Gündem
28 Haz 2024 09:08 Son Güncelleme: 28 Haz 2024 09:24

Hasar gören tek kamu binasını yapmıştı... Sabıkalı şirkete bir deprem ihalesi daha…

TOKİ, Hatay Defne’de 621 konut 41 dükkan için ihaleye çıktı. Dokuz şirketin davet edildiği ihaleyi 1 milyar 698 milyonluk teklifiyle Aras İnşaat kazandı. Şirket, 2022 yılında 5,9'luk depremde ağır hasar gören Düzce Adliyesi’ni yapmıştı.

MedyaRadar’dan Ercan Öztürk’ün haberine göre, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın deprem bölgesindeki konut projeleri hız kesmeden devam ediyor. İhaleler ise “tanıdık” isimler ve sabıkalı şirketlere verilmeye devam ediyor. 2022 yılında meydana gelen 5,9'luk depremde Düzce’nin hasar gören tek kamu binasını yapan şirkete deprem ihaleleri verilmeye devam ediyor. Şirket, 2022 yılında meydana gelen bu olaydan sonra kazandığı ihalelerinin neredeyse tamamı deprem ihaleleri oldu. 2023 yılında meydana gelen büyük depremden sonra Aras İnşaat’a Hatay’da iki, Gaziantep ve Adıyaman’da birer ihale verildi.

BİR YILDA 8.5 MİLYARLIK İHALE

TOKİ, 9 Mayıs 2024 tarihinde ‘Hatay İli Defne İlçesi, Merkez 7 Bölge 306 Adet Konut ve 15 Adet Dükkân İle 8 Bölge 1 Etap 315 Adet Konut ve 26 Adet Dükkân İnşaatı Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşi’ ihalesi yaptı. Pazarlık usulü yapılan ihaleye dokuz firma davet edildi. İhalenin yaklaşık maliyeti ise 1 milyar 827 milyon 7398 bin lira olarak belirlendi. İhaleyi 1 milyar 698 milyonluk teklifiyle Aras İnşaat kazandı. Şirketin 10 ili etkileyen büyük deprem sonrası kazandığı ihale miktarı dudak uçuklattı. 2023 yılı içerisinde Aras İnşaat’ın TOKİ’den kazandığı deprem ihaleleri bedeli tam 8 milyar 500 milyonu geçmiş durumda. Ufacık bir depremde hasar gören kamu binası inşa eden şirkete ısrarla ihale verilmesi şaşkınlık yarattı.

DÜZCE'NİN HASAR GÖREN TEK BİNASINI ONLAR YAPTI!

23 Kasım 2022 tarihinde Düzce’de 5.9 büyüklüğünde meydana gelen depremde ilk belirlemelere göre hasar gören tek kamu binası Düzce Adliyesi oldu. Düzce Adliyesi’nin özellikle dış cephesinde hasar meydana geldi. Ana giriş kapısının bulunduğu cephedeki granit kaplamalar bloklar halinde yere düştü. Depremin gece yarısı olması, gün içinde büyük yoğunluk yaşanan giriş kapısında yaşanabilecek bir facianın yaşanmamasını sağladı.

Düzce Valiliği’nden yapılan açıklamaya göre 1999 depreminden sonra kentin yapı stokunun yüzde 80’i yenilendi. Düzce Adliyesi de deprem sonrası yapılan binalardan biriydi. Ankara merkezli Aras İnşaat tarafından 2006 yılında inşaatı başlayan Düzce Adliyesi 2008 yılında tamamlandı.

HER YERDE İMZALARI VAR!

Aras İnşaat, çok sayıda şehirde, ağırlıklı olarak adliye, cezaevi ve hastane olan kamu ihaleleriyle dikkat çekiyor. Şirketin tamamladığı bazı projeler şöyle: İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi, İstanbul Bölge İdare Mahkemesi, Bakırköy Kadın Cezaevi, Aksaray 2 bin Kişilik Öğrenci Yurdu, Aksaray 400 Yataklı Devlet Hastanesi, Ankara Etimesgut 250 Yataklı Devlet Hastanesi, Ankara Hakimevi, Ankara Şaşmaz ve Sincan Açık Ceza İnfaz Kurumu, Ankara Sincan Adliye Sarayı, Denizli Adliyesi, Gazi Hastanesi, Erzincan Stadyumu, Gazi Üniversitesi Teknopark, Gümüşhane Hastanesi, Gaziantep Hastanesi, Gaziantep Adliyesi, Hatay Adalet Sarayı, Kahramanmaraş Adliyesi, Tekirdağ Adliyesi, Trabzon Adli Tıp Kurumu… Ankara Sincan 480 Yataklı Devlet Hastanesi, Samsun 4 bin kişilik Öğrenci Yurdu, Yozgat Yerköy 100 Yataklı Devlet Hastanesi, Zonguldak 400 Yataklı Devlet Hastanesi…