28 Kas 2012 10:39 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:25

HANGİ DAVANIN HAKİMİ TÜRKİYE'NİN İLK OMBUDSMANI OLDU?

Vatandaş ile devlet arasındaki anlaşmazlıkları çözümlemeyi amaçlayan arabuluculuk uygulamasında ilk adım atıldı.

Yargının yükünü azaltmak ve devlet ile vatandaş arasındaki sorunları yargıya gitmeden çözmeyi amaçlayan arabuluculuk uygulaması için ilk adım atıldı. Hrant Dink'in 301. maddeden aldığı cezada imzası bulunan hâkimlerden Mehmet Nihat Ömeroğlu Kamu Başdenetçisi (Ombudsman) seçildi

Üç adayın katıldığı seçimde TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu'nun 'vekaleten oy kullanmaya' izin vermemesi nedeniyle ilk 3 tur oylamada salt çoğunluğa ulaşılamadı. Seçimlerde CHP'li vekiller oy kullanmadı

TBMM Genel Kurulu'nda gizli oylama ile yapılan seçimlerin ilk üç turunda yeterli sayıya ulaşılamadı. En çok oy alan adayı seçileceği 4. tur oylamada kullanılan 279 oyun 258'ini Mehmet Nihat Ömeroğlu, 14'ünü Halime Nuray Turcan aldı. 2 oy boş çıktı, 5 oy geçersiz sayıldı. Bu sonuçla Ömeroğlu, Kamu Başdenetçisi oldu.

35 kişinin adaylık başvurusu yaptığı Kamu Başdenetçiliği için Meclis Dilekçe ve İnsan Hakları Karma Komisyonu, aday sayısını üçe indirmişti.

12 Eylül referandumu ile uygulamaya girdi

Ombudsmanlık kurumunun oluşturulması, 12 Eylül 2010 tarihinde yapılan halkoylamasında kabul edilen 26 maddelik Anayasa değişiklikleri arasında yer alıyordu. Ombudsmanlık mekanizması, vatandaşla devlet arasında uyuşmazlık olduğunda, konu yargıya intikal etmeden arabulucuk yöntemi önerilmesini amaçlıyor.