03 Mar 2012 20:47 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:24

HANGİ İNTERNET SİTELERİ ELEMAN ARIYOR?

Geçen yıl yüzde 50 büyüyen e-ticaret sektörünün oyuncuları bu yıl yüzlerce kişiyi işe alacak.

Geçen yıl yüzde 50 büyüyen e-ticaret sektörünün oyuncuları bu yıl yüzlerce kişiyi işe alacak. Yazılımcıdan sosyal medya uzmanına, iş analistinden yöneticiye birçok pozisyon için istihdam ve kariyer fırsatları var...

NASPERS’IN Markafoni’ye, eBay’in Gittigidiyor.com’a yaptığı yatırımlar Türk e-ticaret sektörüne damgasını vuran gelişmeler olarak hafızalardaki yerini koruyor. Pazarın güçlü oyuncularına yönelik bu talep elbette boşuna değil. Türkiye, yılda yüzde 68 büyümeyle Hindistan’dan sonra Çin’le beraber dünyanın en hızlı büyüyen ikinci e-ticaret pazarı konumuna yükseldi.

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, 2010’da 15 milyar TL olan kredi kartıyla internet üzerinden yapılan işlemlerin hacmi 2011’de 20-21 milyar TL’ye yükseldi. Ancak bu rakama online olarak kartla yapılan her türlü ödeme dahil ediliyor. Dolayısıyla salt e-ticarete bakıldığında 2011 yılında ulaşılan büyüklüğün 7 milyar TL olduğu tahmin ediliyor.

Comscore verileri de 2011 yılında her beş kişiden birinin internet üzerinden alışveriş yaptığını gösteriyor. Bu anlamda Avrupa’nın en önemli ve en hızlı büyüyen e-ticaret pazarlarının başında Türkiye’nin gelmesi, 2011’de sektör adına önemli gelişmelerden biri oldu.

200 BİN KİŞİ ÇALIŞIYOR

On binlerce işletmenin faaliyet gösterdiği e-ticaret sektörü, 2011’de yaklaşık yüzde 50 büyüme sağladı. 2012 yılı için genel beklenti de yüzde 50 civarında. Yani bu yıl e-ticaretin büyüklüğünün 10 milyar TL sınırını aşması bekleniyor.

Sektör doğrudan ve dolaylı olarak 150-200 bin kişiye istihdam sağlıyor. Yazılımcılar, marka uzmanları, lojistik elemanları, fotoğrafçılar ve müşteri temsilcileri sektörün bel kemiği niteliğinde. Yazılım mühendisi, dijital pazarlama uzmanı, arama motoru pazarlama (SEM) uzmanı, arama motoru optimizasyonu (SEO) uzmanı, içerik uzmanı, ürün geliştirme sorumlusu, iş geliştirme sorumlusu ve proje yöneticisi oldukça revaçta olan pozisyonlar. Yine satın alma uzmanı, sosyal medya uzmanı, sistem yöneticisi, kategori ve ürün yöneticisi, danışman, iş analisti ve grafiker de öne çıkan pozisyonlar arasında...

Sektör uzmanları, bilgisayar mühendisliği alanında mezun sayısı doyurucu görünse de bu pozisyonda deneyim eksikliğinin en sık karşılaşılan sorunlardan biri olduğunu vurguluyor. Bu açıdan öğrencilik döneminde sektörü takip etmenin ve stajlarla deneyimlere açık olmanın önemine işaret ediliyor. Yine özellikle SEO ve SEM uzmanlarına ciddi ihtiyaç olduğu, bu konuda arzın yeterli olmadığı vurgulanıyor.

ADIM ATMANIN TAM ZAMANI

Uzmanlara göre şu anda e-ticaret sektöründe çalışmaya başlamak için çok doğru bir zaman. Bugün itibariyle sektörün sunduğu istihdam seçenekleri hem sayı hem de görev çeşitliliği anlamında üç-beş yıl öncesine göre çok ileri bir noktada. Bundan sonra da trendin katlanarak hızlanacağı düşünülüyor.
E-ticaret, bu alanda neler başarılabileceği anlaşıldığından beri artık çalışanların da kariyer tercihleri arasında yer alan işlerden biri. Hem dünya hem de Türkiye’de büyük operasyonlar yürüten çok sayıda e-ticaret şirketi var. Özellikle pazarlama, iş geliştirme, BT ve satış alanlarında ilerlenebilecek düzeyde kariyer fırsatları bulunuyor.

