"HER GENEL YAYIN YÖNETMENİNİN BİR HASTALIĞI YA DA HASTALIK KORKUSU VARDIR" DİYEN KÖŞE YAZARI PROFESÖR MEDYADAKİ SAĞLIK HABERLERİNE HANGİ TEŞHİSLERİ KOYDU?..
Yazıişleri müdürlerinin,eşlerinin veya çocuklarının hastalıklarının haber olma şansı yüksektir.Müdür beyin biraz ateşi çıkmışsa, azıcık burnu akıyor ve boğazı ağrıyorsa, `katil grip kapıda´ `nezle kötü vuruyor´ başlıklı haberler Allah´ın emri olur.
Basında sağlık haberleri
Sağlık, gazetelerin, dergilerin, televizyonların, internet sitelerinin haber konuları içinde yükselen bir yıldız. Artık neredeyse her gazetenin özel sağlık muhabirleri, sağlık editörleri, sağlık köşeleri, hatta sağlık sayfası ve sayfaları var.
Gelin bugün bu haberlerin kaynaklarının neler olduğuna bakalım.
Ünlülerin sağlık haberleri
Politikacı, sinema oyuncusu, manken... gibi ünlülerin hastalıkları her daim gözde konulardır. Hemen o hastalıkla ilgili haberler, hatta yazı dizileri... boy göstermeye başlar gazetelerde.
Başbakanımız sayesinde birçok kişinin hem bel fıtığı hem `hipoglisemi´ hakkında neredeyse pratisyen doktor seviyesinde bilgi sahibi olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.
Bugüne kadar tüm dünyada ancak 50-60 kişide teşhis edilmiş olan `kapiler sızma sendromu´nu da Mehmet Ali Erbil hakkında çıkan haberlerden öğrenmedik mi?
Her daim güncel haberler
Kadınlarda istenmeyen tüyler... erkeklerde istenen ama olmayan kıllar... ereksiyon problemleri... kısırlık sorunları... her daim cazip ve de güncel haber konularıdır. Her gazete, selülite çok iyi geldiği iddia edilen `mucize yosun banyosu´ haberine balıklama atlar; çünkü böyle bir haber gözde dizilerden birinin başrol oyuncusunun havuz başı resmi ile `sür manşetlik´tir.
Ancak dikkat; son yıllarda `diyet haberleri´ cinselliği sollamak üzere. Başyazarsız gazete olabilir, ama `uzman diyetisyensiz´ bir gazete hayal bile edilemez oldu.
Mevsimlerle ilgili haberler
Bazı haberler mevsimlerle ilgilidir. Bahar geldi mi, alerji; yazın sıcak; sonbaharda nezle, grip, soğuk algınlığı; kışın da zatürree haberleri yapılır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli konu, haberle havanın uyumlu olmasıdır.
Mesela, özene bezene bir sıcak haberi yaparsınız, `Aman, sıcak çarpmasına dikkat´ veya `Sıcaklar sizi öldürmesin´ diye başlık atarsınız, ama hava bu, güven olur mu? Haberin çıktığı gün bir de bakmışsınız ki, hava kapalı, bulutlu, hatta yağmurlu, bırakın sıcak çarpmasına maruz kalmayı, üşüyorsunuz bile.
Gazete mutfağından kaynaklanan haberler
Her genel yayın yönetmeninin bir hastalığı veya kendine göre bir hastalık korkusu vardır. Neredeyse her gün kolesterol, hipertansiyon veya anti-aging haberi çıkan bir gazetede, bilin ki genel yayın yönetmeninin ya kolesterolü yüksektir, ya hipertansiyonu vardır veya yaşlanmaktan feci şekilde korkmaktadır.
Yazı işleri müdürlerinin, eşlerinin veya çocuklarının hastalıklarının da haber olma şansı yüksektir. Müdür beyin biraz ateşi çıkmışsa, azıcık burnu akıyor ve boğazı ağrıyorsa, `katil grip kapıda´ veya `nezle kötü vuruyor´ başlıklı haberler Allah´ın emri olur.
Hastalık günleri ve kongreler
Biliyorsunuz artık yılın tümü, Dünya AİDS günü, kanser haftası... gibi bir hastalığa veya bir sağlık sorununa ayrılmış durumda. Yakında hapşıranlar günü, yellenenler haftası ile ilgili haberler de görürseniz şaşırmayın. Amaç, o hastalık hakkında bilgi verirken `çaktırmadan´ bir ilacın reklamını yapan haberler yaratmaktır.
Aynı şekilde giderek artan kongre, seminer, sempozyum gibi toplantıların gayesi de, bilgilendirme örtüsü altında, ilaç reklamı yapan haberler üretmektir.
Son günlerde `rahim ağzı kanseri´ ile ilgili haberlerin patlaması, bu hastalığı önleyici etkisi olduğu ileri sürülen bir aşının reklamının yapılmasından başka bir şey değildir