Hangi belediye, hangi usulsüzlüğü yaptı? Sayıştay denetçileri tek tek raporladı… - Sayfa 5

SOSYAL MEDYA MERAKINA 4.6 MİLYON HEBA EDİLDİ

AKP'li Erzurum Büyükşehir Belediyesi'nin sosyal medya üzerinden eğitim semineri, kandil programları, tiyatro gösterileri ve haber yayınları için doğrudan temin yoluyla 4 milyon 644 bin lira harcadığı belirlendi. Sayıştay, belediyenin 2021 yılı için borçlanma limitini 43 milyon 236 bin lira aşarak 1 milyar 720 milyon liraya yükselttiğini tespit etti. Raporda, Belediye Özel Kalem Müdürü'nün hiçbir belgeyi imzalamayarak, “harcama yetkilisi” olarak hesap verme sorumluluğundan kaçındığına da dikkat çekildi. Belediyenin, iş insanları, STK ve basın mensupları dahil, pek çok kişiye yemek, konaklama ve uçak bileti harcaması yaptığını da belirten Sayıştay, “Her ay 16 ile 177 arasında değişen sayıda Meclis üyesi ve misafirlerinin, konaklama bedeli ödenmiştir. Meclis üyesi ve misafirlerinin yemek bedeli karşılanmıştır'' dedi. Belediye şirketi EJDER'in de 2020 yılında sözleşme hükümlerine aykırı olarak 19 milyon 842 bin lira tutarında akaryakıtı rafineri yerine bir petrol şirketinden aldığı da vurgulandı.

516
Hangi belediye, hangi usulsüzlüğü yaptı? Sayıştay denetçileri tek tek raporladı… - Sayfa 6

BELEDİYENİN PARASI ÇALIYA BİTKİYE GİTTİ

Kayyum yönetimindeki Diyarbakır Belediyesi'nin ihalesiz olarak 23 milyon 205 bin liralık ağaç, çalı, bitki ve lale soğanı aldığı ortaya çıktı. Sayıştay raporunda, alımın Sakarya-Kocaeli bölgesinde yer alan dört firmadan yapıldığını belirlendi. Raporda, söz konusu alımın, Kamu İhale Kanunu'na uygun olarak rekabet koşullarını da oluşturmak suretiyle kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde kullanılmasını sağlayarak gerçekleştirilmesi gerektiği belirtildi. Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İşletmesi de Sayıştay'a vermesi gereken defter, kayıt ve belgeleri mevzuatta yer alan sürede göndermedi.

616
Hangi belediye, hangi usulsüzlüğü yaptı? Sayıştay denetçileri tek tek raporladı… - Sayfa 7

KAYSERİ'DEKİ TEK MÜFETTİŞ BAŞKA İŞLERE YÖNLENDİRİLDİ

AKP'li Kayseri Büyükşehir Belediyesi, kurumdaki tek müfettişi başka birime ‘geçici görevli' gönderdi. Teftiş kurulunda ise müfettiş olmayan veya mesleğe yarışma sınavıyla girmeyen, idari görevlerde bulunan kişilerin çalıştırıldığı tespit edildi. Sayıştay, bu durumun ‘iç denetim ve teftiş hizmetlerinin' gereği gibi yürütülmesinde gereken özenin sergilenmediğini gösterdiğini belirtti. Mülkiyeti belediyeye ait olan ancak başka kişi ve kurumların kullandığı taşınmazların elektrik, doğalgaz ve su faturalarının da belediyeye gönderildiği anlaşıldı. Kayseri Otobüs terminalinin işletmecisi ile belediye arasındaki tahsilat sorunu da Sayıştay raporuna girdi. Sözleşmede yer alan yıllık 1 milyon lira kira bedeli ve cironun yüzde 26'sının belediyeye ödenmesi hükmü kağıt üzerinde kaldı. Sözleşmeye uyulmasını isteyen Sayıştay, kamu zararı doğabileceği uyarısı yaptı. Belediye, yeni hal işletmesinin kirasını tahsil ederken de kurumu 1 milyon 202 bin TL zarar ettirdi.

716
Hangi belediye, hangi usulsüzlüğü yaptı? Sayıştay denetçileri tek tek raporladı… - Sayfa 8

KOCAELİ'DE SKANDAL GEÇİCİ GÖREVLENDİRME

Sayıştay, AKP'li Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nde 11 kişinin ‘geçici' görevlendirme ile kadrosuz ve sözleşmesiz çalıştırıldığını belirledi. Bu kişilere sadece 2021 yılında belediye kasasından 2 milyon 338 bin lira ödeme yapıldığı ortaya çıktı. Geçici personelden birinin 24, danışman olan dördünün 3-13, diğerlerinin de 15 yıldır ‘geçici' olduğu belirlendi. Rapora göre AKP'li belediye, mülkiyeti kendisine ait 19 adet taşınmaz, 6 bin 45 adet servis araç plakası ile 1.120 ticari taksi plakasını da çeşitli dernek ve vakıflara tahsis etti. Raporda “İdarenin süresi belli olmayan bu hakları kamu yararı ve kanunilik ilkeleri gereği iptal etmesi gerekmektedir” denildi.

816