AKP'Lİ BELEDİYEDEN HEDİYE ALTIN VE İPEK!
AKP'li Bursa Büyükşehir Belediyesi, Cumhurbaşkanı'nın Tasarruf Genelgesi'ni umursamadı. Sosyal etkinlikler için 83 bin 175 liralık altın, 57 bin liralık Türk kahvesi fincan seti, 91 bin 850 liralık Türk kahvesi satın aldı. Başkan'ın konuklarına alınan, ipek kumaş baskılı tabloya 117 bin 900, 1200 adet saate ise 48 bin lira ödendi. Sayıştay raporunda, hediye dağıtımı eleştirildi, genelgeye aykırı yapılan organizasyonlar sıralandı. Bursa Festivali, Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivali, Karagöz Kukla ve Gölge Oyunları Festivali (3. 997.200 TL), Fotoğraf Festivali (1.184.755 TL), Makedonya ve Kosova Sünnet Şöleni (240.000TL) de bu organizasyonlar arasında yer aldı.
TEMİZLİK İÇİN ALINDI YÖNETİCİLERE VERİLDİ…
AKP'li Malatya Büyükşehir Belediyesi'nde özel kalem müdürlüğü kadrosuna yapılan atamaların ‘memuriyete sınavsız giriş' yöntemi olarak kullanıldığı ortaya çıktı. Belediyenin Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı'nca ‘vektörlerle mücadele ve temizlik işleri' adı altında 30 adet binek araç talep edildi. Sayıştay, ihaleyle kiralanan binek araçların temizlik ve zararlı canlılarla mücadele kapsamında gerçekleştirilecek iş ile hiçbir bağlantısının olmadığını, araçların belediyenin yönetici kadrolarına dağıtıldığını tespit etti. Raporda, belediye tarafından gerçekleştirilen 11 milyon 326 bin liralık ‘Eski Yimpaş Binası 1. Etap Tadilat ve Güçlendirme Yapım İşi' ve 29 milyon 980 bin liralık ‘Gençlik Etüt ve Eğitim Merkezi Yapım İşi' ihalelerinin, öngörülen şartlar oluşmadığı halde pazarlık usulü ile ihale edildiği de belirlendi. ‘Hayır Çarşısı' olarak güçlendirileceği belirtilen taşınmazın, farklı bir ihaleye konu edilerek alışveriş merkezi ve otel inşaatına dönüştürüldüğü de tespit edildi.
PARKLARI HALKTAN KAÇIRMA SAVUNMASI İŞE YARAMADI
Fatih Belediyesi'ndeki 3 başkan yardımcısına yönetiminde bulundukları 2 belediye şirketinden de huzur hakkı ödendiği ortaya çıktı. Sayıştay, aynı kişilere birden fazla huzur hakkı ödenmesini mevzuata aykırı bularak belediyeyi uyardı. Raporda imar planlarında park alanı olarak işlevlendirilen ve tüm vatandaşların kullanımına açık olması gereken yerlerin, ecrimisil karşılığında amacı dışında kullandırıldığı belirlendi, bu durumun yasaya aykırı olduğu kaydedildi. Belediye ise Sayıştay'a ilginç bir savunma yaptı. Asayiş ve çevrenin temizliği için küçük bölümüne basit bir yapı yapılarak, parka sahip çıkacak kişilerin kullanılmasına müsaade edildiği belirtildi. Sayıştay, bu açıklamayı da ‘kabul edilemez' buldu ve park alanlarının işlevine uygun olarak kamunun kullanımına sunulması istendi. Belediye Gelirleri Kanunu'nda harç konusu yapılan inşaat ve işyeri açma hizmetleri için ayrıca istenen teknik eleman ücreti, proje onay ücreti ve muayene ruhsat tarife ücreti de mevzuata aykırı bulundu.
PARKLARI, ECRİMİSİLLE OTOPARKA DÖNÜŞTÜRDÜ
AKP'li Bağcılar Belediyesi'nin, mülkiyetinde olan park, çocuk bahçesi gibi yerleri usule aykırı şekilde başka kişilere kiralayarak otopark, halı saha, düğün salonu, kafeterya gibi kullandırdığı ortaya çıktı. Sayıştay raporunda, 85 taşınmazın, kiralama ihalesi olmadan ecrimisil karşılığında başka kişilere verildiği tespit edildi. Rapora göre, iki park, çay bahçesi ve halı saha olarak, bir sosyal kültürel tesis alanı düğün salonu olarak, çocuk bahçesi kafeterya olarak, bir tescilsiz alan da oto yıkama olarak kullanılıyor. Bir park 1997'den, diğeri 2005'ten, sonuncusu ise 2007'den beri otopark olarak kullanılıyor. Üç parkın toplam alanı 7 bin metrekareyi geçiyor.