03 Ara 2012 10:41 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:27

HANGİ USTA KARİKATÜRİST TARAF GAZETESİ İLE ANLAŞTI? (MEDYARADAR- ÖZEL)

Çizgi romanlarıyla ünlü usta karikatürist, Taraf Gazetesi'yle anlaştı. İşte detaylar :

Çizgi romanlarıyla ünlü usta karikatürist Kemal Gökhan Gürses, Taraf Gazetesi’yle anlaştı.

Taraf’ta ’Endişeli Modernler’ başlıklı bir çizgi dizi hazırlayacak olan Gürses, okurlarıyla hafta içi 5 gün buluşacak..


KEMAL GÖKHAN GÜRSES KİMDİR?

1964 Doğumlu Gürses, eski usta yönetmenlerden Muharrem Gürses’in oğlu, Atilla Arcan olarak bilinen usta komedyen Atilla Gürses’in de kardeşidir..

Gürses 1976-1978 yılları arasındaki amatörlük döneminin ardından 1978 yılının ilkbaharında Mikrop dergisinde profesyonel çizerliğe başladı. Daha sonra sırasıyla Gırgır, Fırt, Atmaca dergilerinde çizdi. Gençlik ve Toplum dergisinde hem yazarlık, hem çizerlik yaptı. 1984 yılında Cumhuriyet Gazetesi’nde önce siyaset eki çizerliği, ardından 1993’e dek süren bant çizerliği yaptı.

Gürses’in Cumhuriyet Gazetesi’nde çizdiği bant,Ağaç Yaşken Eğilir adını taşımaktaydı. Bu çalışmalarını kitaplaştırmıştır.

Hürriyet Gazetesi için daha sonra TV dizisi de çekilen Zontelektüel Abdullah adlı çizgi romanını çizerken, ek iş olarak Deli dergisinin kuruculuğunu ve çizerliğini yaptı, Doğan Kardeş’te Dedem ve Ben çizgi romanlarını hazırladı.

1997’den itibaren Radikal Gazetesi için Şu Benim 35 Yaşım ve Şu Benim 35 küsür yaşım adlı çizgi bantlar hazırladı. Bu çizgi bantlarda ilk gençliğini 12 Eylül döneminde yaşamış, daha sonra tüketim toplumunun bir parçası olmuş bireylerin yaşamını anlattı. Aynı gazetede çizdiği Obezler çizgi bandı ile "ötekileştirilen" şişmanların hikâyesini, Histanbul hikâyesi ile İstanbul kentini çizdi.

Kırkından Sonra adlı çizgi romanında kadın kahraman Aslı ve hayatına giren kırkını aşmış erkekler yoluyla kadın-erkek ilişkilerini, farklı kuşakların yaşamlarını anlatmıştır.

2005 yılında başlayan Ayşegül Savaşta adlı çizgi bandında kadın savaş muhabiri Ayşegül’ün maceraları yoluyla Irak Savaşı’nı ve Lübnan’daki gelişmeleri çizgi yoluyla aktardı.

Bu romanı aynı gazetede 2 yıl kadar sürdürdü, 4 yeni hikâye çizdi. Bu onun bu dönemdeki son çizerlik çalışmasını oluşturdu. garajistanbul için yazdığı daha önce Cumhuriyet gazetesinde kısa bir çizgi roman olarak yer almış "histanbul"u bu kez oyunlaştırdı. Bu oyunla 9.Lions Tiyatro Ödülleri’nde "En iyi oyun yazarı" ödülü aldı. Aynı oyun İsmet Küntay Tiyatro Ödülleri’nde Jüri Özel Ödülü’ne ve En İyi Dekor Ödülü’ne değer bulundu.

HANGİ USTA KARİKATÜRİST TARAF GAZETESİ İLE ANLAŞTI? (MEDYARADAR- ÖZEL) - Resim : 1

MEDYARADAR/ÖZEL