Ekonomi
26 Eyl 2024 12:22 Son Güncelleme: 26 Eyl 2024 12:22

HSBC'den iki ayrı Türkiye raporu! İşte dolar, faiz, enflasyon ve borsa beklentileri…

İngiltere merkezli banka HSBC, Türkiye'ye ilişkin iki yeni rapor yayımladı. Raporlarda enflasyon, dolar/TL, faiz indirimi tahminleri açıklanırken borsa değerlendirmelerine de yer verildi.

HSBC ekonomistleri Türkiye ekonomisine ilişkin yayımladıkları raporda enflasyon, faiz ve dolar/TL tahminlerini açıkladı. Banka ayrıca borsaya ilişkin de bir rapor yayımladı.

HSBC, Türkiye'de Merkez Bankası’nın (TCMB) politika faizini 2025 yılına kadar sabit tutmasını ve gevşeme döngüsünün ancak 2025 yılında başlamasını öngörüyor.

Banka, yüksek enflasyonla mücadele amacıyla kısıtlayıcı para politikasının uzun süre devam etmesi gerektiğini vurgularken, baz senaryolarında 2025’te önden yüklemeli bir faiz indirimi öngörüyor.

2025'in ilk yarısında 1350 baz puan, ikinci yarısında ise 650 baz puan faiz indirimi bekleyen HSBC, yıl sonunda politika faizinin yüzde 30 seviyesine gerilemesini öngörüyor.

'ENFLASYONUN DÜŞÜŞ HIZI SINIR OLACAK'

HSBC’nin hazırladığı raporda, enflasyonun 2025’te yavaşlayacağı ancak düşüş hızının sınırlı olacağı belirtti.

Bankanın Türkiye için enflasyon tahminleri 2024 yılı için yüzde 58,6, 2025 yılı için yüzde 31,9 ve 2026 yılı için ise yüzde 19,8 seviyelerinde bulunuyor.

Raporda, özellikle hizmet enflasyonunun mal enflasyonuna kıyasla daha yavaş iyileştiğine dikkat çekildi.

RİSKLER SIRALANDI

Cari açık konusunda ise HSBC, 2023 yılı sonunda GSYH’nin yüzde 2’sinin altında bir cari açık beklerken, dış şokların bu tahmini olumsuz etkileyebileceğini vurguladı.

Bunun yanı sıra, yükselen petrol fiyatları, küresel talepteki zayıflık ve jeopolitik gerilimler gibi faktörlerin ekonomik faaliyetler üzerinde baskı yaratabileceği risklerine de dikkat çekildi.

Döviz kuru beklentilerine göre HSBC, 2024 yılı sonunda dolar/TL kurunun 36, 2025 yılı sonunda ise 40 seviyesinde olacağını öngörüyor.

Ayrıca, 2024 ve 2025 yılları için Türkiye’nin yıllık büyüme tahminleri sırasıyla yüzde 3,1 ve yüzde 2,8 olarak açıklandı.

BORSA DEĞERLENDİRMESİ: ALIM FIRSATI MI?

Ayrıca banka dün yayımladığı “GEMs Equity Strategy Quarterly” raporunda, Türkiye'nin hisse senedi piyasasıyla ilgili değerlendirmede bulundu.

HSBC, yaz döneminde yaşanan keskin düşüşe rağmen Türkiye’nin gelişmekte olan ülkeler arasında güçlü fırsatlar sunduğunu belirtti. Raporda, Latin Amerika ve EEMEA bölgeleri içinde en cazip yatırım fırsatları sunan ülkeler arasında Meksika, Güney Afrika ve Türkiye gösterildi.

HSBC, Türk lirasındaki görünümün olumlu olduğunu belirterek, borsada son dönemdeki düşüşlerin yatırımcılar için bir alım fırsatı sunduğunu ifade etti.