23 Mayıs 2009 12:26 Son Güncelleme: 19 Kas 2018 13:42

HANGİ GAZETECİNİN YENİ KİTABINA AYDIN DOĞAN ÖNSÖZ YAZDI?

Kitaba Aydın Doğan bir önsöz yazdı. "Ünlü gazeteci, bu kitabı ile Türk basınının 50 yıllık tarihine de bir ayna tutuyor" diyor.

Deneyimli gazeteci Doğan Uluç kitabında, Elia Kazan'dan Prenses Süreyya'ya, The Beatles'tan Muhammed Ali'ye, ünlü Rum armatör Onassis'ten Nubar Gülbenkyan'a, Zsa Zsa Gabor'dan Sultan Murad'ın torunu Prens Osman'a, Ermeni terörünü başlatan Gourgen Yanıkyan'dan "tüp bebek" öncüsü Dr. Landrum B. Shettles'a, Geceyarısı Ekspresi'nin kahramanı İmralı kaçağı Hayes'ten Ecevit'e suikast girişiminde bulunan Stavros'a kadar pek çok ünlü isimle röportajlar yapan; Turgut Özal'ın ABD'deki ameliyatı, Diktatör Noriega'nın Amerikalılar tarafından tutuklanması, Efe Özal'ın "hayalici" tarafından ağırlanmasına kadar ses getiren yazıları yer alıyor.

Kitaba Aydın Doğan bir önsöz yazdı. "Doğan Uluç, bu kitabı ile Türk basınının 50 yıllık tarihine de bir ayna tutuyor" diyor.

Aydın Doğan'ın yazdığı önsöz şöyle:

"Sevgili dostum Doğan Uluç 40 yıllık gazetecilik anılarını kitaplaştırmış.
Sayfaları çevirdikçe, Uluç'u gazeteci yapan habercilik aşkını hemen seziyorsunuz. Uluç'un büyük ses getiren haberleri günlerce tartışıldı, siyasi ve diplomatik krizler yarattı. Hemen hemen tüm haberleri gazetelerimizin birinci sayfasından verildi. Bu haberler polisiye olaylardan magazine, siyasetten toplumsal sorunlara uzanan geniş bir yelpaze oluşturdu. Ama daha derin bakıldığında, Doğan Uluç haberlerinin arkasında daima 'insan' ve 'insanlık halleri'nin bulunduğu görülür. Merak etmeyen kişi gazeteci olamaz. Doğan Uluç'un özelliği ve farklılığı ise 'merak'ının zenginliği ve bu 'merak'ın peşinde koşuyor olmasının eksilmeyen heyecanıdır. Doğan Uluç, bu kitabı ile Türk basınının 50 yıllık tarihine de bir ayna tutuyor. Nereden geldiğimizi, nereye gittiğimizi kendi tanıklığıyla anlatırken, endüstriyel medyada bir muhabirin neleri değiştirebileceğini, nasıl farklılıklar yaratacağını da gösteriyor.
Dilerim bu 'aşk'ı hiç küllenmez ve 'merak'ı sonsuza dek sürer."

Doğan Uluç kimdir?

1970'li yılların başında Amerika'da U.N. Diplomat dergisi, Turkey Year Book, Anavatan gazetesini çıkardı. Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu ile Türk Amerikan Dernekleri Asamblesi'nden 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü' aldı. 'United Nations Correspondents Association' (UNCA) başkanlığına seçildi. İstanbul Gazeteciler Cemiyeti'nin yarışmasında Güncel Yazılar dalında 'Yılın Gazetecisi' unvanına layık görüldü.