MARKAFONİ
300 kişi
Özel alışveriş kulübü Markafoni bünyesinde şu anda 500’e yakın uzman çalışıyor. 2011 yılında toplam 33 bin 105 iş başvurusu alan grubun şirketlerinde çalışanların sayısı 199 kişi arttı.
Firma, 2011’de online ayakkabı sitesi Zizigo.com, kozmetik ve parfüm alışveriş sitesi MissPera.com ve Markafoni Polonya’yı kurdu. Böylece yıllık yüzde 300 büyüme sağladı. Şu anda Avustralya, Ukrayna, Yunanistan ve Polonya’da da faaliyet gösteriyor ve altı ülkede daha özel alışveriş kulübü açmayı planlıyor.

Markafoni Kurucu Ortağı Sina Afra, bu yıl içinde farklı departmanlarda en az 200-300 kişiyi daha istihdam edeceklerini belirtiyor. Lojistikten pazarlamaya kadar işin her aşamasını kendi ekibi içinde gerçekleştirdiğine değinen Afra, “Dolayısıyla farklı dönemlerde farklı departmanlarda çalışan ihtiyacımız oluyor. Markafoni’nin hızla büyümesiyle beraber bilgi işlem, prodüksiyon ve marka yönetimi bölümleri başta olmak üzere birçok departmanda alım yapmayı planlıyoruz” diyor.
Markafoni doğrudan gelen başvuruları dikkate aldığı gibi sektörel organizasyon, üniversiteler, Kariyer.net, sosyal medya ve “network”ler aracılığıyla gelen iş başvurularını da değerlendiriyor.
Sina Afra, Markafoni’de çalışmak isteyenlere, yenilikleri takip etmelerini ve teknolojiyle içli dışlı olmalarını tavsiye ediyor.

EBEBEK.COM
150 kişi
Genel müdürlük ve mağazalar dahil olmak üzere toplam 316 kişilik ekibi var. 2011 yılında 300 kişiyi işe alan firmanın bir yıl içinde bu kadar kişiye istihdam sağlamasının sebebi mağazalar tarafında yaşanan sirkülasyon oldu. Perakende sektöründe faaliyet gösteren birçok şirkette benzer durum yaşandığına dikkat çeken Ebebek Genel Müdürü Halil Erdoğmuş, “Mağazalarda işe aldığımız kişi sayısı ile ekibimizin büyüme oranı paralel olmuyor” diyor.
2011’de yüzde 21 büyüyen firma, bu yıl yeni mağazalar açacağı için daha hızlı büyümeyi planlıyor. Ebebek, yeni mağazalarla birlikte yaklaşık 150 kişiyi daha istihdam edecek.
Firma en çok Ebebek’ler tarafında işe alımlar yapıyor. En sık aranan pozisyonlar arasında işletme müdürü/müdür yardımcısı, bebekolog (satış danışmanı), kasiyer, depo elemanı ve yarı zamanlı bebekolog yer alıyor. Genel müdürlük içinse muhasebe, e-ticaret, sevkıyat, müşteri hizmetleri ve operasyon son dönemlerde en çok işe alım yapılan bölümlerden...
Firmaya Secretcv.com’da yayınlanan ilanlar aracılığıyla başvuru yapılabiliyor. Ayrıca Ebebek.com sitesinde yer alan “kariyer fırsatları” sayfasından da ulaşmak mümkün. Mağazalarda bulunan mini CV’ler aracılığıyla yapılan başvurular da değerlendiriliyor.

