HANGİ ÜNLÜ "HEP BERABER DİNCİ ŞERİATÇI BASINA VE TELEVİZYONA HAYIR DİYELİM VE ÇALIŞMAYALIM" DEDİ!... İŞTE DİNCİ BASINA AMBARGO ÖNEREN ÜNLÜ!...
Sinema Emek Ödülü alan ünlü sanatçı yaptığı konuşmada sert toplumsal eleştirilerde bulundu.
Geleneksel 15. ÇASOD Ödülleri Mövenpick Oteli'nde düzenlenen ve sunuculuğunu Cem Davran'ın yaptığı gecede, jüri tarafından geçen yıl festivallerde yarışan ya da gösterime giren 14 Türk filmi arasında yapılan değerlendirme ile sahiplerini buldu.
''En İyi Kadın Oyuncu'' ödülünü ''Adem'in Trenleri'' filmiyle Nurgül Yeşilçay, ''En İyi Erkek Oyuncu'' ödülünü ise ''Mavi Gözlü Dev'' filmindeki rolüyle Yetkin Dikinciler kazandı.
''En İyi Umut Veren Kadın Oyuncu'' ödülüne ''Saklı Yüzler'' filmiyle Şenay Aydın, ''En İyi Umut Veren Erkek Oyuncu'' ödülüne de ''Mavi Gözlü Dev'' filmiyle Ferit Kaya layık görüldü.
Kadir İnanır ve Tarık Akan'a ''Sinema Emek Ödülü''nün sunulduğu gecede, Cem Özer ve Uğur Polat da ''Jüri Özel Ödülü''nün sahibi oldu.
Gecede konuşma yapan ÇASOD Başkanı Rutkay Aziz, bu yıl yönetmen Atıf Yılmaz'ın ölümünün ikinci yılı olduğunu belirterek, ''Onu saygıyla anıyor ve önünde saygıyla eğiliyoruz'' dedi.
Sinema Emek Ödülü alan Kadir İnanır ve Tarık Akan yaptıkları konuşmalarda sert toplumsal eleştirilerde bulundu. İnanır, dizi setlerindeki çalışma koşullarının ağırlığına odaklandı:
USTALAR SİSTEMİ ELEŞTİRDİ
"Sanatçısına saygı duymayan toplum hiçbir yere gidemez. Bütün arkadaşlarımıza yerli yersiz saldırılar oluyor. Çalışma şartlarınızın, yaşadığınız sistemin getirdiği güçlüklerle, insan onurunu kıran çok kötü fotoğraflara dönüştüğünü görüyoruz. Ben buradan çalışmaya gideceğim, belki 5'te bitecek işim. Tek başına tavır koymak, tepki koymak doğru değil. Demokrasi, örgütlü toplumlardan geçer. Biraz daha duyarlı olalım, birbirimizle uğraşmaktan vazgeçelim, geleceğimizi düşünelim."
Sözü İnanır'dan alan Akan ise, şeriatçı eğilimlere karşı çıkma çağrısında bulundu: "Demokratik, çağdaş, laik bir ülkeyi, hiç sarsmadan, Atatürk'ün bize teslim ettiği gibi bugünlere kadar çok daha doğru getirmiş olsaydık bu savaşı çok daha güzel, çok daha dünya çapında büyük bir hale getirebilirdik. Getiremedik, getiremiyoruz.
ŞERİATÇI BASINA AMBARGO UYGULAYALIM
Biz bu ülkenin sanatçıları isek ülkemize olan görevimizi mi yerine getirmedik ki acaba bu halk tepki vermiyor? Yoksa üzerimizde kara bulutlar mı dolaşıyor? Bugüne kadar Kadir arkadaşımla ben, dincilerin, faşistlerin ülkeyi bugünkü duruma getiren iktidarın ve siyasetin satılmaması için, adam gibi idare edilmesi için mücadelemizi verdik. Ama bundan sonra veremiyoruz. Çünkü bizler artık yaşlandık.
Peki genç nesil ne yapacak? Çok acı dönemler. Bizim gücümüz, cesaretimiz fazla kalmadı. Gelin hep beraber bu bilinci, Atatürk'ün bize emanet ettiği ülkemizi, laik demokratik cumhuriyetimizi daha çağdaş, daha ileri hale getirmek için şu anda dinci, şeriatçı meyil veren basına ve televizyonlara hayır diyelim ve çalışmayalım arkadaşlar."
Törene katılamayan Özer'in ödülünü eşi Nurgül Yeşilçay aldı. Törenin ardından Nükhet Duru ve Yaşar konser verdi.