses, tek vücut olduğumuz bir dönem hatırlamıyorum. Onun için hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim" diye konuştu. Bundan sonra "kriz döneminden nasıl daha güçlü çıkarız" diye konsantre olunması gerektiğini belirten Sabancı, "Nasıl daha güçlü bir Hürriyet kurumu, nasıl daha güçlü bir Hürriyet Gazetesi ve nasıl daha iyi vatandaşlar olarak çıkarız? Buna odaklanmalıyız diye düşünüyorum. Bunu da yine hep birlikte yapacağız" dedi. Vuslat Doğan Sabancı sözlerine şöyle devam etti:

61 yıl lider kalmak zor

Bir yılda 17 gazeteci arkadaşımız ödül almış. Bu büyük bir gurur. Hepsini tebrik ederim. Her yıl söylüyorum. Lider kalmak, lider olmak zor. 61 yıl lider olarak kalmak daha da zor. Bu kadar çok gelenin gidenin ve kaosun olduğu, bu kadar çok hedef alınan bir kurumun, aşağı çekilmek istenen bir kurumun, liderliği her gün hak ettiğini okurlarına göstermek, bunu paylaşmak gerçekten zor. Büyük bir trajedi yaşadık Mardin'de. Bu trajedinin yaralarını sarmak üzere Hürriyet'in 4 yıldır çalıştığı Aile ıçi şiddete Son Kampanyası psikologları ve yardım ekibi cumartesi günü (önceki gün) Mardin'e gidiyor."

Bir iyi bir kötü haber

Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök ise konuşmasına "Bir iyi, bir de kötü haberim var" diye başlayıp şunları anlattı: "Kötü haberden başlayayım. Önceki gün ABD'nin en büyük gazetelerinden biri olan Boston Globe'un yazılı kısmı kapatıldı. Ondan 1.5-2 ay önce Kaliforniya'nın en büyük gazetelerinden San Francisco Chronicle kapatıldı. Hepsi internete geçtiler. ABD Senatosu dün 'yazılı basın ne olacak' diye özel bir oturum düzenledi ve yazılı basının sorunlarını tartıştı. Bu kötü haberdi. Fakat iyi haber, halen parayı kağıt üzerinden kazanıyoruz. İnternetten kazanmıyoruz. iyi haber derken, Hürriyet açısından iyi haber. Çünkü Hürriyet dünyada eşi az rastlanır bir gazetecilik örneğiyle hâlâ yükselen bir gazete olarak varlığını sürdürüyor. Dünyada yazılı gazetelerin havlu attığı bir dönemde, Bild Gazetesi'nin Genel Yayın Yönetmeni Kai Diekmann'ın deyişiyle "hybrid gazetecilik" örneği veren Hürriyet, dünyada gazeteciliğin nereye gitmesi gerektiği konusunda yol gösterdi. Özellikle Aydın Bey'in (Doğan) gazeteyi almasından sonra bu gazetenin modernleşmesi, gelişmesi bana göre parmak ısırtacak bir şekilde oldu.

Hürriyet'in yenilikçi çizgisi

Türk basınına habercilikteki öncülüğünü daha da kanıtlayarak gösterdi. Bu yıl Türkiye'nin en önemli iki gazetecilik ödülünü Hürriyet muhabirleri kazandı. Habercilikten öte Hürriyet, Türkiye'de başka bir şeyin öncülüğünü yaptı: Yenileşmenin. Bugüne kadar yapılan araştırmalarda, köklülüğü ve istikrarı temsil etmesi çıkıyordu. Son yapılan araştırmalar, Hürriyet'in yenilikçiliği de temsil ettiğini gösterdi.

Köşe yazarlarının önemi

Türkiye'de önemli gazeteci olmanın sadece siyasi yazı yazmakla eş anlamda tutulduğu bir dönemde Hürriyet, gazeteciliği yepyeni alanlara açtı. Yepyeni gazeteciler, köşeyazarları çıkardı. Hürriyet'in yetiştirdiği bu köşeyazarları artık bütün gazeteler tarafından taklit ediliyor. Hürriyet, Türk basınına Pazar, Cumartesi ve Cuma gazeteciliğini getirdi ve çok başarılı olduğu Pazar günü gazetesiyle en yakın rakibi ile arasını 150-200 bin açıyor. Pazar gazeteciliğindeki başarısı diğer gazeteler tarafından taklit edildi, hatta birebir kopya edildi.