SAHİBİNDEN.COM
130 kişi
Şu anda 200 kişinin çalıştığı firma, geçen yıl 74 kişiyi ekibine dahil etti. Ekibin yıllık olarak ortalama yüzde 30 büyüdüğünü belirten Sahibinden.com CEO’su Burak Ertaş, bu yıl da yazılım başta olmak üzere pek çok dalda istihdam yaratmaya devam edeceklerini söylüyor. Ertaş, e-ticaret alanında özellikle yazılım geliştirme mühendisi, sistem yönetim uzmanı, web tasarım uzmanı, UX tasarım uzmanı, iş analisti, ürün yöneticisi, online pazarlama uzmanı pozisyonlarının öne çıktığına değiniyor.
Sahibinden.com, 2012 yılında büyüme stratejisi doğrultusunda istihdamını ortalama yüzde 65 artırarak 130 kişi daha işe almayı planlıyor.
Adaylar, [email protected]’a e-posta gönderebiliyor ya da sitede yer alan İK bölümüne girerek açık pozisyonlara başvuru yapabiliyor.

LİMANGO
120 kişi
Alman e-ticaret ve perakende firması Otto Group’un yatırımı Limango bünyesinde 130 çalışan bulunuyor. Geçen yıl 100 kişiyi işe alan firma, bu yılın sonuna kadar kişi sayısı olarak iki kat büyüme hedefliyor. Bu bağlamda 120 kişilik ek kadroyla çalışmayı amaçlıyor.
2012 yılının ilk çeyreğinde kreatif ve BT ekiplerini büyütmeyi amaçladıklarını söyleyen Limango Türkiye Genel Müdürü Gülfem Toygar, “Kreatif departmanımızda fotoğrafçı, grafiker, photoshop operatörü gibi pozisyonlar için arayışlarımız var. BT tarafındaysa PHP yazılım uzman kadromuzu genişleteceğiz” diyor.
Alışverişin e-ticarete kaydığına değinen Toygar, bu potansiyel doğrultusunda gerek yabancı yatırımcılar gerek Türk girişimciler için Türkiye’nin verimli bir pazar olmaya devam edeceğini belirtiyor. Yeni e-ticaret sitelerinin kurulması ve mevcut oyuncuların büyümesiyle çok fazla istihdam olanağı bulunduğunu da sözlerine ekleyen Gülfem Toygar, “Özellikle bilgi teknolojileri, dijital pazarlama ve satış/satın alma alanındaki pozisyonlar gelişmeye devam edecek” diyor.
Limango’da çalışmak isteyenlerin [email protected] adresine özgeçmişlerini iletmeleri gerekiyor. Bunun yanı sıra Kariyer.net, Monster gibi İK siteleri yoluyla da iş taleplerini ulaştırabiliyorlar.

YENİÇARŞIM.COM
30 kişi
Eylül 2011’de açıldı. Şu anda bünyesinde 48 kişi çalışıyor. Kullanıcılarına evden çıkmadan gerçek mağazalardan alışveriş keyfi sunan Yeniçarşım.com’da 407 gerçek mağazadan 24 farklı kategoride 190 binin üzerinde ürün sunuluyor. Yeniçarşım.com Genel Koordinatörü Emre Çorbacı, 2012’de hem mağaza sayılarını hem de ürün çeşitliliğini artıracaklarını belirtiyor. Bu bağlamda yüzde 120 büyüme hedefleniyor.
Firma, bu yıl yaklaşık 30 kişiyi işe almayı planlıyor. Şu anda CRM, satış, müşteri hizmetleri, kategori yönetimi ve yazılım alanlarında yeni alımlar yapılıyor. Yeniçarşım.com’da çalışmak isteyenler firmaya kendi sitesi üzerinden başvuru yapabiliyor.

ENUYGUN.COM
25 kişi
Firma, yazılım, satış-destek, çağrı merkezi ve dijital pazarlama bölümlerinde görev yapan 35 kişiden oluşuyor. 2011’de 15 kişi Enuygun.com’da çalışmaya başladı. Ve geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 300 büyüme sağlandı. Bu yıl geçen yıla göre yine yüzde 300 büyümeyi hedefleniyor. 2012’de çalışan sayısını 60’a çıkarmayı öngören firma, 25 kişiyi daha işe alacak.
Enuygun.com Genel Müdürü Çağlar Erol, şu anda yoğun olarak sigorta ve çağrı merkezi birimlerinde işe alım yaptıklarını belirtiyor. Bunun dışında geliştirdikleri yazılım uygulamalarını desteklemek üzere yazılım ekibini büyütmenin başlıca hedefleri arasında olduğuna değiniyor. Erol, “Ayrıca SEM-SEO uzmanları, seyahat ve sigorta servislerinde farklı orta-üst düzey yönetici kademelerinde de işe alımlarımız olacak” diyor.
Enuygun.com’un adı geçen pozisyonlarda işe alımları önümüzdeki aylarda hız kazanacak. Başvuru kariyer sitelerindeki ilanlar üzerinden ya da [email protected] adresine özgeçmiş göndererek yapılabiliyor.

