Hangi belediye, hangi usulsüzlüğü yaptı? Sayıştay denetçileri tek tek raporladı… - Sayfa 7

KAYSERİ'DEKİ TEK MÜFETTİŞ BAŞKA İŞLERE YÖNLENDİRİLDİ

AKP'li Kayseri Büyükşehir Belediyesi, kurumdaki tek müfettişi başka birime ‘geçici görevli' gönderdi. Teftiş kurulunda ise müfettiş olmayan veya mesleğe yarışma sınavıyla girmeyen, idari görevlerde bulunan kişilerin çalıştırıldığı tespit edildi. Sayıştay, bu durumun ‘iç denetim ve teftiş hizmetlerinin' gereği gibi yürütülmesinde gereken özenin sergilenmediğini gösterdiğini belirtti. Mülkiyeti belediyeye ait olan ancak başka kişi ve kurumların kullandığı taşınmazların elektrik, doğalgaz ve su faturalarının da belediyeye gönderildiği anlaşıldı. Kayseri Otobüs terminalinin işletmecisi ile belediye arasındaki tahsilat sorunu da Sayıştay raporuna girdi. Sözleşmede yer alan yıllık 1 milyon lira kira bedeli ve cironun yüzde 26'sının belediyeye ödenmesi hükmü kağıt üzerinde kaldı. Sözleşmeye uyulmasını isteyen Sayıştay, kamu zararı doğabileceği uyarısı yaptı. Belediye, yeni hal işletmesinin kirasını tahsil ederken de kurumu 1 milyon 202 bin TL zarar ettirdi.

716
Hangi belediye, hangi usulsüzlüğü yaptı? Sayıştay denetçileri tek tek raporladı… - Sayfa 8

KOCAELİ'DE SKANDAL GEÇİCİ GÖREVLENDİRME

Sayıştay, AKP'li Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nde 11 kişinin ‘geçici' görevlendirme ile kadrosuz ve sözleşmesiz çalıştırıldığını belirledi. Bu kişilere sadece 2021 yılında belediye kasasından 2 milyon 338 bin lira ödeme yapıldığı ortaya çıktı. Geçici personelden birinin 24, danışman olan dördünün 3-13, diğerlerinin de 15 yıldır ‘geçici' olduğu belirlendi. Rapora göre AKP'li belediye, mülkiyeti kendisine ait 19 adet taşınmaz, 6 bin 45 adet servis araç plakası ile 1.120 ticari taksi plakasını da çeşitli dernek ve vakıflara tahsis etti. Raporda “İdarenin süresi belli olmayan bu hakları kamu yararı ve kanunilik ilkeleri gereği iptal etmesi gerekmektedir” denildi.

816
Hangi belediye, hangi usulsüzlüğü yaptı? Sayıştay denetçileri tek tek raporladı… - Sayfa 9

ZARAR EDEN ULAŞIM A.Ş'DEN DENİZLİSPOR'A 3.7 MİLYON LİRA

AKP'li Denizli Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı olan ve kuruluşundan beri zarar eden Ulaşım A. Ş'nin, faaliyet alanı dışına çıkarak Denizlispor ile sponsorluk anlaşması kapsamında 2021'de 3.7 milyon 750 bin lira harcadığı belirlendi. Kurum, ulaşıma dair hiçbir işlem yapmadı. Sayıştay, sponsorluk konusunun da Ulaşım Sanayi Ticaret AŞ'nin reklamının yapılması olduğunu belirtti.

AKP'li Pamukkale Belediyesi'nin de temsil ve ağırlama ödeneğinin kapsamı dışında harcandığını belirledi. Raporda, “Belediyenin, 2021 yılında sosyal yardım amaçlı gıda, yorgan, battaniye, baston alımı gibi temsil-ağırlama kapsamına girmeyen bazı harcamalarında temsil-ağırlama ödeneği kullanılmıştır” denildi. Belediyenin 236 milyon liralık borçlanma limitini, 36 milyon lira aştığı da tespit edildi. Raporda “Özel Kalem Müdürlüğü kadrosundan memuriyete sınavsız atamalar yapıldığı da görülmüştür” ifadesi yer aldı.

916
Hangi belediye, hangi usulsüzlüğü yaptı? Sayıştay denetçileri tek tek raporladı… - Sayfa 10

2 MİLYARLIK HATAYI DÜZELTME SÖZÜ VERDİ

Sayıştay, AKP'li Kahramanmaraş Belediyesi'nin sahip olduğu taşınmazların envanter kayıtları ile muhasebe kayıtları arasında 2 milyar 15 milyonluk ‘fark' tespit etti. Belediye, 2 milyarlık hatayı düzelteceğini bildirdi. Belediyenin SGK'ya 2021 itibariyle 2 milyon 66 bin 907 lira borcu bulunduğu ortaya çıktı ancak muhasebe sisteminde bu borca rastlanmadı. Belediye, ilçe belediyeleri ile su ve kanalizasyon idaresi tarafından aktarılması gereken 3 milyon 735 bin liralık tutarın yalnızca 1.5 milyonluk kısmını tahsil edebildi. Raporda, “İdarenin ödemekle yükümlü olduğu bu borcun mali tablolarında izlenmesi gerekmektedir” denildi.

1016