Ekonomi gazeteciliği

Hürriyet, ekonomi gazeteciliğine de yepyeni boyutlar getirdi. Bugün dışarıdan bakıldığında, bulvar gazetesi gibi değerlendirilebilecek renkli bir gazetenin içerisinde küçük bir Financial Times gazetesi var. Avrupa'da basılan Financial Times kadar sayfası olan, ekonomik hayatta son derece etkili bir ekonomi gazeteciliği geliştirdi. Dünyada bunun bir başka örneği yok. Bugün Hürriyet'in ekonomi sayfalarına ayırdığı alan, New York Times'ın ekonomiye ayırdığından daha fazla.

Bağımsız halk gazetesi

En önemlisi Hürriyet, hep kafasını dik tutan, bağımsızlığından hiçbir zaman taviz vermeyen bir halk gazetesi olarak kendini kabul ettirdi. Hürriyet. Türkiye'de insanların umutsuzluğa düştüğü noktalarda gerçekten 'Hürriyet var' dedikleri, güvendikleri bir müessese. Hürriyet bugün Dışişleri Bakanlığı kadar, Türk Ordusu kadar, hatta Türkiye'deki birçok siyasi partiden daha fazla Türkiye'de köklülüğü ve yeniliği temsil ediyor. Hürriyet bugün Microsoft kadar, Google kadar, Nike kadar yeni bir marka. Dolayısı ile bunları sizler yaptınız. Hepinize çok teşekkür ediyoruz."
Törenin ardından Hürriyet çalışanları eski baskı holünde düzenlenen Yüksek Sadakat konseri ile eğlendi.

ŞEREF TABLOSU
Emeklilik plaketi: Muhammet Cem Bakırcı, Turgay Akman, Yaşar Bülent Ertaner, Yüksel Kendir, Recep Erol Kuzu, Hasan Sarı, Sedai Ünal, Himmet Karakaya, ıbrahim Irmak, Nurten Gürler.

35. yıl plaketi: Sinan Özbalkan, Turgay Nami Ergüder, Gündüz Tezmen, Mehmet Tarhan.

30. yıl plaketi: Yavuz Ada, Salih Abdulkadir Sabuncuoğlu, Habil Tangören, Mustafa Demirci.

25 yıllıklar: Atilla Kornik, Meral Gümrükçü, Süleyman Seyfi Akyıldız, Adem Yazıcı, Nikifor Bilak, Yeşim Seçkin, Mustafa Fahir Arıkan, Salih Çelik, Yüksel Çamcan, Aytuğ Arman, Turgay Tekeli, Ayça Aktan, Halit Genç, Gürol Ünlü, Mustafa Kılıç, Engin Güner, Arif Dizdaroğlu.

20 yıllıklar: Adil Yıldızbaş, Mehmet Ali Aksoyer, Aşkın Tiryaki, Erdal Fernergiz, Reha Erdoğan, Bülent Selçuk şenyüz, Hamil Alnıaçık, Gülümser Bubik, Hasan Kılıç, Nurettin Kılıçaslan, Ali Dağlar, Mustafa Özdabak, Erdal ınce, Güngör Demir, Muhammet Çakır, Ayşe Çetin, şamil Özçelik, Turgut Yurdaer, Gürbüz Saygı Öztürk, Hayati Mimiroğlu, Turan Keskin, Fuat Kars, Ahmet Toksoy, Kürşat Demircioğlu, Mehmet Kozak.

10 yıllıklar: Reyhan Kilment, Ercan Emanetoğlu, Faysal Olgaç, Hüseyin Pehlivanoğlu, ısmet Akay, Metin Yeter, Turan Yücetepe, Ümit Aykut, Adnan Özçelik, Ebru Gümüş, Mümin Cüneyt Ülsever, Baki Sinoplu, Halil Özkan, Bülent Güdük, Fuad Arslan, Kasım Cindemir, Murat Ecer, Özkan Bayram, Ali Soydan, Süleyman Çam, Erdal Taflan, Abdullah Yıldız, Ayhan Ünsal, Mete Yalçın, Müfit Utkusoy, Cumali Cingözler, Erhan Karalar, Hakan Kılıç, Bayram Güneş, Özge Yarış, Durmuş Sevük, Halidun Battal, Uğuz Öveyik, Ahmet Elbir, Gökhan Kolko, Emin Ümit Çetin, Muhsin Atamer Öcal, Bülent Mumay, Serkan Akkoç, Eyüp Serbest, Sevim şener, Gökhan Yıkılmaz, Ömer Yıldız, Nurettin Garip, Kemal Çakır, Necdet Acar, Bülent Kabakçı, Mevlüt Yılmaz, Ali Öztekin, Süleyman Yeşilyurt, Mümin Kurtuldu, şükrü Küçükşahin.