DAYBUYDAY.COM
25 kişi
2011’in Mart ayında açılan site 2012’ye 60 kişilik ekiple girdi. Bu yıl 25 kişiyi işe almayı planlayan firma, yüzde 40’lık büyüme planlıyor. 2012’de tüm departmanlarında büyüme yaşayacaklarını belirten Daybuyday.com Genel Müdürü Çiğdem Toraman, “İlk yılımız olması nedeniyle 2011’de kontrollü bir büyüme yaşadık. Ancak ilk yılımızın sonunda sitemizin doğal büyümesine orantılı olarak her departmanımızın ayrı ayrı büyümesi gerekecek. Operasyon, yazılım, pazarlama, kısacası hepimiz iş potansiyelimizle birlikte büyüyeceğiz” diyor.
E-ticareti besleyen en önemli kaynaklardan birinin marka know-how’ı olduğunu ifade eden Toraman, elektronik, tekstil, mobilya gibi farklı alanlarda kendini geliştirenlerin kariyerlerini e-ticaret alanında ilerletebildiklerini anlatıyor. Lojistiğin de e-ticaretle birlikte değişim yaşayan alanlardan biri olduğunu söyleyen Toraman, geleneksel formatın dışında bir kariyer fırsatı arayanların bu alanda kendilerini geliştirebildiklerine dikkat çekiyor.
Daybuyday.com, İK sitelerini çok yakından takip ediyor. Hem bu sitelerde pozisyonlar açarak uygun adaylara bu kanal aracılığıyla ulaşıyor. Ayrıca kendi sitesinde “Bizimle çalışmak ister misiniz” başlıklı bölümden de adayların başvurularını kabul ediyor.

PABBUC.COM
25 kişi
Ekibi 35 kişiden oluşuyor. 2011 yılında ekibine 22 kişi katıldı. Pabbuc.com 2011’de bir önceki yıla göre yüzde 500 büyüme kaydetti. 2012 büyüme hedefiyse yüzde 300. Bu yıl 25 kişi daha işe almayı planladıklarını belirten Pabbuc.com Yönetici Ortağı Serdar Yaman, depo-lojistik, iş geliştirme, yazılım ve prodüksiyon departmanlarında istihdam yaratacaklarını söylüyor. Yaman, “Yenilikçi, geliştirmeyi seven, e-ticaret konusunda deneyimli, genç ve dinamik arkadaşlara her zaman kapımız açık” diyor.
Pabbuc.com’da çalışmak isteyen adaylar [email protected] adresine başvurabiliyor.

HIZLIAL.COM
25 kişi
Şu anda 100 kişi çalışıyor. Her yıl en az yüzde 20 büyüme öngören firma, 2011’de 20 kişiyi işe aldı. Bu yıl da en az yüzde 20 büyümeyi ve 25 kişiyi istihdam etmeyi planlıyor.
E-ticaret sektöründe yıldızı parlayan mesleklerin başında yazılım uzmanlarının geldiğini belirten HızlıAl.com Genel Müdürü Gülbin Çoruh, e-ticaret konusunda deneyimli yazılımcılara ve tasarımcılara sektörde büyük rağbet olduğuna dikkat çekiyor. Amacı satış olan sitelere trafik sağlama konusunda deneyimli online pazarlama elemanlarının da istihdamın önemli bir kısmını oluşturduğunu ifade ediyor.
Sürecin büyük kısmı online ortamda geçse de sitelerin offline’da da istihdama ihtiyaç duyduklarına değinen Çoruh, “Satılan ürünlerle alakalı bakım, depolama ve loijistik faaliyetleri için de çalışan istihdam ediyoruz. Müşterilerimize en hızlı hizmet vermeyi amaçlıyoruz ve bunun arkasında güçlü stok yapımızın rolü büyük. Bu nedenle yüksek sayıda depo çalışanı istihdam ediyoruz.”
HızlıAl.com, online teknolojilere hakim, yeniliklerin peşinden koşan, yaratıcı ve işine değer katan çalışanları işe alıyor. Adayların [email protected] adresine başvurmaları gerekiyor.

