Hedefte milyarlarca liralık reklam pastası var! Medya için tamamen “duygusal” bir seçim…
Önümüzdeki Pazar günü yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimleri, sadece siyasi partiler ve adaylar için değil, medya kuruluşları ve çalışanları için de yaşamsal bir öneme sahip…
Önümüzdeki Pazar günü yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimleri, sadece siyasi partiler ve adaylar için değil, medya kuruluşları ve çalışanları için de yaşamsal bir öneme sahip…
AKP, 22 yıllık iktidarının özellikle son 15 yılında muhalif medyayı olabildiğince küçültmek ve sindirmek için elinden geleni yaptı.
Önce Basın İlan Kurumu aracılığıyla muhalif gazetelere verdiği resmi ilanları kısıtladı, bir çok yerel gazetenin kapanmasına neden oldu. Sonra da tüm kamu kuruluşlarının sadece yandaş kanallara, gazetelere, radyolara ve internet sitelerine reklam vermesine yeşil ışık yaktı.
Kamu bankaları iktidara yakın gazeteleri reklama boğarken, muhalif yayın kuruluşlarına ise hiç reklam vermedi.
Korkusuz, Birgün, Evrensel, Karar, Cumhuriyet, Millî Gazete, Sözcü, Yeniçağ, Yeni Asya ve Yeni Mesaj gazeteleri bir santim bile kamu reklamı alamadı.
Turkcell, Ziraat Bankası, Halkbank ya da Bellona (kayyım) gibi kamu idaresindeki onlarca reklam verenin reklamları, tek bir merkezden senkronize olarak ve özel bir denge gözetilerek yandaş medyaya dağıtıldı.
Reklam verilecek kuruluşların belirlenmesinde eski yıllarda tek ölçüt tiraj veya raiting iken, 15 yıldır “iktidara yakınlık” tek şart haline geldi.
Örneğin MHP’ye yakınlığıyla bilinen ve çoğunuzun varlığından bile haberdar olmadığı Türkgün Gazetesi, yazılı basında en çok kamu reklamı alan kuruluşların arasında yer aldı.
Kamu reklamlarından aslan payını alan diğer medya gruplarının arasında elbette Sabah ve atv grubu da yer alıyor.
Turkuvaz Grubu, Demirören Medya, Akşam, Star grupları ile Yeni Birlik, Milat, Türkiye ve Yeni Akit de kamu kuruluşları tarafından özel önem ve destek verilen kuruluşlar arasında…
2018 ve 2019 verilerine göre tek bir santim kamu bankası reklamı alamayan Aydınlık Gazetesi ise muhalefeti bırakıp iktidar yandaşlığına soyunduktan sonra listeye hızlı bir giriş yaptı ve aldığı kamu reklamlarını önceki yıllara oranla 10’a katladı.
Gazeteler için yaptığım bu sıralama televizyonlar ve internet medyası için de geçerli.
Raiting sıralamasında esamesi bile okunmayan kuruluşlara reklam adı altında milyonlarca lira aktarılırken Halk TV, KRT, Tele-1, Flash TV, Sözcü TV gibi muhalif kanallar sadece özel sektör kuruluşlarının ve bazı belediyelerin verdiği reklamlarla ayakta kalıyor.
***
Mevcut iktidarın değişmesi durumunda reklam sektörünün tercih ettiği medya kuruluşlarının da değişmesine ve sadece “reklam geliri elde etmek için yayın hayatını sürdüren” bazı sitelerin, gazetelerin ve kanalların satılmasına ya da kapanmasına kesin gözüyle bakılıyor.