14 Ağu 2017 18:28 Son Güncelleme: 19 Kas 2018 18:40

Harp Akademileri Komutanlığı'ndaki darbe faaliyetlerine ilişkin dava

- FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında Harp Akademileri Komutanlığı'ndaki faaliyetler ve eylemlerle ilişkin, aralarında 3 generalin de bulunduğu 116'sı tutuklu, 1'i firari 122 sanığın yargılandığı davanın 14. duruşması sona erdi ​

İSTANBUL (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında Harp Akademileri Komutanlığı'ndaki faaliyetler ve eylemlerle Harp Akademileri Komutanı Korgeneral Tahir Bekiroğlu'nun kaçırılarak cezaevine konulmasına ilişkin, aralarında 3 generalin de bulunduğu 116'sı tutuklu, 1'i firari 122 sanığın yargılandığı davanın 14. duruşması tamamlandı.

İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları karşısındaki binada görülen duruşmada, darbe girişimine katıldığı iddia edilen Harp Akademisi Komutanlığı’nda görevli öğrenci subayların ifade verme işlemi sürdü.

Söz alan tutuklu sanık eski binbaşı Murat Özcan, darbe faaliyetine katılmadığını öne sürerek, suçlamaları reddetti.

Özcan, darbe girişimiyle ilgili herhangi bir birlikte görevlendirilmediğini savunarak, "Mesaimi bitirdikten sonra Akademiden çıkış yaptım. Darbe girişimini, yoldayken radyodan öğrendim. 15 Temmuz günü hiçbir olaya karışmadım veya herhangi birlikte görevlendirilmedim. Haberi duyar duymaz birliğime döndüm." dedi.

Bir sanık avukatının, "FETÖ’yle irtibatlı komutanlarınız sizi kandırmış olabilirler mi?" sorusuna Özcan, "FETÖ’nün hain ve sahtekar olduğunu bu yargılama gösterdi. Elbette sahip olduğu komutanlar veya makamlar aracılığıyla insanları kandırmıştır." yanıtını verdi.

Özcan, Harp Akademileri Komutanlığı’ndaki kitap okuma faaliyetinin rutin olarak yapıldığını, iddianamede şüpheli bir durum gibi yansıtıldığını öne sürdü.


- Ulus’taki TRT binası işgalinde görevlendirilme iddiası

Savunmasını yapan Kara Harp Akademisi’nde öğretim elemanı olan tutuklu sanık eski binbaşı Halil Pulat, darbe girişiminden 53 gün sonra gözaltına alındığını söyledi.

Pulat, 15 Temmuz günü mesaide olduğunu belirterek, "Öğretim elemanı olarak derslere girdim. Mezuniyet töreni ve kitap okuma faaliyetine katıldım. Mesai saati içinde akademiyi hiç terk etmedim. Mesai sonrası akademi sınırları içinde bulunan lojmanıma gittim. 15 Temmuz’daki askeri hareketliliği televizyondan öğrendim. Başbakanın konuşmasından sonra bunun bir darbe girişimi olduğunu öğrendim. O gece Kara Harp Akademisi’nden hiç ayrılmadım, buna teşebbüs dahi etmedim." diye konuştu.

Müşteki avukatlarınca, eski binbaşı Hamza Mermer’in 15 Temmuz’da yakalandığı, üst aramasında TRT’de okutulması planlanan korsan bildirinin çıktığı mahkemede dile getirildi.

Mermer’in üst aramasında, TRT’de okutulması planlanan şu korsan bildiri mahkemede okundu:

"TSK emir komutanlığı içerisinde Türk milleti adına yönetime el koymuştur. Hepiniz, TSK’nın emrindesiniz. Sizlerden en yukarı düzeyde iş birliği bekliyorum. Mukavemet göstermeniz halinde en şiddetli şekilde misli ile mukabele edeceğim."


- "İk ay sonra öğrendim"

Mermer’in üzerinden çıkan korsan bildiri notunda isminin neden yazıldığını bilmediğini söyleyen Pulat, şöyle devam etti:

"Akademide yapılan toplantıya Binbaşı Hamza Mermer de katıldı. TRT’yle ilgili herhangi bir konuşma yapılmadı. Görevlendirmelerden haberim yok. Bana böyle bir emir verilseydi bile yerine getirmezdim. Ben böyle bir kağıtta ismimin yazılı olduğunu iki ay sonra öğrendim."

Duruşmada, Kara Harp Akademisi’nde öğretim elemanı tutuklu sanık eski albay Feyzullah Yenitepe, tutuklu sanık eski plan subayı binbaşı Kemal Kapuçu ve tutuklu sanık eski hava pilot üsteğmen Erdem Cem Ergül ile Fatih Akar savunmalarını tamamladı.

Yenitepe, Kapucu, Ergül ve Akar da haklarındaki iddiaları reddetti.

Duruşma, tutuklu sanık savunmalarının tamamlanması için yarına ertelendi.