ÖDÜLLER
2008-2009 Yılın En ıyileri Ödülleri ve Övgüye değer bulununlar şöyle:
HABER DALI

1- 29 Haziran 2008 tarihinde yayımlanan "Başbakan'ın kan tahlili" haberi ile Ardıç Aytalar ve Mustafa Küçük
2- 2 Eylül 2008'de yayımlanan "Deniz Feneri'nde kelepçeli itiraf" haberi ile Hasan Aycı
Övgüye Değer Bulunanlar
1- 29 Temmuz 2008 tarihinde yayımlanan "Çukurambar'da 5 saat baş başa" haberi ile Hasan Tüfekçi
2- 27 Mart 2009 tarihinde yayımlanan "143 kişiye kiralık kasa araştırması" haberi ile Gülden Aydın
FOTOğRAF DALI
1- 10 Temmuz 2008'de yayımlanan "Ambulans 1 dakika sonra geldi" fotoğrafı ile Seyit Erçiçek
2- 18 Ekim 2008 tarihinde yayımlanan "En delikanlı bakan Nimet Hanım" fotoğrafı ile Fahir Arıkan
Övgüye Değer Bulunanlar
1- 26 Ekim 2008 tarihinde yayımlanan "Paşa geldi aşka" fotoğrafı ile Süleyman Arat
2- 11 Eylül 2008 tarihinde yayımlanan "Bu işaretin anlamı 'öküz'" fotoğrafı ile Emre Oktay
RÖPORTAJ DALI
1- 23 Kasım 2008 tarihinde yayımlanan "En güzel öğretmen hikayesi" röportajı ile Nuran Çakmakçı
2- 16 şubat 2009 tarihinde yayımlanan "Kumar aşkı nasıl bitti" röportajı ile Sema Eren
Övgüye Değer Bulunanlar
1- 19 Ekim 2008 tarihinde yayımlanan "Fikrimi rahatça söyleyemeyeceksem bu kadar servet neye yayar söyler misin?" röportajı ile Ezgi Başaran
2- 24 şubat 2009 tarihinde yayımlanan "Dünya yıkılır gece uyuyamazsın" röportajı ile Adil Demirçubuk
ARAŞTIRMA DALI
1- 13 şubat 2009 tarihinde yayımlanan "Apar topar bir bağış hikayesi" araştırması ile şenol Coşkuner
2- 20 şubat 2009'da yayımlanan "8 numaralı belge sorusu" araştırması ile Ali Dağlar
Övgüye Değer Bulananlar
1- 12 Ekrim 2008 tarihinde yayımlanan "Hamdolsun borsa 9 ay 10 günde tam 153 milyar dolar buharlaştı" araştırması ile Esra Sahici
2- 7, 8, 9 Aralık 2008 tarihlerinde yayımlanan "Toronto'daki adamın sırrı" araştırması ile Tolga Tanış
SAYFA DALI
1- 1 Ekim 2008 tarihli Hürriyet 8. sayfa ile Gökhan Yıkılmaz
2- 26 Temmuz 2008 tarihli Cumartesi eki 10. sayfa ile Ozan Sile
Övgüye Değer Bulunanlar
1- 1 Ocak 2009 tarihli Hürriyet 22. sayfa ile Demet Bilgiç
2- 30 Ağustos 2008 tarihli Hürriyet 29. sayfa ile Ebru Kıdır


HÜRRİYET 61 YAŞINDA / 1


HÜRRİYET 61 YAŞINDA / 2


HÜRRİYET 61 YAŞINDA / 3


HÜRRİYET 61 YAŞINDA / 4


HÜRRİYET 61 YAŞINDA / 6


HÜRRİYET 61 YAŞINDA / 7


HÜRRİYET 61 YAŞINDA / 8