GİTTİGİDİYOR.COM
20 kişi
Firmada 140 kişi çalışıyor. 2011’de 45 kişi ekibe katıldı. 43 ülkede faaliyet gösteren eBay'in Türkiye’deki iştiraki olan GittiGidiyor.com, kurulduğu günden bu yana 4 bin farklı kategoride 13 milyonun üzerinde satış işlemi gerçekleştirdi.
2011 yılının başında 6,3 milyon olan üye sayısı yılsonunda 7,2 milyon seviyesine ulaştı. 2011 Aralık ayında 330 bin satış işlemi gerçekleştiren sitenin ticaret hacmi TL bazında yüzde 20 artış gösterdi. Bu yıl da yüzde 50 büyüme hedefleniyor. 2012’de büyüme hedeflerine paralel olarak ekibini yüzde 15 büyütmeyi ve çalışan sayısını 160’a çıkarmayı planlıyor.
Satış-pazarlama, teknoloji ve ürün bölümü tarafında işe alımla yapan firma, yazılımcılar ve iş analistlerini de ekibine katıyor. Diğer yandan müşteri hizmetleri bölümüne de yeni alımlar yapıyor. eBay entegrasyonuna paralel olarak Marketplaces adlı bir birim de kuran firma, bu yıl söz konusu bölümün çalışan sayısını da artıracak.
GittiGidiyor.com Genel Müdürü Cenk Angın, Türkiye’de yükselen bir trend olan bu sektörde kariyer yapmak isteyen gençlerin, sektörü yakından takip etmelerini, üniversite yıllarından itibaren sektör profesyonelleriyle bağlantı kurup özellikle niş pozisyonlar için kendilerini yetiştirmelerini öneriyor.
GittiGidiyor.com’da çalışmak isteyenler, Kariyer.net ve LinkedIn üzerinden ilanları takip ederek başvurularını gerçekleştirebiliyor.

YEMEKSEPETİ.COM
15 kişi
Şu anda 200 kişilik ekibi var. 2011’de 92 kişi ekibe katıldı. Firma, 2011 yılını sipariş anlamında yüzde 55 büyümeyle kapattı. 2012 için şu anda 15 kişiyi işe almayı planladıklarını belirten Yemeksepeti.com CEO’su Nevzat Aydın, yeni bir gelişme olmazsa bu pozisyonların hepsinin İstanbul’da olacağını belirtiyor. Aydın, “Hem Türkiye’de yeni illere ulaşıp hem de yurtdışındaki yatırımlarımıza ağırlık vermeyi sürdüreceğiz” diyor.
Türkiye ve Kıbrıs’ta halen 6 bine yakın üye restoran ve 1 milyon 400 bine yakın kayıtlı kullanıcıya sahip olan Yemeksepeti.com, günde aldığı ortalama 39 bin 500 siparişle 100 bini üzerinde kişiye hizmet veriyor. Firmanın küçük şehirlerdeki büyümesi yüzde 150-200 civarında.
Bu yıl genel merkez ve operasyon çalışanlarının sayısını artırmayı planlayan firma, işe alımları büyük ölçüde İK sitelerinden gerçekleştiriyor. Ancak İK departmanına direkt yapılan başvuruları ve çalışan referanslarını da dikkate alıyor.
Yönetici pozisyonları için adaylardan bölümlerine uygun mesleki bilgi ve tecrübeye sahip olmaları bekleniyor. Online business, BT, hizmet ve benzeri sektörlerden gelen adaylar tercih ediliyor. Ayrıca yönetici vizyonuna sahip olmaları da bekleniyor.
Rusya ve UAE operasyonları için adaylardan gerekli dil bilgisine sahip olmaları isteniyor. Ayrıca BT dışındaki satış, pazarlama, muhasebe, İK, operasyon gibi pozisyonlar için başvuran adayların da internete ve teknolojiye heyecanla yaklaşmaları ve hayatlarına interneti entegre etmiş olmaları bekleniyor.

