HANGİ GAZETENİN ÖZEL İSTİHBARAT MÜDÜRÜ SALDIRIYA UĞRADI?
PKK'nın Avrupa'daki yöneticilerinin yargılandığı duruşmayı izlemek üzere Paris'te bulunan hangi gazetenin özel istihbarat müdürü saldırıya uğradı?
PKK’nın Avrupa’daki yöneticilerinin yargılandığı duruşmayı izlemek üzere Paris’te bulunan Sabah Özel İstihbarat Müdürü Abdurrahman Şimşek, saldırıya uğradı.
Abdurrahman Şimşek, söz konusu saldırıyı bugün kendi gazetesinde böyle haberleştirdi:
Sabah Özel İstihbarat Müdürü Abdurrahman Şimşek, Paris’te PKK’nın Avrupa’daki yöneticilerinin yargılandığı duruşma öncesinde bir grup örgüt mensubunun saldırısına uğradı. Davanın sanıklarından Hacı Karakoyun’un "Bizimle ilgili haberleri yapan kişi bu" diye hedef gösterdiği Şimşek’i önce Roj TV muhabiri görüntüledi. Daha sonra davanın sanıklarından olan Kadri Özmen ve Muhittin Aslan’ın da bulunduğu 5 kişi Şimşek’e saldırdı. Şimşek’i darp eden saldırganlar, "Seni bir daha buralarda görmeyelim. Seni burada gömeriz" diye tehdit ederken, örgütün kuryesi olduğu ileri sürülen Muhittin Aslan, Şimşek’in boğazını sıkarak, "Paris’i terk et. Bu davayı izleme. Yoksa seni öldürürüz" dedi. Bir başka saldırgan da gömleğini yırttı. Fransa’daki PKK davasının ikinci günkü duruşmasının öncesinde Şimşek’in saldırıya uğramasına, SABAH’ın 1 Haziran 2009 tarihinde manşetten yayınladığı "PKK’nın finans ağının merkezi Almanya’da" başlıklı haber neden oldu. Fransız Mali Suçları Araştırma Kurulu’nun soruşturma başlatmasını sağlayan bu haberde örgütle bağlantılı kişilere mali destek sağladığı belirtilen Uluslararası Kürt İşadamları ve İşverenler Birliği (KARSAZ) üyesi şirketlerle ilgili bilgilere yer verilmişti. Örgüte finansman sağladığı öne sürülen isimlerden Hacı Karakoyun da bu haber nedeniyle Şimşek’e Paris’teki Adliye Sarayı içinde "Senin yüzünden iki işyerim yakıldı. MİT yaktırdı" dedi. Paris’te ikinci duruşması dün yapılan davada 18 sanığa yöneltilen iki temel suç var: Terör bağlantılı suç örgütü kurmak ve finanse etmek. Davanın dünkü duruşmasına sanıklardan, örgütün eski Avrupa sorumlusu Canan Kurtyılmaz, örgütün Avrupa’daki kasası olduğu ileri sürülen Nedim Seven ile Muhittin Aslan, Cemal Aslan, Kadri Özmen, Hacı Karakoyun, Atilla Balıkçı katıldı. Sanıklardan Rıza Altun, Zülküf Kılınç, Renans Lelikan ve Kazım Ergün firarda oldukları için ikinci duruşmada da bulunmadılar. Sanıklar Türkçe yaptıkları savunmalarda, "Fransa’da yaşayan Kürtler olarak, yasalarda suç olmayan siyasi ve kültürel çalışmalarımız var. İddia makamının suçlamalarını kabul etmiyoruz" dediler. Darp olayından önce SABAH’a konuşan Atilla Balıkçı, "Burada bizim yargılanmamız ne Kürt sorununun çözümüne katkıda bulunur. Ne de başka bir katkı sağlar" dedi.
’SİYASİ ÇALIŞMA SUÇ DEĞİL’
Fransa’nın PKK’yla ilişkilendirilen dernek, şirket ve kişilere yönelik operasyonları 2007’den sonra yoğunlaştı. 2007’de Fransız hâkim Thierry Fragnoli’nin başlattığı soruşturmada, Türk adli makamları Fransız makamlarına pek çok bilgi ve belge gönderdi. dava, PKK’nın Avrupa’daki varlığına ciddi bir darbe olarak değerlendiriliyor. Duruşmalar 6 Temmuz’a kadar pazartesi, salı, çarşamba günleri olmak üzere sürecek, karar eylül ayında verilecek. Duruşmaları Kürt İnanç Birliği’nden temsilciler, Almanya Kürt Dernekleri Federasyonu yöneticileri, Fransa Kürt Dernekleri Federasyonu yönetimi, Avrupa Kürt Dernekleri Konfederasyonu (Kon-Kurd) yönetimi, BDP temsilcileri de izledi. Paris’teki PKK sempatizanları da dün adliye yakınındaki Chatelet Meydanı’nda toplandı. Çadır kuran PKK sempatizanları davaya son verilmesini istedi.
Hâkimin tavrına tepki
PKK’ya yakınlığıyla bilinen Fırat Haber Ajansı’nda dün yer alan haberde, Fransa’daki davanın hâkiminin sanıklara karşı ’politik tavır’ takındığı savunuldu. Yargılamanın 4 yıl önceki soruşturmaya dayandırıldığı belirtildi ve ’dört yıl boyunca süren sorgular boyunca esnaf ve Kürt siyasetçilerin suçlamaları reddetmesine rağmen ısrarla esnafların ticari ilişkileri Kürt politikacılarıyla ilişkilendirilmek istendiği’ savunuldu. Mahkeme başkanı anti-terör hâkiminin tavrının da değişmediği vurgulandı. Haberde, sanık avukatları ve sanıkların hâkimin tavrına tepkileri, şu ifadelerle aktarıldı: "Hâkimin müdafi avukatları ve sanıklara göre ’politik’ olan tavrı dikkat çekti. Anti-terör savcısını aratmayan soru yöntemleri, Fransa’da siyasi sığınmacı olan sanıklara karşı OFPRA başvurularındaki delillerin dava dosyasına eklenmesi ile ’hukuki olmayan’ birçok argümanın öne sürülmesi ’siyasi bir tavır’ olarak değerlendirildi."
DARP VE TEHDİT
Beş kişi tarafından darp edilen SABAH Özel İstihbarat Müdürü Abdurrahman Şimşek’in gömleği yırtıldı. Şimşek "Seni burada gömeriz. Duruşmayı izleme, Paris’i terk et" şeklinde tehditlerle karşılaştı.