MISSPERA.COM
10 kişi
Kozmetik ve parfüm alışveriş sitesi MissPera.com, Markafoni grup şirketleri bünyesinde kuruldu ve Ekim 2011’de faaliyete geçti. Şu an ekipte 15 kişi var. Türkiye’nin her yerine ücretsiz kargo gönderimi yapan firma, 2012 yılında yüzde 200 büyüme ve 10 kişilik ek istihdam planlıyor.
MissPera.com Genel Müdürü Ali Şahin, şu sıralar pazarlama, müşteri destek ekibi, satın alma ve yönetici asistanlığı için ekip arkadaşları aradıklarını belirtiyor.
MissPera.com ekibine katılmak isteyenler [email protected] adresine mail göndererek başvuru yapabiliyor.

KURDELE.COM
5 kişi
Şu anda 8 kişiden oluşan bir ekibi var. 2012’de 5 kişi daha işe almayı planlıyor. 2011 yılında kurulan site, hediye alıp vermeyi kolaylaştıran, hiç kullanılmadan bir kenara atılan hediyeler devrini kapatan bir hizmeti başlattı.
Ürün ve hizmetlerini hediye olarak pazara sunmak isteyen birçok markanın ilgisiyle karşılaştıklarını anlatan Kurdele.com CEO’su Timur Altop, “Sitemize son olarak bebek ve çocuk kategorileri de eklendi. Böylece daha geniş bir kitlenin hediye alışverişi adresi olmayı başardık” diyor. 2011 yılında ünlü markalara ait 5 binden fazla ürünün satışına başladıklarına değinen Altop, bu yıl pazarlama müdürü, dijital pazarlama uzmanı, web ve grafik tasarım uzmanı, iş ortaklığı uzmanı ve satış uzmanı gibi pozisyonlarda işe alım yapacaklarını söylüyor.
Kurdele.com ekibine katılmak isteyen adaylar sitenin İK sayfasında bulunan ilanlara LinkedIn bağlantı butonuna tıklayarak başvurabiliyor. Timur Altop, adaylara mülakata gelmeden önce mutlaka Kurdele.com’u ziyaret etmelerini tavsiye ediyor.

EVMANYA.COM
30 kişi
Bir buçuk yıllık geçmişi bulunan Evmanya’da 20 kişi çalışıyor. Ekipte satın alma, yazılım, pazarlama, müşteri hizmetleri departmanları bulunuyor. Özellikle kadınların internet üzerinden alışveriş sıklığının artması, ev ve dekorasyon ürünlerine olan ilgiyi de arttırdığını belirten Evmanya.com Kurucu ve CEO’su Aslı Gökdere, “Bununla beraber yüzde 60’ın üzerinde bir büyüme yakaladık. 2010 ve 2011 yılları e-ticarette özellikle giyim ve tekstil ürünlerinin yükselişte olduğu yıllardı. 2012 ise ev ve dekorasyon ünlerinin yılı olacak” diyor.
Evmanya 2012’de yüzde 100’ün üzerinde bir büyüme hedefliyor. Bu hedefe paralel olarak 2012’de 30 kişiyi daha işe almayı planlıyor. Firma, yazılım uzmanı, satın alma sorumlusu, depo-sevkiyat sorumlusu, pazarlama uzmanı, müşteri hizmetleri başta olmak üzere tüm departmanlar için istihdam yaratacak.
Üniversitelerin e-ticaret bölümleriyle iletişim halinde olan firma, öğrenci ve yeni mezunlara staj ve iş imkanları sunuyor. Ayrıca web sitesindeki İK bölümünden de başvuru kabul ediyor. İlgilenenler [email protected] özgeçmiş gönderebilir.

Sina AFRA / Markafoni Kurucu Ortağı

“Yetenekleri memnun edecek fırsatlar var”

Türk internet sektörü son zamanlarda uluslararası arenada “Digital Bosphorus” olarak anılmaya başladı. Bu gelişme e-ticaret sektörüne doğrudan pozitif değerler katacak. Önümüzdeki bir yıl içinde Türkiye’de e-ticaretin yüzde 50 büyüyeceği tahmin ediliyor. 2012’de e-ticaret hacminin 25 milyar TL’yi bulması bekleniyor. Şu an Türkiye’de 6-9 milyon arasında online alışveriş kullanıcısı var. 2012’de hem online alışveriş kullanıcılarının sayısı artacak hem de mevcut online alışveriş kullanıcılarının internetten yaptıkları harcamaların hacmi yükselecek.
Önümüzdeki dönemde internette kariyer imkanları daha da artacak. E-ticaretin ilk yıllarında bir internet sitesinde çalışmak ciddi bir kariyer hedefi gibi görünmüyordu. Ancak artık durum çok farklı ve e-ticaret sektöründe nitelikli işgücünü, yetenekleri memnun edecek fırsatlar bulunuyor.

Burak BÜYÜKDEMİR / Etohum Kurucusu

“Hızla yükselmek mümkün”

E-ticaret sektörü son 10 yıl içinde Türkiye ekonomisinde yükselen bir değer olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle son yıllarda e-ticarete olan yoğun ilgi bu alanda çalışan sayısını oldukça artırdı. Sadece internet üzerinden satış yapan sitelerde değil, aynı zamanda e-ticaretle bağlantılı sektörleri de etkilediğini düşünüyorum. Önümüzdeki beş yıl içinde bu etkinin artarak devam edeceğini ve ekonominin yapısını değiştireceği kanaatindeyim.
E-ticaret sektörü daha önce isimlerini duymadığımız birçok pozisyonu ortaya çıkardı. Ürün editörü lojistik sorumlusu, sosyal medya uzmanı, içerik yöneticisi gibi pek çok pozisyon öne çıkıyor. E-ticaret çok aktif olan ve başarılı olunduğu takdirde hızla yükselmeye izin veren bir sektör olduğu için genel olarak gençler tarafından tercih ediliyor.

Burak ERTAŞ / Sahibinden.com CEO’su

“Taşlar yerine oturacak”

2012, e-ticarette rekabetin yoğun olarak yaşanacağı ve sektördeki oyuncuların her alanda kendilerini geliştirecekleri, yani genel anlamıyla taşların yerine oturacağı bir yıl olacak. Yeni girişimler ve var olan oyuncular ile rekabetin yoğun olarak hissedileceği bu dönemde gerek mevcut sitelerde gerekse dikey modellerde yeni atılımlar bekliyoruz. Ayrıca özellikle grup satın alma şirketleri arasında konsolidasyon ve iş modellerinde gerçekleşecek değişiklik sürecine tanıklık edeceğiz.
2012’nin zor bir yıl olacağı muhakkak. Bununla birlikte Türk insanına ve Türkiye’nin geleceğine olan inancımızda bir değişiklik yok. Dolayısıyla 2012’yi gelecekteki fırsatlar için bir yatırım yılı olarak değerlendiriyoruz.

Nevzat AYDIN / Yemeksepeti.com CEO

“Daha çok yatırım gelecek”

Geçen iki yıl birçok projenin sivrilip bir kısmının yabancı yatırım aldığı, yurtdışında başarılı olan modellerin kısa süre içinde Türkiye’de kopyalarının çıktığı ve Türkiye’ye yurtdışından değerli yatırımların geldiği bir dönem oldu. Türkiye’de internetin ciddi anlamda baharını yaşıyoruz.
Çok ciddi bir para var yurtdışında ve bu paranın dönüşümün yüksek olduğu ülkelere doğru kayması zaten bekleniyor. Ama dünyada bu kadar yüksek ve dönüşüm hızında çabuk olabileceği bir yer ve bir sektör pek yok. Türkiye’ye baktığımız zaman, özellikle internet alanında Brezilya ve Rusya’yla beraber çok ciddi potansiyeli olan bir ülke görüyoruz. Daha önce ABD, ondan sonra Çin ve Hindistan trenini kaçıran büyük yatırım firmaları, özel sermaye şirketleri ve melek yatırımcıların şimdi ciddi anlamda odaklandıkları ülkelerden biri Türkiye.
Çok genç bir nüfusa sahibiyiz. İnterneti hayatının her anında kullanarak büyüyen bu genç nüfusun artık kendi parasını kazanıp harcama yapmaya başladığı dönemlere geliyoruz. Keyifli bir dönem bu... Hem yurtdışından gelen yatırım daha da artacak hem de Türkiye içinde farklı yatırım gruplarının daha çok yatırım yaptığı bir dönem olacak.

Çığ gibi büyüyor

BKM’nin verilerine göre, e-ticaret sektörü 2007’den 2010’a yüzde 325 büyüme sağladı. 2011’in ilk dokuz aylık döneminde yerli ve yabancı kredi kartıyla farklı e-ticaret sitelerinden yapılan harcamaların cirosu, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 52 oranında artarak 16 milyar 971 milyon 250 bin TL’ye ulaştı. Aynı dönemde gerçekleşen işlem adediyse önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 37 artarak 91 milyon 735 bin 485 adedi buldu.

Hangi firma kaç kişi alacak?

Firma Kişi
Markafoni 300
Ebebek.com 150
Sahibinden.com 130
Limango 120
Yeniçarşım.com 30
Enuygun.com 25
Daybuyday.com 25
Pabbuc.com 25
HızlıAl.com 25
Gittigidiyor.com 20
Yemeksepeti.com 15
Misspera.com 10
Kurdele.com 5

Öne çıkan pozisyonlar

Yazılım mühendisi
Dijital pazarlama uzmanı
SEM uzmanı
SEO uzmanı
İçerik uzmanı
Ürün geliştirme sorumlusu
İş geliştirme sorumlusu
Proje yöneticisi
Kategori ve ürün yöneticisi
Satın alma uzmanı
Sistem yöneticisi
Sosyal medya uzmanı
İş analisti
Grafiker
Dijital danışman

Hakan ORHUN / ETİD Yönetim Kurulu Başkanı

“2012’de 100 bin kişi daha işe alınacak”

Bugün Türkiye’de 300 kişinin üzerinde personel istihdam eden alışveriş siteleri bulunuyor. Küçüğü, büyüğüyle değerlendirdiğimizde önemli bir istihdam alanı yarattığını söyleyebiliriz. Önümüzdeki yıllar sektörde büyük oyuncuların artacağı gibi daha niş alanlarda hizmet veren küçük ve orta ölçekli sitelerin sayısında da artış olacak. Yurt dışından pek çok yatırımcı bu alanda ülkemize giriş yapıyor ve önemli ölçüde istihdam yaratıyor. 2012’de e destek kolları ve tedarikçiler de dahil e-ticaret sektöründe 100 bin kişinin üzerinde yeni iş alım yapılacağını öngörebiliriz.

Gençler bu alanda kendilerini yetiştirmek için bol bol sektörel yazıları, etkinlikleri ve yenilikleri takip etmeli. Kategori uzmanı, yazılım geliştirici, tasarım uzmanı, müşteri hizmetleri gibi pek çok kademede personel ihtiyacı var. E-ticarette hangi departmanda uzmanlaşmak istediklerine karar vermeliler ve bu konuya odaklanmalılar.

600 engelliye iş fırsatı!

Eylül 2011 tarihinde Beyazay Derneği, İstanbul Kalkınma Ajansı’nın katkısıyla “E-ticaret projesi”ni başlattı. Proje, sertifikalı uzman yetiştirmeyi amaçlıyor. 10 ayda 600 engellinin e-ticaret eğitimi alarak sektöre kazandırılması hedefleniyor. Eğitimler devam ediyor, her ay yeni gruplar açılıyor. ETİD de bu çalışmaya hem eğitim hem de istihdam konularında destek veriyor. Eğitimi tamamlayarak sertifika almaya hak kazanan engelliler ETİD bünyesindeki e-ticaret sitelerinde müşteri hizmetleri, veri girişi gibi alanlarda istihdam ediliyor.

Tuğçe Altınsoy/Para dergisi